Aaicha Bergamin (Leonhard Meisjes)
(1932 – 2014)
Aaicha was in de jaren 60 – 80 een markante persoonlijkheid op de Amsterdamse Zeedijk en Warmoesstraat en trad op in haar bar Oporto (later bar Madame Artur)
Zij werd in 1932 als Leonard geboren. Toen zijn moeder hem in zijn bed betrapte met een danser van het Bazookaballet wist ze niet wat ze met hem aan moest en liet ze hem opsluiten in een psychiatrische inrichting. Volgens de doctoren was hij een getraumatiseerde homo – maar was genezing mogelijk. Leonard wachtte niet af wat er ging gebeuren en een paar dagen later nam hij de vlucht en reisde hij naar Parijs waar hij verzeilde in het nachtleven. Tussen de mannen die als vrouw leefden, zag hij wie hij was. Hij maakte zich op, epileerde zijn wenkbrauwen en stak zijn haar op. “Mijn ziel kwam naar buiten, ik heb me nooit meer afgeschminkt.”
Omdat ze een vals paspoort had, zat de Parijse politie haar op de hielen, en keerde daarom terug naar Amsterdam. Ze belandde in de prostitutie, maar mocht als vrouw de straat op. In de gemeenteverordening stond namelijk dat je je niet op de openbare weg mocht vertonen in kledij van een kunne waartoe je niet behoorde. Daarom werden transprostituées regelmatig lastiggevallen door de politie. ZIj werd dan meegenomen naar het bureau in de Warmoesstraat met haar handen op haar rug geboeid en dan werd dan vervolgens ontkleed in de wachtkamer waar andere politiemensen bijstonden. Ook haar slipje en beha werden afgenomen en de agenten lachten haar uit: “Kijk eens! Ze heb tieten!”. Zij kon met moeite rondkomen. Ze had geld nodig om nieuwe kleren te kopen en de boetes die ze kreeg moest betalen. Werk kon zij niet vinden, overal werd zij geweigerd. Toen ze uitkering wilde, kreeg ze te horen: 'Komt u maar terug met een pak aan en een stropdas, en knipt u eerst uw haar maar eens af.” In het boek Aaicha - Het bizarre conflict van een man geboren als vrouw/ Ab Pruis & Aaicha is te lezen hoe zij zich in di jaren in leven probeerde te ouden.
Begin jaren zeventig liet A:icha zich opereren in het Beatrixoord in het Oosterpark in Amsterdam. Deze operatie mislukte. “Het leek wel of de chirurg een boom had gerooid. Twee jaar heb ik rondgelopen zonder seksorgaan”. De tweede keer werd ze geopereerd in Engeland. “Vanaf die tijd ben ik vrouw. Behalve dat ik niet vruchtbaar ben.”
AaIcha trouwde op haar 65e met een veel jongere Marokkaan en leefde verder als vrouw. 'De natuur maakt uit of je leeft als vrouw of als man. Het zit in je genen. Je bedenkt het niet zelf. Het beste is dat het zo jong mogelijk wordt herkend. Het is niet altijd zeker dat het op een operatie uitdraait. Je jonge jaren zitten vol verrassingen, je weet nooit welke kant het opgaat."
'Ik heb enorm moeten vechten, ik ben geweldig trots dat ik het allemaal heb doorstaan. Ik heb er zelf voor gezorgd dat ik kan laten zien wie ik ben. Het was een harde tijd. Ik heb er vijf vriendinnen aan verloren die zelfmoord hebben gepleegd. Een paar zijn er vermoord.
'Ik was een schoonheidsfoutje, een vrouw met een penis' In: De Volkskrant Jaap Stam − 08/12/13
Aaicha was een van de hoofdpersonen in een aflevering van Andere Tijden in 2013.
BRON: TRANSGENDERMUSEUM - NOS