evo
Editör
Yayıncı
PLUSMEDYA Yayın , Tanıtım , Medikal Ürünler Tic . ve Paz . Ltd . Şti .
Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Taşova
Genel Müdür Ş . Mehtap Taşova Koçak
Editör Burak Ertem burak @ evodergi . com . tr
Yardımcı Editör Bahadır Bektaş bahadir @ evodergi . com . tr
Görsel Yönetmen Adem Karadayı adem @ evodergi . com . tr
Fotoğraf Alp Emre Göksel - Ömer Yiğit
Yazı İşleri Müdürü Yusuf Kürkçüoğlu ( sorumlu )
Reklam Müdürü Remziye Güren remziye @ evodergi . com . tr
Reklam Rezervasyon Perihan Özkan reklam @ evodergi . com . tr
Katkıda Bulunanlar Berk Sarıoğlu , Ferhat Albayrak , Alptekin Işıkalp , Ege Geçyatan , İsmail Terzi , Barkın Bayoğlu
Abone ve Dağıtım Ümit Aydın , Gürkan Yağcı
Hukuk Danışmanı Av . Hüseyin Akkar
Mali Danışman Ahmet Biçer
İletişim Adresi Eski Londra Asfaltı Kültür Sk . No : 1 Metroport Busidence Kat : 11 Ofis No : 177 Bahçelievler - İSTANBUL Tel : 0212 441 0 300 ( Pbx ) Faks : 0212 441 02 19
Baskı : İhlas Gazetecilik . A . Ş . Merkez Mahallesi 29 Ekim Caddesi İhlas Plaza No : 11 A / 41 Yenibosna – Bahçelievler / İSTANBUL Tel : + 90 0212 454 37 11 Dağıtım : Yaysat A . Ş . - 0212 622 23 44
Yayın Türü : Yerel Süreli Aylık Baskı Tarihi : 28.06.2013
İdare Merkezi : Bahçelievler Mah . Hayrettin Altınok Cad . No : 1 / 425 Büyükçekmece - İST Tel : 0212 441 05 04
Her hakkı saklıdır . evo , Dennis Publishing Ltd .' in lisansıyla yayınlanmaktadır . Bu dergide yer alan yazı , makale , fotoğraf ve illustrasyonların elektronik ortamlarda dahil olmak üzere çoğaltılma hakları Dennis Publishing Ltd . ve Plus Medya Yayın , Tanıtım Ltd . Şti .' e aittir . Yazılı ön izin olmaksızın hangi dilde ve hangi ortamda olursa olsun materyalin tamamının yada bi bölümünün çoğaltılması yasaktır . Bu dergi , basın meslek ilkelerine uymaya söz vermiştir . Yazı ve fotoğrafların tüm hakları evo dergisine , yayımlanan ilanların sorumluluğu ise ilan sahiplerine aittir .
DÜNYADA EVO EDİTÖRLER
İngiltere |
Nick Trott |
Hırvatistan |
Branimir Tomurad |
Fransa |
Stéphane Schlesinger |
Yunanistan Konstantinos Papatriantafillou |
İtalya |
Maurizio Mozzali |
Malezya |
Muna Noor |
Birleşik Arap Emirlikleri Bassam Kronfli |
Ukrayna |
Igor Kravtsov |
Tayland |
Chettha Songthaveepol |
Slovenya |
Matjaž Korošak |
Çek Cumhuriyeti |
Petr Hanke |
Singapur |
Sheldon Trollope |
Geçen ay , uzun zamandır gerçekleştirmeyi planladığım hayallerimin bir provasını yapma şansını yakaladım ; otomobille , ailemi de alıp Avrupa ’ da serbest dolaşmak . Eskiden ailem her yıl mutlaka en az iki kere 1976 model Renault 12 TS ’ mize atlar yurtdışına çıkardı . 15-20 gün Almanya- İtalya-Fransa dolaşıp geri dönerlerdi . O dönemlerdeki dedemin evinde dönüşlerini beklediğim zamanları hiç unutmam . Onları mı bekliyordum , yoksa Almanya ’ dan gelecek olan oyuncaklarımı mı , orası tartışılır . Beni o zamanlarda bir kez bile götürmediler ve bu içimde bir uhde olarak kalmıştır . O yüzden , ben çocuklarımı ve eşimi alıp bir aya yakın bir zamanımı bu seyahate ayırmaya çalışıyorum . Belki yakın bir zamanda değil , ama günün birinde mutlaka bu hayalimi gerçekleştireceğim .
