Bence bir diyetisyen her şeyiyle rol model olmalı: giyimiyle, adabıyla, her şeyiyle …
Ama insanlar bir şekilde diyetisyeninin bakımlı olmasına önem veriyor. Bunu ben kendim de gördüm. İki kere hamilelik yaşadım. İlk hamileliğimde çok hızlı kilo verdiğimde insanlar bundan müthiş etkilendi. Bir sürü danışanım, " Ben hamilelikten korkuyordum, senin sayende aştım. Bak ne güzel verdin kiloları " dedi. Ben hiçbir zaman dal gibi incecik olmayı, aşırı zayıf olmayı istemedim, sevmiyorum da. Ama bana göre hastalık boyutunda olmadığı müddetçe bir sorun yok. Beni dışarda yemek yerken görürseniz iskenderler vesaire çok normaldir, şaşırmayın. Ben onu dengelemesini biliyorum, farkım o. Belki o gün benim izin günüm, öbür gün onu dengeleyeceğim. Bence bir diyetisyen her şeyiyle rol model olmalı: giyimiyle, adabıyla, her şeyiyle... Yalnızca önemli olan zayıflık değil. Mutfak bilgimizin de olması gerekiyor. Restoranları da bilmemiz gerekiyor. Diyetisyenin hastası bir yere gittiğinde orada hastasının neler yemesi gerektiğini de bilmesi gerekiyor.
P: Sizce kilo vermeye başlamadan önce zaman hedefi koymak, diyetin başarısını etkiler mi?
B. Y: Hedefler koymak tabii ki önemli, mesela " 20 kilo vereceğim " diye başlıyoruz ama“ ben bu 20 kiloyu ne kadar zamanda vereceğim” değil de " ben bu 20 kiloyu vereceğim elimden gelenin de en iyisini yapacağım " denmesi gerekiyor. Bazı insanlar onu öyle algılamıyor. Bir ay yiyor içiyor, arada kaçırıyor onu saymıyor. " Hep diyetteyim bir aydır 1 kilo verdim vere vere " diyor. İyi de sıkı bir diyette değilsin. Diyetisyeninin dediğini yaptın mı tam olarak? Yapmadın. E o zaman? Burada zaman geçti değil, duruma " Ben bana düşen görevi tam yapayım gerisi zaten gelecek” mantığıyla yaklaşanlar çok kolay kilo veriyor.
. Ama her hafta, " Kaç kilo verdim, verdim mi vermedim mi? Verdim ama yağ gitmedi " diye strese girenler bunu başaramıyor. Kilo verse de geri alıyor.
P: Bu kariyer yolculuğunda geriye dönüp baktığınızda keşke şunu yapsaydım veya keşke bunu yapmasaydım dediğiniz durumlar oldu mu? Diyetisyenlik öğrencilerine vermek istediğiniz tavsiyeler nelerdir?
B. Y: Öğrenciliğimde, Hacettepe ' de sosyal anlamda daha aktif olmayı isterdim. Çok fazla derslerime odaklanmıştım. Sizin gibi bir dergi girişimimiz yoktu. Seminerlere falan giderdik hep ama bir hobimiz yoktu. Golf öğrenmek isterdim mesela, bir spor dalında kendimi geliştirmek veya bir hobi edinmek isterdim çünkü o yaşta kendinizi geliştirmezseniz sonra hiç vaktiniz olmuyor. Sosyal anlamda kendini geliştirmenin de kişide çok büyük katkısı olduğuna inanıyorum. Tek eksik olarak kendimde onu görüyorum açıkçası. Üniversitede kendimi biraz daha sosyalliğe verebilirdim. Dans kulübü olabilir, tiyatro kulübü olabilir. Daha sonra da hobim olabilecek bir iki kulüpte olmayı isterdim. Biz çok ders odaklı, akademik odaklı ilerlemişiz. Kesinlikle dil öğrenin. Ben hep branşımla ilgili şeyler yaptım, kitaplar okudum. Daha farklı şeylere de yönelmiş olmak isterdim. Beyninizi başka yönde de çalıştıracak şeylere odaklanın. Astrolojiyle bile ilgili olabilir. Ben o kısmı kendimde atladığımı düşünüyorum. Onu da geliştirmek için şimdi bir şeyler yapıyorum. Hiçbir şey için geç değil tabii ki.