Ashkans tips till dig som vill bli entreprenör
politik / jobbspecial
tre procent av alla företagare Sverige är under 30 år. – Vi är nyfikna på unga entreprenörer runt om i Sverige och vi vet att det kan vara svårt att komma igång. Just nu tittar vi på vad man kan göra för att göra det enklare för fler. Vi jobbar också för en ökad mångfald bland entreprenörer. Ashkan menar att det behövs fler entreprenörer utanför storstäderna och många fler tjejer. Var tredje företagare under 30 år är kvinna och var femte är född utomlands eller har föräldrar som är det, visar statistik från Tillväxtverket. Det finns gott om utrymme för förbättring, men positivt är att mångfalden bland unga företagare är större än bland företagare över 30 år. Det visar på en positiv utveckling.
– Jag tror att det finns en extremt stor drivkraft i områden där det finns ett stort utanförskap. Människor vill, men jag tror att det dels saknas förebilder och att barriären för att komma igång som entreprenör ofta är mycket större. Där finns sällan den förälder som med sin egen erfarenhet kan hjälpa en att komma igång. Och bor du i ett område där hyrorna höjs så att dina föräldrar inte kan betala längre, då tror jag inte det första du tänker på är att du ska starta ett bolag. Strukturen och tryggheten runtikring dig måste finnas för att du ska våga ta steget. Där har vi något att jobba på, säger Ashkan som växte upp i Härnösand, som han beskriver som litet, lugnt och tryggt. Det var här han gick i skolan, drev UF-företag och fick sitt första jobb, som servitör på familjens restaurang. Familjen kom till Sverige från Iran när Ashkan var fyra år och att bygga upp ett nytt liv i ett nytt land gjorde att han aldrig helt kände tryggheten omkring sig. – Att som min pappa flytta från ett land där du har ett byggbolag med 800 anställda till att komma till Sverige och diska var en lång resa. För mig har allt alltid varit föränderligt.
Ibland dröjer Ashkan länge med svaren, tänker efter, men när han får frågan om varför han valt att bli entreprenör svarar han blixtsnabbt. – Pappa var företagsbyggare, min mamma var rebell. På sjuttiotalet i Iran satt min mamma fängslad för sina politiska åsikter, att människor ska ha rätt att säga vad de tycker, inte bli förföljda och inte fängslade för att de inte håller med regimen. Jag har alltid växt upp med en väldigt stark tro på att det jag gör ska göra skillnad. Och att du ska göra det du tror på, annars kan du lika gärna skippa det. En fråga som Ashkan funderar länge på är frågan om han tror att alla kan bli entreprenörer. – Filosofen inom mig säger att alla absolut kan bli entreprenörer, men många människor måste gå igenom en process för att släppa rädslan för att inte vara tillräcklig, inte göra rätt. Man måste våga satsa och chansa. Jag tror att alla har i sig, men många har byggt upp en fasad och det finns strukturer som säger att man inte ska våga. Men man måste också vara sann mot sig själv, är man inte tillräckligt passionerad så kommer det inte att vara kul att vara entreprenör, säger han.
I hela sitt liv har Ashkan varit rädd för att inte vara tillräcklig, men nu orkar han inte vara rädd längre. Ända sedan han drev ett UF-företag på gymnasiet har han haft idéer om att starta företag, men det tog åtta år innan han tog steget. – Jag tänkte: Vem är jag att starta företag? Tänk om det inte går bra för mig. Man behöver nåt eller någon som knuffar en över gränsen. Jag hade väldigt fina vänner som knuffade mig. Som nittonåring drev Askan och hans kompisar ett UFföretag som skapade event. Det var kul, utmanande och de lärde sig massor. Han menar att gymnasiekursen Ung Företagsamhet är bland det bästa som finns i skolan. – Jag tror genuint på att introducera entreprenörskap tidigt för människor. Men det menar jag inte hetsen att bygga fantastiska bolag utan att lära sig att våga prova sina idéer och komma igång med saker och ting. Förläng och öka insatserna på ungt entreprenörskap tidigare, för att inte göra tröskeln så hög. Och så har vi den där rädslan för att misslyckas och tanken att om jag startar något så måste det vara fantastiskt. Det måste inte alls vara fantastiskt. Det kan vara kul och meningsfullt och det kan räcka.
Ashkans tips till dig som vill bli entreprenör
1. Tänk! Fundera på vad du tycker är kul, vad du verkligen brinner för. 2. Våga involvera andra. Håll inte din idé hemlig, berätta om din idé för människor
i din omgivning och bolla med människor som tänker annorlunda. 3. Det räcker inte med idén, du behöver börja göra saker. Du kan ge en halvdålig
idé till en grym entreprenör och det blir fantastiskt. Och du kan ta en skitbra idé och ge till en halvdan entreprenör som bara sitter och tänker och inte gör nånting och det blir ingenting. Våga testa! Vad är det värsta som kan hända..?
… och ett till:” Ha tillit. Det kommer när det kommer, det blir skitbra.”
Personer som drivit ett UF *-företag pa gymnasiet... har 20 procent högre sannolikhet att bli egenföretagare, 20 procent lägre sannolikhet att hamna i arbetslöshet, 44 procent större sannolikhet att bli chef och kommer troligtvis att tjäna 12 procent mer än personer som inte drivit UF-företag.
*“ UF“ betyder“ Ung företagsamhet“ Källa: Ratio Forskningsinstitut
Blått nummer 2 2013 25