Bunun bir provası gibi , geçen ay Yunanistan / Atina ’ ya karayoluyla gittim . 1200 km ’ lik bir yol bahsettiğim . Yaklaşık 300 km ’ si Türkiye , geri kalanı Yunanistan . Fark o kadar çok ki inanın otomobil Türkiye ’ de alfalta bastığı mesafede Yunanistan ’ ın toplamından iki kat daha fazla eskimiştir . Belki de o yüzden olsa gerek ki Avrupa ’ da bizim memleket kadar son model otomobil popülasyonuna rastlamıyorsunuz . Pırıl pırıl 205 ’ ler , Corolla ’ lar , Fiesta ’ lar , 316 ’ lar delikanlı gibi volta atıyorlar caddelerde .
Dikkat çeken en büyük noktalardan biri kesinlikle kültür . Yıllardır ekonomik krizle boğuşan , Avrupa Birliği yardımlarıyla ayakta durmaya uğraşan , ekonomi olarak karşılaştırıldığında dizimizi geçemeyecek Yunanistan ’ tan bahsediyorum . Asfalt bildiğiniz Körfez Pisti . Şeritler pırıl pırıl , tenha … Burada otomobil kullanmak adamı yormuyor , inanın . Hiç abartmıyorum , 900 km yol İstanbul ’ daki 50 km ’ ye eşit .
Yollarda kamyon ve bunun gibi ticari araçlar zaten az . Olanlar da araçlarının yarısı emniyet şeridinde yer alarak seyahat ediyorlar . Amaçları arkadan gelen binek otomobillerin temposunu bozmamak . Ağır vasıta sürücüleri bizdeki gibi otomobillerle yarışmıyor , bilerek rampada sollama yapmıyorlar . Yaya geçitlerinde asfalta basan bir ayak parmağına bile insanlar fren yapıp duruyorlar , yayaya yol veriyorlar . Korna yok , itiş kakış yok , acele yok … İşte o nedenle oralarda refah var . Ne demişler bir ülkenin eğitim seviyesi trafiğinden anlaşılır , Avrupalı üniversiteyse bizimki ilkokul terk . Çocuklarımın böyle yetişmesini istiyorum , bu kültürü tatmalarını istiyorum . Bu yüzden onların en azından bu şekilde olsa bile Avrupa ’ yı tatmalarını istiyorum . Aslında bizim trafik düzenleyicilerimiz kimlerse onları da götürüp bir süre oralarda yaşatmak lazım . Ağaç yaşken eğilir demişken , ama kalası da çekiçle keserle bir şekilde eğersiniz , ümidi kesmemek lazım . Toplu taşıma sürücülerini , minibüsçüleri , taksicileri alıp götürmek lazım , olduğu kadar yontulsunlar . Çok Polyanna ’ yım değil mi ? Olmaz değil mi ? Artık çok geç değil mi ?
Ya da İspanya gibi yapacaksın . Her yere kameralı radarlar koyacaksın . Yerleri yurtları belli , ama
' İSPANYA YAKIN ZAMANDA BU UYGULAMAYA GEÇMIŞ VE TRAFIK KAZALARI YÜZDE 87 ORANINDA AZALMIŞ , BILIYOR MUYDUNUZ ?' sayıca o kadar fazla ki gaza basanı , hata yapanı enseliyorlar . Ardından adrese hatrısayılır , can acıtacak bir makbuz . Altında da ‘ bir daha yaparsanız trafikten men ’ yazacak . Öde bakalım 30 km / s daha hızlı gideceksin diye 500 lirayı , gör bak bir daha yapıyor musun ? Kimseye taviz olmayacak , acıma olmayacak . Böylece E-5 ’ te herkes 90 km / s ile gidecek , trafik yağ gibi akacak . İspanya yakın zamanda bu uygulamaya geçmiş ve trafik kazaları yüzde 87 oranında azalmış , biliyor muydunuz ?
Benim çözüm önerim bu ; üçüncü köprüye harcanacak paranın yüzde 10 ’ uyla her kilometre başına radar dikersin ve emin ol trafiği çok daha kökten çözersin .
Burak Ertem Editör evodergi . com . tr 3