SEMT PAZARLARINDAN VE MARKETLERDEN ÜRÜN TEMİN EDERKEN DİKKATLERDEN KAÇMAMASI GEREKEN NOKTALAR
Kuru besinler ( un , bulgur , pirinç , makarna , nohut , mercimek , şeker vb .); kapalı teneke , şişe veya kutularda satılan yemeklik margarin , sıvı yağ , zeytin ve salçayı aylık olarak satın alınız .
Et grubu ürünlerini haftalık veya günlük alınabilir ; ancak haftalık alınırsa buzlukta ve kavurarak saklayınız .
Ekmek veya sütü günlük satın alınız , eğer süt haftalık alınacaksa yoğurt yaparak buzdolabında saklayabilirsiniz . Kesinlikle ürünün sahibi , menşei , aşı kontrolleri , bakım yerinin güvenliği sağlanmamış hayvanların sütlerini satın alma eğilimi göstermeyiniz .
“ paketli ürünler maalesef bu konuda eksik , çünkü tüketiciyle yeterli duygusal bağı kuramıyor .”
Sokak sütünün içme sütü olarak evde kaynatılarak kullanılması ; çiğ sütün çeşitli hilelere maruz bırakılmasını teşvik etmekte , çiğ sütün tüketiciye ulaşıncaya kadar geçen taşıma sürecinde toplam bakteri yükünü arttırmakta ve bunun sonucu bakterilerin metabolizma artığı olan ısı ile yok edilemeyen toksinlerin oluşmasına neden olmaktadır . Varmak istediğim , tam yağlı günlük pastörize süt kullanarak o güzel tatlılarınızın kıvamını tutturabilirsiniz . Bu yüzden sağlığınızdan olmayın . Mevsimlik meyve ve sebzeler turfanda olanından daha ucuz , daha lezzetli ve daha besleyicidir . Her mevsim pazarda en bol bulunan sebze ve meyvelerden satın alınırsa daha az parayla daha dengeli beslenme sağlanmış olur . Sebzeler hasat sonrasında da canlı olduklarından bileşimleri değişmeye devam eder . Sebzelere uygulanan yıkama , ayıklama , kesme , doğrama , kabuk soyma , törpüleme , haşlama , dondurma ve soğukta muhafaza gibi hazırlama ya da teknolojik işlemlerin bileşimi değiştirdiği , kayıplara yol açtığı bilinen bir gerçektir . Uygun olmayan şartlarda depolama , solunum ve terleme fonksiyonları yüksek hızla devam eden sebzede besin kayıplarına neden olmaktadır .
Meyvelerin iri ve gösterişli olanları değil , düzgün , çürüksüz , pörsümemiş , sulu ve lezzetli olanlarını seçiniz . Örneğin ; iri , gösterişli Starking elmanın içi unlandığından , küçük Amasya elmasından daha lezzetsizdir . Portakalın kabuğu ince olanı , mandalinanın çekirdeksiz olanını seçiniz .
Yeşil yapraklı sebzelerin yaprağı bol ve yeşil olanları , patatesin yeşillenmemiş