b m Çocuk
b m Çocuk
“ Obezitede yaşam şeklinin sağlıklı ve hareketli bir düzene geçirilmesi , en önemli ve uzun süreli tedavi yöntemidir .” sütünün mucizevi bir özelliğe de başta su içeriği fazla iken emmenin sonlarına doğru yağ içeriği artarak çocukta doygunluk hissi oluşturup , bebeğin memeyi kendiliğinden bırakmasını sağlar . Hazır mamaların içeriği sabit olduğu için çocukta tokluk hissi oluşturmaz , iştahlı veya bilinçsiz beslenen çocuklarda fazla enerji alınımına neden olabilir .
Obeziteyle karşı karşıya olan çocukları bekleyen problemler neler ?
Toplumumuzda maalesef tombul çocuk sevgisi yaygındır . Ancak obezitenin ortaya çıkarabileceği sorunlar konusunda toplumun bilinçlenmesi gerekir . Hedef kitle bebek ve çocuk hatta genç olduğunu düşünürsek , çok erken yaşlarda başlayan psikososyal etkilenmenin izi erişkin dönemde kolay silinemez , hatta öyle şekillendiği için kalıcı toplumsal hasar oluşturur . Uzun süren obezite , öncesinde hiçbir hastalığı olmasa da obezitenin bir sonucu olarak çok daha genç yaşlarda şeker hastalığı , kalp hastalıkları , hipertansiyon , hiperlipidemi .
Obezite genetik bir problem mi , sonradan mı ortaya çıkar ?
Obezite nedenleri içinde az yeri kaplayan genetik nedenler vardır . Bunlarda saf obeziteden ziyade eşlik eden başka sağlık sorunları da bulunur . Bulgular bazen aşikar olabilir bazen de yalnız hekimin bilip araştırdığında erken saptanabilir . Bu tür obezitelere sendromik obezite denir ve genellikle 4 yaştan önce başlar . Diğer aile bireylerinde de benzer durum vardır . Tek başına obeziteye neden olan gen çalışma düzeyinde bulunmuştur ancak bu obezite nedenleri arasında çok az bir yer tutar .
Ailenin çocuk üzerinde disiplinsiz yemek alışkanlıkları obeziteye yol açar mı ?
Aileler bebek ve çocuk beslenmesi konusunda mutlaka bir çocuk hekimi tarafından bilinçlendirilmelidir . Anneler hep çocuklarının az yemesinden şikayetçidir . Önemli olan miktar olarak fazla yemesi değil , büyümesi için gerekli olan besin gruplarından yeteri kadar almasıdır . Buda normal standart bir ev beslenmesi ile sağlanabilir . Çocuğun açlık hissini tatmasına da izin vermek gerekir . Sürekli beslenen çocuklar , hep acıkmadan yerler böylece tokluk hissini de tanıyamazlar .
22 Şubat bebekmuhabbeti . com