benzin Haziran 2013 | Page 3

evo

Editör

Yayıncı
PLUSMEDYA Yayın , Tanıtım , Medikal Ürünler Tic . ve Paz . Ltd . Şti .
Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Taşova
Genel Müdür Ş . Mehtap Taşova Koçak
Editör Burak Ertem burak @ evodergi . com . tr
Yardımcı Editör Bahadır Bektaş bahadir @ evodergi . com . tr
Görsel Yönetmen Adem Karadayı adem @ evodergi . com . tr
Fotoğraf Alp Emre Göksel - Ömer Yiğit
Yazı İşleri Müdürü Yusuf Kürkçüoğlu ( sorumlu )
Reklam Müdürü Remziye Güren remziye @ evodergi . com . tr
Reklam Rezervasyon Perihan Özkan reklam @ evodergi . com . tr
Katkıda Bulunanlar Berk Sarıoğlu , Ferhat Albayrak , Alptekin Işıkalp , Ege Geçyatan , İsmail Terzi , Barkın Bayoğlu
Abone ve Dağıtım Ümit Aydın , Gürkan Yağcı
Hukuk Danışmanı Av . Hüseyin Akkar
Mali Danışman Ahmet Biçer
İletişim Adresi Eski Londra Asfaltı Kültür Sk . No : 1 Metroport Busidence Kat : 11 Ofis No : 177 Bahçelievler - İSTANBUL Tel : 0212 441 0 300 ( Pbx ) Faks : 0212 441 02 19
Baskı : İhlas Gazetecilik . A . Ş . Merkez Mahallesi 29 Ekim Caddesi İhlas Plaza No : 11 A / 41 Yenibosna – Bahçelievler / İSTANBUL Tel : + 90 0212 454 37 11 Dağıtım : Yaysat A . Ş . - 0212 622 23 44
Yayın Türü : Yerel Süreli Aylık Baskı Tarihi : 28.06.2013
İdare Merkezi : Bahçelievler Mah . Hayrettin Altınok Cad . No : 1 / 425 Büyükçekmece - İST Tel : 0212 441 05 04
Her hakkı saklıdır . evo , Dennis Publishing Ltd .' in lisansıyla yayınlanmaktadır . Bu dergide yer alan yazı , makale , fotoğraf ve illustrasyonların elektronik ortamlarda dahil olmak üzere çoğaltılma hakları Dennis Publishing Ltd . ve Plus Medya Yayın , Tanıtım Ltd . Şti .' e aittir . Yazılı ön izin olmaksızın hangi dilde ve hangi ortamda olursa olsun materyalin tamamının yada bi bölümünün çoğaltılması yasaktır . Bu dergi , basın meslek ilkelerine uymaya söz vermiştir . Yazı ve fotoğrafların tüm hakları evo dergisine , yayımlanan ilanların sorumluluğu ise ilan sahiplerine aittir .
DÜNYADA EVO EDİTÖRLER
İngiltere
Nick Trott
Hırvatistan
Branimir Tomurad
Fransa
Stéphane Schlesinger
Yunanistan Konstantinos Papatriantafillou
İtalya
Maurizio Mozzali
Malezya
Muna Noor
Birleşik Arap Emirlikleri Bassam Kronfli
Ukrayna
Igor Kravtsov
Tayland
Chettha Songthaveepol
Slovenya
Matjaž Korošak
Çek Cumhuriyeti
Petr Hanke
Singapur
Sheldon Trollope

Geçen ay , uzun zamandır gerçekleştirmeyi planladığım hayallerimin bir provasını yapma şansını yakaladım ; otomobille , ailemi de alıp Avrupa ’ da serbest dolaşmak . Eskiden ailem her yıl mutlaka en az iki kere 1976 model Renault 12 TS ’ mize atlar yurtdışına çıkardı . 15-20 gün Almanya- İtalya-Fransa dolaşıp geri dönerlerdi . O dönemlerdeki dedemin evinde dönüşlerini beklediğim zamanları hiç unutmam . Onları mı bekliyordum , yoksa Almanya ’ dan gelecek olan oyuncaklarımı mı , orası tartışılır . Beni o zamanlarda bir kez bile götürmediler ve bu içimde bir uhde olarak kalmıştır . O yüzden , ben çocuklarımı ve eşimi alıp bir aya yakın bir zamanımı bu seyahate ayırmaya çalışıyorum . Belki yakın bir zamanda değil , ama günün birinde mutlaka bu hayalimi gerçekleştireceğim .

