Barça 115 Març - Maig del 2023 | Page 37

ALBERT FIBLA / MANEL TOMÀS FOTOS : © FC BARCELONA / ARXIU

Enguany s ’ acompleix el centenari d ’ un dels episodis més significatius de la història del FC Barcelona en el primer terç del segle passat : l ’ homenatge que se li va dedicar a Joan Gamper a l ’ estadi de Les Corts . Diumenge 25 de febrer del 1923 el fundador del Barça va ser el protagonista d ’ una jornada carregada d ’ emotivitat , organitzada pel món de l ’ esport i la societat civil d ’ aleshores , per tal de posar en valor la seva contribució social a través de l ’ impuls de l ’ activitat esportiva . “ Hoy , gracias al esfuerzo de Gamper que predicó deportes « urbi et orbi », nuestro pueblo bulle y vive . No es sólo por el deporte material , no ; es que a los sentimientos deportivos se han unido los sentimientos populares y , gracias al deporte , en todo momento sentimos entusiasmos como nunca por nada los hubiéramos sentido ”, es podia llegir , amb la pomposa retòrica de l ’ època , en l ’ edició del 26 de febrer d ’ El Mundo Deportivo .

L ’ acte , que va tenir com a principal reclam un partit entre el Barça i un combinat de futbolistes catalans , es va celebrar quan el Club , que ja comptava amb 6.341 socis , acabava d ’ entrar en la que seria la seva primera època d ’ or , consolidant-se esportivament i social . L ’ estadi de Les Corts , amb una capacitat per a 22.000 espectadors , rècord a l ’ època , s ’ havia estrenat

El Barça va guanyar un combinat de jugadors catalans ( 2-1 )

Es va estrenar el segon himne de la història del Club , de Rafael Folch i Enric Morera uns mesos abans , el 20 de maig del 1922 , evidenciant la força del projecte blaugrana , que no trigaria a créixer exponencialment en nombre de socis . Per tot plegat , encara que en l ’ àmbit esportiu l ’ adeu de Ricardo Zamora , l ’ absència de Sancho i la poca presència de Paulino Alcántara van fer que la temporada 1922 / 23 acabés sense títols , es pot pensar que el Barça i Joan Gamper passaven un bon moment quan aquest va rebre el lluït homenatge de febrer de 1923 .

De fet , el 29 de juny d ’ aquell any , el fundador va tancar la seva quarta etapa com a president havent consolidat l ’ economia del Club , que estava a les portes de celebrar els seus primers 25 anys de vida . El va succeir Enric Cardona , que només s ’ hi estaria un any : Gamper tornaria a la presidència , en el seu cinquè i darrer mandat , l ’ 1 de juny del 1924 .
TOTS MENYS L ’ EUROPA I L ’ ESPANYOL En la festa del 25 de febrer del 1923 a les Corts hi van participar tots els clubs de futbol catalans excepte l ’ Europa i l ’ Espanyol . En el cas dels blanc-i-blaus , la sorpresa hauria estat la seva presència , tenint en compte la forta rivalitat que ja aleshores hi havia entre culers i pericos . Pel que fa als escapulats , en aquell moment saltaven espurnes en la lluita que mantenien amb el Barça pel Campionat de Catalunya . De fet , una setmana abans , el 18 de febrer , s ’ havia d ’ haver disputat un decisiu Europa-Barça , però el governador civil de Barcelona va suspendre el partit “ en previsión de los incidentes y alteraciones del orden público que pudieran ocurrir ”.
En canvi , el Reial Madrid , un club que aleshores gaudia d ’ una excel·lent relació amb el FC Barcelona , no va tenir cap problema a assistir a l ’ homenatge a Gamper . Com a prova , es pot llegir aquesta sentida dedicatòria en un dels àlbums de record de l ’ acte : “ El Real Madrid Foot Ball Club , al entusiasta deportista don Juan Gamper , en prueba de admiración y sincero afecto ”. Per a sorpresa major , un dels sotasignats del text era l ’ aleshores jugador madridista Santiago Bernabéu .
CRÒNICA DE L ’ HOMENATGE A les tres de la tarda d ’ aquell 25 de febrer , les graderies de Les Corts eren plenes de gom a gom . Ja ho estaven , de fet , des d ’ una bona estona abans que comencés la festa , que va arrencar quan , sota la direcció de l ’ eminent compositor Joan Lamote de Grignon , la banda municipal de Barcelona va interpretar diferents peces , la darrera de les quals va ser FC Barcelona . Segunda marcha catalana , del mateix director . Es van descobrir un bust dedicat a Gamper , obra de l ’ escultor Josep Llimona , i una placa commemorativa de la inauguració del camp de Les Corts , i les veus de l ’ Orfeó Gracienc van protagonitzar una actuació damunt la gespa que va culminar amb l ’ Himne del FC Barcelona , el segon de la història després del de 1910 , amb lletra de Rafael Folch i música d ’ Enric Morera .