Balikesir Universitesi Kutuphane Bulteni temmuz2018 | Page 19

KÜTÜPHANE BÜLTENİ TEMMUZ 2018
2. KAYNAKLARINI BELİRLE
1. Literatür taramanı yap: tez konunu belirledikten sonra ortaya koyduğumuz sorunsala cevap arıyoruz, nerede, elbette kitapları dergileri gazeteleri, arşivleri ve diğer materyalleri, bulduğumuz her kaynağın künyesini alfabetik bir sıra dahilinde makale ise sayfa aralıklarını da girerek bir liste hazırlıyoruz. Bu bizim literatür taraması sonucu edindiğimiz kaynakçamız oluyor bir yerde. Bu listenin hazırlanmasına dikkat ediyoruz. Bu listeye eklediğimiz her kaynağı tezimizde kullanacağız diye bir zorunluluk yok, zaten elemesini yapıp bir çoğunu liste dışı bırakacağız.
2. Birincil Kaynaklarını belirle: Birincil kaynakların belirlenmesi ve tezimizin sorusuna bu kaynaklardan elde edeceğimiz bilgiler ile cevap vermemiz tezimizi daha orjinal hale getiricektir. Birincil kaynak demek olayın zamanında yazılmış, olayın geçtiği dönemde yaşanmış insan tarafından yazılmış yada olayı gerçekleştiren kişi tarafından hazırlanmış eserlerdir.
3. İkinci elden kaynaklar: birinci elden kaynaklardan yararlanılarak yazılan kaynaklardır. Bu kayknakların değerlendirilmesi önemlidir. Çünkü alanınızda süretim yapan insanları tanıma, alan literatürüne hakim olma ve tezinizde bu alanızda yaşanan tartışmalara dayanarak yapacağınız sonuç çıkarımları tezinizi daha gerçekçi kılar.
4. Uygun dipnot sitilinin seçimi: bu aşama gerçekten önemli. Öncelikle kaynaklarınızı düzgün bir şekile getirmeniz lazım, üyesi olduğunuz enstitünün tez yazım kurallarına bakarak izin verdiği atıf atma sistemlerini ve bu sistemlere dayalı kaynakça oluşturma stilini tespit edin. Genelde APA, MLA ve Chicago stilleri kullanılır. Bu arada mutlaka bir program bilmeniz gerek örneğin Mendeley, Zotero, EndNote vb gibi. Aksi takdirde yazarken referans vermek sizi çok uğraştırır. Korkmayın( mendeleyin tüm dersleri bu blogta var ayrıca Zotero derslerinede başladım).
3- PLANLAMA YAP VE TEZİN BÖLÜMLERİNİ AYIR
1. Alanınızın gereksinimlerini iyi bilin: her alanın kendine göre gereksinimleri vardır. Sosyal bilgiler, yabancı dil ve sayısal alanların tez yazım stratejileri ve uygulanan metotlar farklıdır. Sizde tezinizi yazacağınız disiplini iyi bilmeli sınırlarını öğrenmelisiniz.
2. Soru listesi hazırla: Bu aşamada tezinizde hangi sorulara cevap arayacağınızı liste şeklinde hazırlayın, açık ve kısa ifadeler kullanın. Bu liste tezinizin aynı zamanda omurgası olacak tez hep bu sorular arasında gidip gelecek. Bu listeyi kaybetmeyin. Eğer soruları belirleyemiyorsanız sıkıntı var demek, konu hakkında okumalar yapın acele etmeyin, baktınız olmuyor soru oluşturabilecek konu ile değiştirin.
3. Tezin bölümlerini hazırla:, Tezin bölümlerinin hazırlanması konusunda bu blogta dersler var etiketlerden kontrol edin. Bölümleme giriş gelişm sonuç iskeletinden oluşur, tezimizin ana bölümünü oluşturacak olan gelişme bölümünde yer alacak genel başlıkların belirlenmesi işinizi kolaylaştıracak tezde nerede olduğunuzu ve nereye doğru hareket ettiğinizi bu bölümler gösterecektir.
19
19