Barça 115 Març - Maig del 2023 | Page 6

però primer hem d ’ eliminar el Reial Madrid a la semifinal . Per nosaltres el partit més important a guanyar ha de ser el següent . No estem pensant en què passarà a final de temporada .
Xavi Hernández ens va dir que a la Champions els va faltar ser més madurs en els moments decisius . Hi està d ’ acord ? Crec que a la primera part de la temporada les cinc o sis lesions que vam patir ens van complicar les coses . Tenim un equip molt jove i va ser una experiència per a tots . Va ser dur per a nosaltres , especialment a la Champions League , on els petits errors , de vegades , tenen un alt cost . Si vols guanyar la Champions no pots cometre els errors que vam cometre . Però vam lluitar fins al final , encara que , potser , ja era massa tard .
A l ’ Europa League l ’ eliminació va tenir més a veure amb la dificultat del rival … Va ser una eliminatòria molt igualada , en els dos partits . A Manchester vam tenir l ’ oportunitat d ’ empatar a la segona part , tot i que el United ens va pressionar i ens va atacar més després del descans . Ara estem centrats en la Lliga i la Copa .
Els seus companys i el seu entrenador destaquen de vostè que al vestidor i al camp és un líder i que , alhora , és una persona molt senzilla i humil . Per ser un líder cal ser senzill i humil ? Intento ajudar els meus companys , no només amb gols , també amb el meu comportament i la meva mentalitat , donant-los el meu punt de vista dels partits . De vegades , veig situacions que podem canviar . Els jugadors més joves no només treballen al camp , també ho fan en el seu cap , i això és molt bo . Mes a mes es nota la millora . Des de la meva experiència i la meva edat és fàcil dir-los coses que els poden ajudar : la possessió , córrer amb o sense la pilota … Aquestes coses són també importants per als jugadors i per a l ’ equip .
“ De seguida vaig veure que tenim molt potencial , però en el futbol no canvies d ’ un dia a l ’ altre . S ’ ha de ser pacient ”
“ En la segona meitat de la temporada ho veig tot molt millor . Hem fet un pas endavant com a equip i encara podem millorar més ”
Al Barça ha trobat una generació de joves futbolistes de molt nivell : Pedri , Gavi , Araujo , Ansu , Balde … Què en pot dir de tots ells ? Són molt joves , tenen un enorme potencial i ja tenen experiència , perquè fa uns quants anys que estan jugant al Barça . En aquesta edat es molt important tenir minuts de joc , tot i que sempre en volen més . Recordo que quan era més jove , els jugadors més veterans em feien veure alguns detalls i jo entenia que el seu raonament m ’ ajudava a treure més profit al meu joc . Per això sé que amb aquests futbolistes , com Balde , el futur del Barcelona està assegurat . Per altra banda , l ’ equilibri entre jugadors joves i experts es important en un equip i nosaltres el tenim . És important també no fixar unes expectatives molt altes en ells perquè , a llarg termini , els pot perjudicar .
Què ha suposat per a vostè treballar amb Xavi Hernández ? Xavi era un gran jugador i jugava de migcampista , així que veia el camp des d ’ una perspectiva central . Per això és capaç de veure moltes coses : com jugar amb la pilota , com jugar sense ... Sempre ens diu que hauríem de ser capaços de canviar la dinàmica del partit , que no cal esperar a la mitja part per variar algunes coses . S ’ ha d ’ escoltar l ’ entrenador , però també hem de ser capaços de prendre decisions pròpies per ser exitosos al camp . Des de la part tàctica té molt clar què hem de fer i com a entrenador afegeix valor a les seves paraules , cosa que fa que els jugadors l ’ escoltem i l ’ entenguem .
Ha encaixat molt bé amb la idea de joc del Barça . Esperava que li seria així de fàcil ? Sé que , per l ’ ADN del Barça , hem de buscar fer sempre un bon joc , però hem d ’ entendre també que el futbol va canviant . Per exemple , el joc del Barça de deu anys enrere , potser no funcionaria ara . Ens hem d ’ adaptar al futbol i ensenyar el millor que tenim . Per altra banda , els jugadors del nostre equip també canvien . S ’ ha de trobar la solució perfecta per al lloc on estàs i per al futbol del moment . El futbol no és ara com ho era fa deu o quinze anys . El tiquitaca potser avui no funcionaria . Has de trobar l ’ equi-