Blått nr 1 2013 Jul. 2013 | Page 22

politik / jobbspecial
Malin Sahlén, nationalekonom & författare:

Fler enkla jobb behövs!

“ Ett jobb skapar nya vägar i livet, andra än de ens bakgrund har stakat ut.”

Det krävs enorm styrka för att bli någon annan än den man är. Barn med föräldrar som har hamnat snett i tillvaron har en lång vandring framför sig för att inte hamna på samma väg som mamma och pappa.
För hur vi än önskar att världen såg ut och fungerade, är det ett faktum att människors framtid påverkas starkt av hur man har det tidigt i livet. De som växer upp under trygga och stabila förhållanden, blir i regel trygga och stabila människor som vuxna. De som i unga år är omgivna av kaos och motgångar, har det svårare än andra att skapa ordning och nå framgångar när de blir äldre.
Just därför är arbetsmarknaden för unga ett så oerhört viktigt politiskt område. Jobb gör att människor kan försörja sig själva. På en arbetsplats träffar man vuxna människor som man kan se upp till. Man lär sig att ta ansvar och utvecklar sig själv i förhållande till andra. Ett jobb skapar kort och gott nya vägar i livet, andra än de ens bakgrund har stakat ut. Det är också därför det är så oerhört allvarligt att så många unga människor går utan arbete i Sverige. Inte därför att de inte vill jobba, utan för att de inte hittar någon som vill anställa dem. Under våren var nästan 180 000 unga mellan 15 och 24 år arbetslösa. Det är mer än fyra gånger fler än det totala antalet medlemmar i Sveriges samtliga politiska ungdomsförbund.
Denna arbetslöshet drabbar inte vem som helst. Den slår särskilt hårt mot just de unga som bär på en social ryggsäck. De som hade det jobbigt hemma. De som inte lyckades i skolan. De som saknar kontakter och nätverk. De som försöker hitta en annan väg i livet än den som stakats ut av deras bakgrund. De som bär på en tung social ryggsäck har allra mest att vinna på att det är enkelt att hitta jobb. Jobb som inte nödvändigtvis kräver att man har examen från ett universitet eller fem års erfarenhet från andra arbeten. Men i svensk politik låter det ofta som att dessa människor inte finns, och att enklare jobb inte behövs.
I stället för att sänka trösklarna till arbetsmarknaden har politikens främsta svar varit att blunda för dem som inte klarar att klättra över
dem. Av påstådd omtanke om de unga har de lägsta lönerna höjts mer och mer – med följden att enklare jobb försvunnit för att de blivit för dyra. För att fler ska kunna gå på högskola och universitet har kraven höjts på gymnasiet – med resultatet att fler misslyckats eller hoppat av. För att ge unga arbetslivserfarenhet har man lottat ut sommarjobb i kommunerna – men struntat i åtgärder som skapar riktiga jobb. Lagen om anställningsskydd skulle göra det tryggt för de som har jobb, men gjorde det istället riskfyllt, och därmed dyrt, att anställa en oprövad förmåga. Detta har dessutom lett till att rätt kontakter är extremt viktigt för den som vill komma in och lyckas på arbetsmarknaden. Faktum är att undersökningar visar att Sverige är det EU-land där det betyder allra mest att ha rätt kontakter – särskilt för de som inte har de bästa betygen eller den mest ordnade bakgrunden. Och kontakter skaffar man sig just genom att börja jobba – inte på Komvux eller på Arbetsförmedlingens motivationskurser.
Kommer inte fler enkla jobb med lite lägre löner bara leda till att många unga fastnar i ekonomiska och sociala problem, om än med lön istället för a- kassa eller socialbidrag? Med all sannolikhet är svaret nej. Även om man till en början jobbar för en relativt låg lön har vägen framåt öppnat sig. Den statistik som finns visar att lönen snabbt blir högre för de som tjänar relativt dåligt – sex av tio lämnar den lägsta lönegruppen inom ett år, och efter sex år har nio av tio tagit sig vidare. Lagerjobbet eller försäljartjänsten leder vidare till nya möjligheter. Det här vet politikerna. De vet att ingångslönerna ofta är för höga, att lagen om anställningsskydd gör att många företagare bara vågar anställa unga på vikariat och korttidsjobb, att det finns människor som inte vill ha och inte klarar fler år i skolbänken.
Men att förändra är svårt och sällan populärt. Det utmanar stora och starka intressen. Det innebär jobbiga skriverier i tidningarna, svåra tv-debatter och risken för att man förlorar nästa val. Men om man vinner makten utan att använda den till något – vad ska man då ha den till?
Malin Sahlén
Malin Sahlén har skrivit boken Ungdomsarbetslöshet – när ska muren rivas?. Blått gillar den.

!

Arbetsförmedlingens prognos: Sysselsättningen ökar med 68 000 personer på två år. Det skapas många nya jobb och Arbetsförmedlingen förutspår att ungdomsarbetslösheten kommer att minska under 2014.
Källa: rod. se
Jobbspecial
Jobbspecial
Jobbspecial
Jobbspecial
Jobbspecial
Jobbspecial
Jobbspecial
Jobbspecial
Jobbspecial
Jobbspecial
Jobbspecial
Jobbspecial
Jo
22 Blått nummer 2 2013