politik / feminist?
Feminist, javisst?
“ Jag är feminist och moderat och för mig handlar jämställdhet om att såväl kvinnor som män ska ha rätt att vara sin egen person. I dag styr förväntningar och stereotyper hur vi ska vara och bete oss som personer och till stor del beror detta på det kön vi föds med. Jag vill alltid bli bemött, berömd och bedömd som den individ jag är och inte som en del av ett kollektiv. Feminism handlar inte om att vi ska bekämpa kön där alla tjejer i framtiden måste sluta bära rosa och leka med barbiedockor, utan det handlar om att tjejer inte ska förväntas göra det och vice versa för killar. Din identitet är inte ditt kön. Dina möjligheter ska inte begränsas utifrån vad du har eller saknar mellan benen. Jag tror att Sverige som land har alla förutsättningar att jobba för ett jämställt samhälle där kön inte begränsar dina drömmar och möjligheter i livet. Möjligheter ska ges efter dina enskilda förmågor och egenskaper och därför är det en självklarhet att titulera mig själv som feminist.”
Oskar Kindberg, mufare & feminist:
Susanna Vesterlund, mufare & feminist:
“ Dagligen uppfattar jag strukturella problem där människor behandlas olika beroende på vilket kön en råkat födas med. Jag vill förändra problem som att kvinnor ständigt objektifieras i media och ofta bedöms efter utseende istället för prestation. Jag vill förändra att kvinnor fortfarande diskrimineras i arbetslivet genom att få lägre lön än män för lika arbete och utbildning. Jag ser problem i att jag dagligen hamnar i en hierarki över mina kvinnliga vänner och kollegor bara för att jag är man. Jag möts ofta av tron om att feminism är en vänsterfråga, jag tycker att det är viktigt att slå hål på den myten eftersom feminism är en utpräglad humanistisk fråga som bör vara en naturlig del av all politik och kan anpassas efter ideologi. Till exempel har vi liberaler haft en av kvinnokampens största förkämpar, Fredrika Bremer. Att vara för jämställdhet är synonymt med att vara feminist, genom att säga att jag är feminist visar jag att jag att jag står för kvinnors jämställdhet med männen oavsett hur draget i smutsen ett ord är. Jag gömmer inte min åsikt bakom en eufemism som“ jämställdist”. För att vara feminist behöver man inte personligen ha känt ett förtryck från patriarkatet. Det handlar om att uppfatta det, ta avstånd från det och jobba för allas jämställdhet och jämlikhet.”
Andreas Strandberg, mufare & jämställdist:
“ Att tjejer och killar ska ha samma förutsättningar i samhället är det få som är emot. Trots denna allmänna uppfattning, finns det otaliga områden där förhållandena mellan män och kvinnor väger mer åt männens håll. Med statistik kan man fortfarande enkelt visa att tjejer ofta får lägre lön än killar för exakt samma jobb. Könet blir en större del av personen än individen och dess kunskaper själv. Det är definitivt en bit kvar till målet att alla ska ha precis samma förutsättningar och endast bedömas efter vad de själva gör och för att nå dit måste det finnas en bred och öppen debatt om jämställdhet, där alla får utrymme att komma med sina åsikter. Enligt mig måste vi prata mer om jämställdhet och mindre om feminism. Inte för att det inte är rätt, men för att det är viktigt att vi fokuserar på just jämställdheten, och inte att göra det bättre för ett kön. Det i många fall oftast tjejer som får det sämre på grund av sitt kön, men därför kan vi inte vinkla en hel debatt till att bara tjejer far illa. Risken är att feminism i Sverige blir synonymt med vad några debattörer tycker och de är knappast representativa för kvinnors åsikter generellt. Dagens debatt måste breddas och handla mer om jämställdheten mellan individer än om feminism och manshat som det ofta kan bli.”
Sara Chermiti, mufare & moderat:
“ Människans rättigheter oavsett kön, ålder eller etnisk bakgrund har länge varit en fråga jag brunnit för sedan jag var liten. Varför ska en ung tjej kallad Fatima i Iran bli skjuten i huvudet av vuxna män bara för att hon står upp för sina egna rättigheter som ung kvinna? Varför ska någon bli gasad i ansiktet på väg till skolan för viljan att skaffa sig en utbildning? Dessa frågor får mig att undra vad jämställdhet är och varför man inte kämpar hårdare för tjejer och killar. För det går just åt båda hållen, det finns orättvisor i hur både kvinnor och män blir behandlade. Det är viktigt att omfamna båda och inte hitta en bov och ett offer, sluta hitta fel i varandras olikheter och börja acceptera varandra oss för vem vi är. Vi alla är unika och är värda att få vara olika. Många skulle nog anse att jag är feminist baserat på mitt engagemang för jämställdhet, men det är ingenting jag kallar mig. Jag har inget emot de som kallar sig feminister. Det är ett sätt att visa att man står upp för jämställdhet, kvinnans rättigheter och att man ser de orättvisor som faktiskt finns. Men jag tror på alla människor och vill se till alla orättvisor. Jämställdhet går åt båda hållen och det är viktigt att komma ihåg det. Jag är moderat och det är det enda jag vill kalla mig.” Feminism” har fått en negativ klang och klassas ofta som tillhörande vänstern. Kanske är det därför många tar avstånd från att kalla sig feminist, eller att de precis som jag inte känner ett behov att kalla sig något alls utan låter endast mina åsikter att tala. Oavsett så har alla rätten till att uttrycka sig hur man vill och kalla sig vad man vill. Det är det som är det fantastiska med frihet. En frihet alla människor är värdiga till.“
28 Blått nummer 2 2013