Eerbetoon aan de grootmeester van het Nederlandse ballet
Komende zomer wordt Hans van Manen negentig. De internationale danswereld verzamelt zich om een eerbetoon te brengen aan de grootmeester van het Nederlandse ballet.
De viering van een lang en inspirerend leven waarin hij vele markante choreografieën schreef, wordt opgeluisterd door de komst van het Wiener Staatsballett, het Ballett am Rhein Düsseldorf-Duisburg, Stuttgart Ballett, Nederlands Dans Theater 1, Nederlands Dans Theater 2, Introdans en daarnaast natuurlijk Het Nationale Ballet en de Junior Company van Het Nationale Ballet. Samen tonen de gezelschappen een dwarsdoorsnede van het omvangrijke Van Manen-repertoire. Ook bevat het programma een Nederlandse première: het Ballett am Rhein danst Dances with Piano, een bewerkte versie van Dances with Harp, dat Van Manen in 2014 voor Het Nationale Ballet maakte.
Erwin Olaf eert Hans van Manen in 5-delige mini-docuserie op NPO 2
Choreograaf Hans van Manen wordt in juli 90 jaar. Aanleiding voor goede vriend en fotograaf Erwin Olaf om, samen met de dansers van het Nationale Ballet, de studio in te duiken voor een unieke serie foto’s die ontleend zijn aan het werk van Van Manen.
Uitzending: Afl 1. zondag 5 juni om 22:25 uur op NPO 2, afl. 2 t/m 5 op zondag 12, 19 en 26 juni en zondag 3 juli om 22:00 uur op NPO 2
Geen balletfoto’s, zoals Olaf nadrukkelijk aangeeft. Maar een kunstproject genaamd “Dance in close-up: Hans van Manen seen by Erwin Olaf” bestaande uit stills en close-ups uit verschillende choreografieën. In de vijfdelige serie Erwin Olaf eert Hans van Manen volgen we de totstandkoming van dit project.
De vriendschap tussen fotograaf Erwin Olaf en choreograaf Hans van Manen dateert al vanaf 1983. Hans heeft lang de rol van leermeester gehad in Erwins zoektocht naar zijn eigen stijl. Bijna 40 jaar later zijn beide kunstenaars grootmeester geworden in hun vak. Hans is gestopt met fotografie en heeft een indrukwekkend oeuvre opgebouwd van 150 choreografieën. Erwin heeft internationale faam gekregen en zijn ‘vrije werk’ doet het heel goed op de kunstbeurzen. Hun vriendschap is altijd gebleven.