Bebek Muhabbeti Şubat 2017 | Page 28

Ne gördüklerini, duyduklarını ya da yaşadıklarını sorun. Ebeveynlerinin onlarla ilgilendiğini, onlara dikkat ettiğini, onları korkutan ve endişelendiren her olayla mücadele etmelerine yardımcı olacağınızı söyleyin. Zorluklarla karşılaştıklarında ya da olumsuz bir duyguları olduğunda üstesinden gelmek için ne yaptıklarına dikkat ederek, bunu onların da görebilmesini sağlayın. Terör olayları ile ilgili haberlere aşırı derecede maruz kalmak ya da yetişkinlerin bu konuyla ilgili konuşmalarını duymak, çocukların hassasiyetini arttırabileceğinden bu konularda daha dikkatli olun.
Okul hayatında öğretmen ve eğitmenlerin uygulaması gerekenler davranışlar nasıl olmalı?
Travmatik olaylardan sonra yaraların sarılmasında öğretmenlerin ve okulun rolü de çok büyüktür. Öğretmenler hem süreklilikleri hem de kurdukları ilişki ile çocuklar için çok büyük psikolojik destektir. Öğretmenler çocuklara gelişimleri doğrultusunda eğitim verirken, yaşadıkları olumsuz olayların psikolojik etkilerinden kurtulmalarında da yardımcı olur. Okul ise çocuklara yaşadıklarının zor, ancak geçici olduğunu ve her şeyin mutlaka yoluna gireceğini sıklıkla hatırlatmalıdırlar. Çocuklar, anne babalarının tepkilerini gözlemledikleri gibi, öğretmenlerin tepkilerini de yakından takip ederler. Bu nedenle çocukların, öğretmenlerinin de tıpkı ebeveynleri gibi, travmalar ya da zor durumlarla başa çıkabilecek güçte olduğunu görmeleri gerekir.
Sizin yöneticiliğini de gerçekleştirdiğiniz eğitim kurumunda bu gibi durumlarda uyguladığınız sistemden bizlere bahseder misiniz?
Özel Neşe Erberk İlkokulu olarak, öğrencilerimize terör konusunda, onların anlayacakları dilde hazırlanan‘ 15 Temmuz Demokrasi Zaferi ve Şehitleri Anma’ temalı broşürler dağıttık. Öğrenciler tarafından gelen soruları cevapladık ve daha iyi kavramaları için yaş grubuna uygun videolar izlettik. Neşe Erberk Eğitim Kurumları olarak öğrencilere, yaşanan olayların gerçekleşmesinin mümkün olduğunu ve dünyanın her yerinde yaşanabileceğini açıkladık. Çocuklara yaşadıkları anormal duruma verdikleri tepkilerin, aslında normal olduğunu aktardık. Mümkün olduğunca hızlı bir şekilde, yaşanılan olumsuz olay öncesindeki rutinlerine dönebilmelerini sağladık.
Bir eğitimci olarak çocukların yaşayabileceği olası travmalara karşı ailelere uyarı ve önerileriniz neler?
Çocukların iyi olabilmeleri için öncelikle ailelerin iyi olmaları gerekir. Bu süreçte duygularını fark etmeleri, anlamlandırmaları, çevreleriyle paylaşmaları ve günlük rutinlerine devam etmeleri onlara yardımcı olacaktır. Her şeyin daha iyi olacağına dair umutlu olmak ve bunu çocuklara yansıtmak, onların dayanıklılığını artırır ve rahatlamalarını sağlar. Terör olayları çocukların güvenlik hislerini zedeler. Bu sebeple, evde ve okulda güvende olduklarına dair olan inançlarını tazelemek ve yakınlarının yanlarında olduğunu hissettirmek önemlidir. Çocuklar, pek çok farklı kaynaktan yanlış bilgiler edinmiş olabilirler. Bu sebeple, öncelikle olay hakkında onlara neler bildiklerini sormak ve ardından yaşlarına uygun, basit ve net bir şekilde neler yaşandığının paylaşılması iyi olacaktır. Aynı zamanda, çocuklara istedikleri zaman olay hakkında soru sorabilecekleri ve duygularını paylaşabilecekleri ortam sağlanmalı. bebekmuhabbeti. com Şubat 15