politik / försvarspolitik
Först och främst vill jag tacka för att du tog dig tid att träffas och att du tog dig en paus från att sköta Sveriges försvar! Vill du först av allt berätta lite om dig själv?
Karin Var ska jag börja? Jag kommer från Mälardalen och jag började engagera mig i MUF och MSU på högstadiet och det satte igång på allvar när jag gick i gymnasiet. Då började jag engagera mig i viktiga frågor som fria skolval och möjligheten att få större inflytande över sitt eget liv. Efter gymnasiet sökte jag frivillig militärutbildning eftersom jag ville göra något annorlunda och utmanande efter skolan. Dessutom har jag alltid varit positivt inställd till försvaret så det var en bra kombination. Jag blev antagen, gjorde värnplikten på KA1 på Rindö utanför Vaxholm och fortsatte på den banan. Sedan dess har jag haft ett ben i politiken och ett ben i Försvarsmakten. Idag bor jag i Vaxholm, jag har tre barn och är gift med en officer. Jag har inte lämnat Försvarsmakten. Sedan 1998 är jag tjänstledig, då blev jag invald i Riksdagen. Jag har fortfarande ett jobb på AMF 1 som väntar på mig. Det är bra att ha ett riktigt jobb i grund och botten.
Du har verkligen ett stort ansvar att axla. Vilka är de viktigaste frågorna ni arbetar med nu och hur ser det ut framöver?
Karin För det första arbetar vi med att stärka samhällets robusthet och förmåga att hantera kriser. Ofta hamnar den viktiga frågan i skymundan. Det handlar om att kunna möta IT-hot, oljeutsläpp, effekter av naturkatastrofer, översvämningar, stormar och bränder. Det handlar om saker som berör människor mest i deras vardag, oavsett var man bor. För det andra genomför vi försvarsreformen. Den är grundläggande, vi är mitt inne i den och den är omfattande och det tar tid att förändra en stor organisation som Försvarsmakten. Men vi är en bra bit på väg. Slutligen handlar det om att förbereda ett nytt försvarspolitiskt inriktningsbeslut som ska gälla efter år 2015 och framåt. Det handlar om det långsiktiga perspektivet, hur vi ska se på vår omvärld i framtiden och vilka konsekvenser vår omvärld får på en svensk försvars- och säkerhetspolitik. Därför har vi tillsatt en försvarsberedning som stödjer regeringen med att göra omvärldsbedömningar. Försvarsberedningen består av representanter från samtliga partier. Det är viktigt att ha en bred politisk förankring för att kunna möta förändringar i vår omvärld, särskilt då försvaret tar lång tid att förändra.
Vilka specifika utmaningar kommer du lägga mycket tid på de kommande månaderna?
Karin En utmaning är att genomföra försvarsreformen, inte minst på personalförsörjningsområdet. Vi fokuserar på att det ska fungera, kort- och långsiktigt. Dels har Försvarsmakten ett uppdrag att redovisa hur de arbetar, men vi har också gett uppdrag till Totalförsvarets forsknings institut( FOI). De ska studera hur Försvarsmakten och rekryteringsmyndigheten har lagt upp sitt arbete med personalförsörjning. Det ska bli lättare för intresserade att lyckas klara sin Grundläggande militärutbildning( GMU). Jag är absolut beredd att stärka anslagen, vilket vi kommer slåss för under budgetförhandlingarna för att kunna säkerställa att vi genomför försvarsreformen.
Det har verkligen hänt mycket i försvaret de senaste åren. Vad skulle du säga att du är mest stolt över, och vad tycker du kunde ha genomförts bättre?
Karin Jag är mycket stolt över de internationella insatserna Sverige bidrar till. Jag hade själv möjligheten att i maj besöka både den civila och militära insatsen som Sverige bidrar med i Mali. Där fick jag på plats uttrycka min uppskattning till de kvinnor och män som valt att delta. Målet med insatsen är att de maliska myndigheterna själva ska stå för landets säkerhet och där fyller det internationella samfundet med Sveriges bidrag en viktig funktion. Det är en del i den svenska traditionen att solidariskt ta ansvar för internationell fred och säkerhet. Ett viktigt arbete är att behålla personal genom att arbetsvillkoren inom Försvarsmakten blir mer attraktiva. Men vi ska komma ihåg att vi är mitt uppe i en försvarsreform. Vi måste vara ödmjuka inför att reformer tar tid att genomföra och innan alla delar av den nya personalförsöjningsorganisationen är på plats. Där måste både den politiska ledningen och Försvarsmakten vara beredda på att göra förändringar när vi i efterhand drar lärdomar av reformarbetet.
Vilka tror du egentligen blir de viktigaste frågorna för försvaret inför valet 2014?
Karin Det är svårt att gissa. Det bästa vore om frågan handlar kring vilka som har det mest trovärdiga regeringsalternativet inom försvarsområdet. Hela vårt budskap handlar om att alliansregeringen på allvar kan visa att vi tar ansvar även under tuffa tider. Vi är på väg att stärka vår försvarsförmåga och vi gör det med ett ekonomiskt ansvar. Vi värnar både försvarsförmågan och skattebetalarnas pengar.
Vilka är de största skiljelinjerna mellan Alliansregeringen och oppositionen?
Karin Oppositionen är helt splittrad. Med Socialdemokraterna har vi en grundläggande samsyn om nödvändigheten att genomföra reformen. Sedan har vi olika syn på de säkerhetspolitiska samarbetena. Exempelvis är Socialdemokraterna negativa till ett NATO-medlemskap. Moderaterna vill se ett NATO-medlemskap, men det krävs ett brett stöd i riksdagen för att genomföra en sådan stor förändring. Det svårt att jämföra oss med oppositionen eftersom de inte har egna förslag.
Har du något ytterligare du skulle vilja säga till Blåtts läsare?
Karin Ja! Man ska vara nyfiken på försvaret. Jag rekommenderar att söka till GMU och jag hoppas att MUF kan hjälpa till med det, att förklara hur man gör. Det finns många sätt att komma in i försvaret och hur mycket tid och engagemang man vill lägga ned. Hur man än väljer att engagera sig är det en erfarenhet värd att ha med sig resten av livet.
Blått nummer 2 2013 19