Blått nr 1 2013 Jul. 2013 | Page 11

Med makt följer ett enormt ansvar . Blått efterlyser en person med en rejäl portion makt som vill svara på frågan : Hur för man en ansvarsfull politik ? Vad ska man tänka på när man fattar beslut som påverkar andra ? Mejla blatt @ muf . se

Tillsammans kan vi påverka maktförhållandena

Jag gillar måndagar . De är mina bästa dagar . Då , efter dagens slit , får jag nämligen krypa upp i min blommiga fåtölj och se de senaste avsnitten av Game of Thrones 1 och Borgen 2 . Två serier som handlar om makt . I min favoritscen ur Game of Thrones säger karaktären Little finger 3 till den onda änkedrottningen att ” information är makt ”. Drottningen låter då en livvakt sätta en kniv mot Little fingers hals och konstaterar sedan iskallt att ” makt är makt ”.
Så är det också i skolan : makt är makt . Även om lärare och rektorer inte alltid demonstrerar sin stora makt över eleverna så finns det onekligen ett tydligt maktförhållande där lärarna står över eleverna . Via till exempel betygsättning har de makten att på en sekund krossa både framtidsdrömmar och ambitioner .
Men lärarna och rektorerna skiljer sig på ett viktigt sätt från drottningen i Game of Thrones . Deras makt kommer nämligen från vårt demokratiska system . Ett system som bygger på allmänna val , representativ demokrati , lagar och rättsäkerhet . Detta är dock något som många ” vuxna ” 4 i skolan inte riktigt förstår . De anser sig ofta ha makt över eleverna som sträcker sig bortom lagens ramar . De hämtar kraft från idén om att vuxna automatiskt får bestämma över ungdomar - in loco parentis 5 . Alltså att alla vuxna har rätt att agera som om de vore alla minderårigas föräldrar .

Makt i skolan

Mattias Hallberg ordförande Sveriges Elevkårer
1 Fantasy-serie av HBO i medeltidsmiljö med mycket sex , våld och intriger 2 Hyllad dansk serie om livet i och omkring Danmarks riksdag och regeringen 3 Förmögen bordellägare och kungens rådgivare 4 Jag skriver ” vuxna ” för att många elever i gymnasiet också är vuxna 5 Ungefär ” i föräldrarnas ställe ” tema / makt
Så är det dock inte i Sverige . Det finns ingenting som säger att en myndig person har någon särskild makt över omyndiga och när lärare i skolan går över sina befogenheter är det fråga om rent och skärt maktmissbruk . Det är naturligtvis inte bara omyndiga elever som drabbas utan lärarnas makt råder över alla elever . Jag har själv blivit utsatt för detta . Min studierektor gick in och censurerade våra supporterflaggor som vi skulle ha på elevkårens fotbollsmatch mot rivalskolorna . Ingen vågade säga emot eftersom då riskerades reprimander och detta var precis innan slutbetygen skulle sättas . Ett typexempel på maktmissbruk som i det här fallet dessutom var brott mot yttrandefriheten som står med i vår grundlag .
Därför är det viktigt att elever vara vaksam mot lärare som använder sig av obefogad makt . Det bästa sättet att göra det på är att gå samman och organisera sig i en elevkår . För tillsammans kan man påverka maktförhållandena i skolan .
Skolan blir inte bara roligare när eleverna får mer att säga till om och större självständighet , det leder också till bättre undervisning . Relationen mellan elever och lärare ska bygga på ömsesidig respekt och förståelse för varandras roller . Det ska inte vara en diktatorisk ordning där lärarnas kniv är pressad mot elevernas strupe .

Efterlysning !

Med makt följer ett enormt ansvar . Blått efterlyser en person med en rejäl portion makt som vill svara på frågan : Hur för man en ansvarsfull politik ? Vad ska man tänka på när man fattar beslut som påverkar andra ? Mejla blatt @ muf . se

insikt ?

Blått nummer 2 2013 11