mst pages
Kårval!
Under våren har flera lärosäten landet runt haft kårval. Men vad är det egentligen? Här finner du några rutinerade kårvalskampanjares egna ord!
Carl Göransson, riksstyrelsens kårvalsansvarige:“ Allt fler MST-föreningar runt om i landet väljer att engagera sig i kårval. Ett kårval är ett lokalt val där en studentkårs medlemmar ges möjlighet att rösta på de partier de vill ska styra studentkåren det kommandet året. Valen går olika till beroende vilken högskola man befinner sig på. En del har partisystem där olika partier ställer upp medan andra tillämpar sektionsval där man röstar direkt på enskilda kandidater. Vad alla val har gemensamt är att det är ett utmärkt tillfälle för er som lokalförening att driva valrörelse och påverka hur ert campus utvecklas.“
Victor Sjödin, ordförande MST Umeå, vad var era förväntningar på kårvalet? – Vi ville fortsätta sitta i kårstyrelsen och genom det kunna påverka det studentfackliga arbetet.
Gjorde ni något annorlunda från vanliga kampanjer? – Vi fokuserade på lokala och organisationsfrågor inom kåren, främst att avskaffa det listvalssystem som Umeå studentkår använder i dag. gav det någon respons? – Vi märkte att det var uppskattat att någon lyfte det mer långsiktiga frågorna för kåren och inte bara diskutera sakpolitiska frågor på nationell nivå, speciellt då i princip alla kårpartier är de politiska ungdomsförbunden. Vi framstod som ett alternativ som folk kunde relatera till. Hur blev utfallet tillslut? – Vi klarade av att fortsätta sitta kvar i kårfullmäktige! Med våra fyra mandat sitter vi inte i majoritet men vi hoppas kunna påverka vår skola ändå!
Jonas Jesslén, ordförande MST Karlstad, Vad hade ni för förväntningar på kårvalet? – Att vi skulle slå oss in mer i kåren. Vi bestämde oss för att driva frågor vi faktiskt kunde fixa om vi fick mandat. Vi fokuserade på frågor som är jordnära och som är möjliga att få igenom i en annars röd kår. Gjorde ni någon skillnad på vanliga kampanjer och kårvalskampanjen? – Ja, vi mailade alla medlemmar och hetsade på facebook och twitter. Vi tryckte egna tröjor, affischer och visitkort. Dessutom fick vi bra uppbackning från riksstyrelsen. Dessutom tryckte vi ett eget kampanjmaterial inför kårvalet. vad roligt, gav det någon extra respons? – Ja det gjorde det. Vi märkte att flera var uppmärksamma på att det var kårval och människor som annars kanske inte är intresserade av politik, var nyfikna. Många nya som undrade hur vi stod i olika frågor. Det var roligt att se. Vi fick ett uppsving i medlemsvärvningen under den tiden också. Hur blev utfallet? – Vi fick fler röster än senaste kårvalet och vår vice ordförande Oskar Johansson fick ett mandat i kårstyrelsen vilket är riktigt roligt. Liberala Studenter fick också ett mandat, vilket vi egentligen suktade efter, men vi samarbetar bra så det är okej ändå.
Ordföranden har ordet
Nu är det sommar och en hel termin har redan hunnit passera. Stora mängder medlemmar har värvats samtidigt som flera föreningar har bedrivit lyckade kårval. Två nya föreningar har startats upp, MST Försvarshögskolan och MST Östersund, vilket innebär att våra idéer kan spridas till ännu fler studenter. Alla nya medlemmar är ett kvitto på att Moderata Studenter behövs och att vi värvar röster till Nya Moderaterna. Studenterna är en viktig grupp som ställer höga krav på dagens partier. De vill ha raka svar på hur de ska få ett jobb när de tar examen och vad vi gör för att det ska löna sig att ha en utbildning. Jag är otroligt stolt över alla medlemmar runt om i Sverige som ger svar på dessa frågor varje dag. Alla medlemmar som berättar om jobbskatteavdraget och fribeloppstaket. Alla ni som tar er tid att tala om klimatförändringar och ökad globalisering. Det är med er hjälp Moderata Studenter kommer vara med och vinna valet. Tack!
Andréa Ström, ordförande Moderata Studenter
48 Blått nummer 2 2013