Birinci Bölgelerarası Toplantı Çalışma Raporu Özeti | Page 197

Bu ilaçların endikasyon dışı reçete yazımında, Sağlık Bakanlığı tarafından verilen endikasyon dışı ilaç kullanım izninin bir örneği reçeteye eklenecektir.
3.2.11. SUT’ un( 12.3) numaralı maddesinin beşinci paragrafı doğrultusunda temin edilen ilaçlar dışında kullanımı rapora bağlı veya katılım payı alınmayacak ilaç( lar) için ise ilgili raporun, bir fotokopisi reçeteye eklenecektir.
3.2.12. Reçetede ilacın ticari adı belirtilmeyip sadece kimyasal adı( etken madde adı) belirtilmiş ise eczacılar tarafından o etken maddeyi içeren piyasada bedeli en düşük olan ilaç verilecektir. Pahalı olan ilacın verilmesi halinde en düşük bedel üzerinden ödeme yapılır. Ancak provizyon sisteminde eşdeğer ilaç uygulaması bandında yer alan ilaçlardan herhangi birisinin verilmesi halinde verilen ilacın bedeli ödenecektir.
3.2.13. Reçetede yazılı ilacın SUT eki“ Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesi” nde( EK-2 / D) ve provizyon sisteminde eşdeğer ürün grubu sütununda yer almaması halinde, hekim tarafından reçeteye yazılmış olan ilacın yerine farmasötik eşdeğerinin verilebilmesi için, verilecek ilaç bedelinin reçetede yazılı ilaç bedelinden fazla olmaması ve eczacı tarafından reçete üzerine“........................ ilacı yerine....................... ilacını veriyorum, farmasötik eşdeğeri olduğunu onaylıyorum.” ibaresinin yazılarak veya bu ibareyi içeren kaşenin basılarak imzalanması şarttır.
3.2.14. Bu protokolün( 3.7) numaralı maddesinde belirtilen reçetelerde, ilgili bölge eczacı odası onayı olacaktır.
3.2.15. Reçetelerde mutlaka teşhis yer alacaktır. Teşhisin rapor ile belgelendiği durumlarda teşhis reçete üzerinde yok ise rapordaki teşhis reçete teşhisi olarak kabul edilir. Reçetede kullanımı endikasyon uyumuna bağlı ilaçlar hariç olmak üzere tek teşhis yazılması yeterlidir. 3.3. Reçete iadesi:
3.3.1.( 3.2.2),( 3.2.3),( 3.2.4)( 3.2.7),( 3.2.8),( 3.2.9),( 3.2.10),( 3.2.11),( 3.2.13),( 3.2.14) ve( 3.2.15) numaralı maddelerde belirtilen bilgilerin ve / veya belgelerin eksikliği ile reçete ekinde bulunan rapordaki bilgilerin( teşhis, etken madde adı, doz, ICD-10 ilave ya da düzeltmeleri) eksikliğinde bu eksiklikler giderilmek üzere ilgili reçeteler eczaneye iade edilir.
3.2.10. Kullanımı rapora bağlı veya katılım payı alınmayacak ilaç( lar) için ilgili raporun bir fotokopisi reçeteye eklenecektir. 01.11.2010 tarihinden itibaren elektronik ortamda düzenlenmiş sağlık raporları ile ilgili olarak herhangi bir rapor veya ek belge fotokopisi eklenmeyecek olup raporun MEDULA sisteminde kayıtlı olması yeterlidir.
3.2.11. Reçetede ilacın ticari adı belirtilmeyip sadece kimyasal adı( etken madde adı) belirtilmiş ise eczacılar tarafından o etken maddeyi içeren piyasada bedeli en düşük olan ilaç verilecektir. Pahalı olan ilacın verilmesi halinde en düşük bedel üzerinden ödeme yapılır. Ancak provizyon sisteminde eşdeğer ilaç uygulaması bandında yer alan ilaçlardan herhangi birisinin verilmesi halinde verilen ilacın bedeli ödenecektir.
3.2.12. Reçetede yazılı ilacın " Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesi " nde( EK-2 / D) ve provizyon sisteminde eşdeğer ürün grubu sütununda yer almaması halinde, hekim tarafından reçeteye yazılmış olan ilacın yerine farmasötik eşdeğerinin verilebilmesi için, verilecek ilaç bedelinin reçetede yazılı ilaç bedelinden fazla olmaması ve eczacı tarafından reçete üzerine " ……….….. ilacı yerine....................... ilacını veriyorum, farmasötik eşdeğeri olduğunu onaylıyorum.” ibaresinin yazılarak veya bu ibareyi içeren kaşenin basılarak imzalanması şarttır. 3.2.13. Bu protokolün ekinde( EK-4) belirtilen reçetelerde ilgili bölge eczacı odası onayı olacaktır.
3.2.14. Reçetelerde mutlaka teşhis yer alacaktır. Teşhisin rapor ile belgelendiği durumlarda teşhis reçete üzerinde yok ise rapordaki teşhis reçete teşhisi olarak kabul edilir. Reçetede kullanımı endikasyon uyumuna bağlı ilaçlar hariç olmak üzere tek teşhis yazılması yeterlidir. 3.3. Reçete iadesi;
3.3.1. Reçete üzerinde;
1. Hastaya ait bilgilerin( Ad, soyad, kimlik numarası), 2. Hekime ait bilgilerin( ad, soyad, diploma numarası / diploma tescil numarası, sağlık kurum / kuruluşunun adı, ilacın ödenmesi için gerekli ise uzmanlık dalı), 3. Hekimin imzasının, 4. Reçete düzenlenme tarihinin, 5. Reçete kayıt defteri protokol numarasının veya MEDULA takip numarasının, 6. Reçete teşhisinin( reçete ekinde teşhisi belirtir rapor yok ise), Reçetede kullanımı endikasyon uyumuna bağlı ilaçlar hariç olmak üzere tek teşhis yazılması yeterlidir. 7. Protokolün 3.2.9. numaralı maddesinde yer alan ilaçlarla ilgili endikasyon uyumunun, 8. Bir birimden fazla reçete edilmiş ilaca ait birim adetinin yazı ile belirtiminin, 9. Hekim, hasta, tarih, protokol no, ilaç ile ilgili bilgilerde değişiklik, iptal veya
İadelerin açık bir şekilde yazılması tereddütleri ortadan kaldıracaktır.