KÜTÜPHANE BÜLTENİ Şubat 2017
“ kendi durumlarını belgeleme isteği ” olarak tarif ediyorlar . “ Biz de toplu taşımada etrafımızda gördüğümüz okuyucuların ne okuduklarını merak ediyorduk , biraz da bu dürtüyle okunan kitapların bilgisini de belgelememize dahil ettik ,” diyor İstanbul Okurken ekibi .
Proje sürekli toplu taşımada seyahat eden üç kişilik bir ekibe ait olunca fotoğraf çekmek için çoğunlukla özel mesai harcamaya gerek kalmadığını söylüyor İstanbul Okurken ekibi , söylediklerine göre işe gidiş eve dönüş yolculuklarında yaptıkları çekimler işlerini görüyor . Toplu taşımanın çok kalabalık olduğu anlarda herkesi fotoğraflamanın mümkün olmadığını söylüyor ekip , ayrıca sabahları uykulu olduklarında da yerlerinden kalkamadıklarını . Fotoğrafladıkları her kitabı ve okuru sitelerine koyuyorlar , kitaba göre seçim yapmıyorlar . Kullandıkları ekipman ise Canon Mark III , 50 mm f / 1,4 .
Okuyan birine rastlayınca o anki duruma ( kalabalık , açı , vs .) göre ya çekim öncesinde ya sonrasında kısaca projeden bahsedip izin istiyorlar , üzerinde iletişim bilgilerinin bulunduğu bir kitap ayracı veriyorlar . “ Böylece kendisi de fotoğrafının nasıl kullandığını görebiliyor , kararını değiştirirse bize bildirebiliyor . Yine kişi izin verirse okuduğu kitabın kapağını da ayrıca fotoğraflayarak o bilgiyi de not almış oluyoruz ,” diyor ekip . Fotoğraf öncesi konuştularsa herhangi bir şekilde poz vermesini talep etmiyorlar , “ Lütfen az önceki gibi doğal halinizde okumaya devam edin ” diyerek çekim yapıyorlar . Tabii iş fotoğraf çekmekle bitmiyor ; fotoğrafların kitap isimleriyle birlikte düzenli bir şekilde İstanbul Okurken sitesine ve sosyal medya kanallarına yüklenmesi , etkileşim sorularının hazırlanması gibi sosyal medya yönetim işleri , raporlama ve planlama gibi proje yönetim işleri için özel mesai harcayıp , toplantılar yapıyor ekip .
“ E-KİTABA ÇOK ENDER RASTLIYORUZ ”
Kamusal alanda kitap okumak özel alanda okumaktan çok farklı elbette . Dikkatinizi bölebilecek onlarca unsur var , ayrıca her türlü tehlikeye karşı daha savunmasızsınız . Ancak toplu taşımada okumanın , diğer kamuya açık yerlerde ( bir kafede ya da parkta ) okumakla kıyaslandığında da farkları var . Bu farkların ilgilerini çektiğini söylüyor İstanbul Okurken ekibi : “ İnsanlar toplu taşımada mecburen vakit geçiriyorlar , ve bunu ( genelde ) her gün yapıyorlar . Kendi tercihiyle , evde okumaktan , dışarı çıkıp bir parkta okumaktan farklı bir durum bu , ve bizim ilgimizi bu durum çekiyor ; toplu taşıma okuyucuları çoğunlukla bunu her gün yapan insanlar , günlük koşturmacalarına böyle bir pratiği dahil etmiş insanlar .”
15
15