BNL #1 2023 | Page 12

12 | BNL | MAART 2023 | VERKIEZINGEN 2023
Een toekomstbestendige mobiliteit , een passend huis voor iedereen , een duurzame regio , een duurzaam evenwicht tussen natuur en ontwikkeling én banen voor de toekomst : dit zijn de vijf punten waarvan Bouwend Nederland graag ziet dat de nieuw gekozen leden van Provinciale Staten , Gedeputeerde Staten en de Waterschappen ermee aan de slag gaan . " Dat hebben wij ook zo verwoord in ' Een toekomstbestendige provincie ? De Bouw maakt het ', die zij allemaal ruim voor de verkiezingen van 15 maart jongstleden van ons hebben ontvangen ", aldus Johran Willegers . Hij is belangenbehartiger infrastructuur en leidde en coördineerde samen met een tienkoppig team de inspanningen van Bouwend Nederland in aanloop naar de recente verkiezingen . Sinds het vertrek van Willegers eind januari ( zie verder ) is Jan Overtoom de projectleider . Dit was hij al eerder voor de campagne van Bouwend Nederland rondom de gemeenteraadsverkiezingen .
Onmisbare partner Bij het ter perse gaan van dit nummer was de verkiezingsuitslag nog niet bekend . Maar zeker is wel dat de provincies op weg naar de klimaatdoelen van 2030 de komende vier jaar een eigen belangrijke rol vervullen . Bij een terugtredende Rijksoverheid klinkt de toegevoegde waarde van Provinciale Staten en Gedeputeerde Staten luid door in de vele discussies over duurzaamheid , energie , woningbouw , bereikbaarheid , natuur en stikstof . “ Waar provinciale politici steeds vaker belangrijke besluiten moeten nemen , zijn er ook partijen nodig die besluiten omzetten in acties ”, aldus Willegers . “ De bouw en infra presenteert zich daarin als een belangrijke , zo niet onmisbare partner .”
Sleutel voor ruimtelijke crises De campagne van Bouwend Nederland bestond in belangrijke mate uit het samenbrengen van partijen en het voeren van een gezamenlijke dialoog . Willegers : “ Bouw en infra hebben de sleutel voor ruimtelijke crises waar Nederland voor staat . Stikstof , klimaat , energie , woningbouw : wij kunnen als branche zorgen dat er ontwikkeld kan worden , dat we natuurinclusief bouwen , gebieden versterken . Maar dat kunnen we alleen in partnerschap met de Rijks- , Provinciale- en Gemeentelijke overheden en Waterschappen . En snelheid is geboden . Door het leveren van kennis aan politici en bestuurders , het agenderen van onze ontwerpen en het laten zien hoe innovatief en vindingrijk de bouw- en infrasector eigenlijk is , laten we onze denk- en daadkracht en kwaliteiten zien . De probleemoplossingen vragen politieke daadkracht en politici die verder durven kijken , en soms verder dan de taboes van hun eigen partij . Dat geldt overigens aan beide kanten van het spectrum . Kijk naar stikstof waar Bouwend Nederland samen met VNO-NCW , LTO , MKB Nederland , Natuurmonumenten en Natuur & Milieu gezamenlijk met plannen komen . De driedeling in debatten over óf huizen , óf boeren óf natuur hoeft er niet te zijn en het is belangrijk dat te blijven benadrukken .”
Vliegende brigades In aanloop naar de verkiezingen zet Bouwend Nederland in op de vorming van zogenaamde vliegende brigades om zo de woningbouw te versnellen . Willegers : “ We zien dat er op het gebied van de vergunningverlening bij gemeenten kwantitatieve en kwalitatieve ambtelijke capaciteitsproblemen zijn . De Vliegende Brigade levert snel en gericht ingehuurde expertise en menskracht voor concrete knelpunten .” Ook maakt Bouwend Nederland zich hard voor een meerjarenaanpak op het gebied van infrastructuur . “ Veel Nederlandse bruggen raken aan het einde van hun levensduur . Renovatie en vernieuwing is alleen kosteneffectief aan te pakken in programma ’ s . Doe je dat per individueel geval zoals nu , dan kost dat onnodig veel tijd en geld .” Ook energie is , tot op de bouwplaats , een speerpunt . Willegers : “ Enerzijds omdat emissieloos bouwmateriaal en een schone bouwlogistiek ons in staat stellen om te blijven werken . Anderzijds zie je dat het energienet nu nog niet klaar is voor grootschalige elektrificatie . Dat moet wel gebeuren .”