Wat is er veel veranderd! Zo populair als Prinses Marilène was toen zij als eerste burgermeisje in 1998 met Prins Maurits trouwde, zo weinig aandacht zal er zijn voor haar vijftigste verjaardag. Is dit het leven zoals de Prinses voor ogen had toen zij haar jawoord gaf aan Prins Maurits en lid werd van het Koninklijk Huis en de Koninklijke familie?
Amper 19 jaar is Marilène van den Broek als zij het eerste burgermeisje is die haar intrede doet bij de Koninklijke familie. De romantiek waarmee Prins Maurits op een koude winteravond in december 1997 gekleed in jacquet aan de deur klopte bij de familie Van den Broek en de hand vroeg aan Marilènes vader Hans, sprak tot ieders verbeelding. Wat een romantisch gebaar van deze oudste zoon van Prinses Margriet en professor mr. Pieter van Vollenhoven. Het sprookje kon beginnen, die van het burgermeisje dat bij Ahold werkte en die knappe Prins die er in zijn maat gesneden kostuums zo aantrekkelijk uitzag. Marilène wist ieders hart te veroveren, zelfs de immer kritische Koningin Beatrix was gecharmeerd van haar. Eindelijk, na al die mannen weer eens een knappe jonge moderne vrouw voor de Oranjes, een frisse wind die het Koningshuis duidelijk goed deed.
LIEVELING
Voor Marilène - die een vaste baan had bij Ahold - leek na haar huwelijk in mei 1998 een nieuwe toekomst weggelegd, Nederland en ook de Oranjes omarmden haar. Wie herinnert zich niet de foto tijdens Koninginnedag in Houten. De stemming zat er al goed in, maar werd nog vrolijker toen Marilène al fietsend Prins Claus een hand gaf. Zo reden beiden door de mensenmassa, intussen een vrolijk lied zingend. Haar populariteit kende geen grenzen, iedereen was in de ban van haar ontwapenende glimlach en opgewekte aard. Zelfs haar kapsel, make up en kledingstijl werd geïmiteerd, zij was zonder meer de lieveling van het publiek en op dat moment één van de populairste van de Oranjes. Haar agenda stond vol met officiële optredens, de koninklijke familie was zeer in haar nopjes met deze charmante, goedgeklede en welbespraakte jonge vrouw. Zij bracht overduidelijk een vrouwelijke touch aan het tot dan toe voornamelijk met mannen gevuld koningshuis. Marilène was in een klap de lieveling van het publiek en ook van de Oranjes zelf. Met haar komst groeide tegelijkertijd de populariteit van de koninklijke familie en daar was iedereen content mee.
Tot echter Máxima Zorreguieta en de andere Prinsessen van Oranje hun intrede deden. Al snel was er niets meer over van de goedlachse en vrolijke Marilène, we zagen haar nauwelijks en zelfs tijdens de jaarlijkse Koningsdag bleef ze op de achtergrond. Zo stond Marilène – gewild of ongewild – in de schaduw van de Oranjes. Dit was zoals Marilène zich nooit had voorgesteld.
AMBITIEUS
Jong en ambitieus begon zij ruim twintig jaar geleden aan een nieuwe fase in haar leven. Als eerste burgermeisje dat toetrad tot de Oranjes was zij direct een van de populairste van de koninklijke familie, maar na de komst van Laurentien, Máxima en Mabel was haar rol al snel uitgespeeld. Zij mocht aan de zijlijn toekijken hoe haar aangetrouwde nichten bij allerlei koninklijke activiteiten werden betrokken terwijl zij zelf nergens meer voor werd gevraagd. Want stel je voor dat zij populairder zou kunnen worden dan Máxima, Laurentien of Mabel, dat mocht nooit de bedoeling zijn. Geheel tegen de zin in van Marilène, die toen zij met Prins Maurits trouwde en daarvoor ook toestemming vroeg bij de regering, juist wel bereidwillig was om een deel van haar leven in dienst te stellen van de Oranjes.
Zij werd zelfs niet meer gevraagd om mee te doen aan de NL Doet actie waarbij de Oranjes de handen als vrijwilliger uit de mouwen steken. Onbegrijpelijk, want in de tot dan toe mannengemeenschap was zij juist een van de eerste jonge vrouwen die de Oranjes wat kleur en fleur gaf.
TEKST: YVONNE HOEBE
FOTO: © RVD - JEROEN VAN DER MEYDE