Bunun bir provası gibi , geçen ay Yunanistan / Atina ’ ya karayoluyla gittim . 1200 km ’ lik bir yol bahsettiğim . Yaklaşık 300 km ’ si Türkiye , geri kalanı Yunanistan . Fark o kadar çok ki inanın otomobil Türkiye ’ de alfalta bastığı mesafede Yunanistan ’ ın toplamından iki kat daha fazla eskimiştir . Belki de o yüzden olsa gerek ki Avrupa ’ da bizim memleket kadar son model otomobil popülasyonuna rastlamıyorsunuz . Pırıl pırıl 205 ’ ler , Corolla ’ lar , Fiesta ’ lar , 316 ’ lar delikanlı gibi volta atıyorlar caddelerde .
Dikkat çeken en büyük noktalardan biri kesinlikle kültür . Yıllardır ekonomik krizle boğuşan , Avrupa Birliği yardımlarıyla ayakta durmaya uğraşan , ekonomi olarak karşılaştırıldığında dizimizi geçemeyecek Yunanistan ’ tan bahsediyorum . Asfalt bildiğiniz Körfez Pisti . Şeritler pırıl pırıl , tenha … Burada otomobil kullanmak adamı yormuyor , inanın . Hiç abartmıyorum , 900 km yol İstanbul ’ daki 50 km ’ ye eşit .
Yollarda kamyon ve bunun gibi ticari araçlar zaten az . Olanlar da araçlarının yarısı emniyet şeridinde yer alarak seyahat ediyorlar . Amaçları arkadan gelen binek otomobillerin temposunu bozmamak . Ağır vasıta sürücüleri bizdeki gibi otomobillerle yarışmıyor , bilerek rampada sollama yapmıyorlar . Yaya geçitlerinde asfalta basan bir ayak parmağına bile insanlar fren yapıp duruyorlar , yayaya yol veriyorlar . Korna yok , itiş kakış yok , acele yok … İşte o nedenle oralarda refah var . Ne demişler bir ülkenin eğitim seviyesi trafiğinden anlaşılır , Avrupalı üniversiteyse bizimki ilkokul terk . Çocuklarımın böyle yetişmesini istiyorum , bu kültürü tatmalarını istiyorum . Bu yüzden onların en azından bu şekilde olsa bile Avrupa ’ yı tatmalarını istiyorum . Aslında bizim trafik düzenleyicilerimiz kimlerse onları da götürüp bir süre oralarda yaşatmak lazım . Ağaç yaşken eğilir demişken , ama kalası da çekiçle keserle bir şekilde eğersiniz , ümidi kesmemek lazım . Toplu taşıma sürücülerini , minibüsçüleri , taksicileri alıp götürmek lazım , olduğu kadar yontulsunlar . Çok Polyanna ’ yım değil mi ? Olmaz değil mi ? Artık çok geç değil mi ?
Ya da İspanya gibi yapacaksın . Her yere kameralı radarlar koyacaksın . Yerleri yurtları belli , ama
' İSPANYA YAKIN ZAMANDA BU UYGULAMAYA GEÇMIŞ VE TRAFIK KAZALARI YÜZDE 87 ORANINDA AZALMIŞ , BILIYOR MUYDUNUZ ?' sayıca o kadar fazla ki gaza basanı , hata yapanı enseliyorlar . Ardından adrese hatrısayılır , can acıtacak bir makbuz . Altında da ‘ bir daha yaparsanız trafikten men ’ yazacak . Öde bakalım 30 km / s daha hızlı gideceksin diye 500 lirayı , gör bak bir daha yapıyor musun ? Kimseye taviz olmayacak , acıma olmayacak . Böylece E-5 ’ te herkes 90 km / s ile gidecek , trafik yağ gibi akacak . İspanya yakın zamanda bu uygulamaya geçmiş ve trafik kazaları yüzde 87 oranında azalmış , biliyor muydunuz ?
Benim çözüm önerim bu ; üçüncü köprüye harcanacak paranın yüzde 10 ’ uyla her kilometre başına radar dikersin ve emin ol trafiği çok daha kökten çözersin .
Burak Ertem Editör evodergi . com . tr 3