Naast Avans
Naast mijn werkzaamheden voor Avans ben ik ook nog auteur van diverse studieboeken voor het hbo, voor het vakgebied bedrijfseconomie. Mijn eerste boek verscheen in 1988 en is inmiddels toe aan de elfde druk. Ook ben ik extern lid van de examencommissie van de Erasmus School for Social and Behavioural Studies, een faculteit van de Erasmus Universiteit in Rotterdam.
Avans Deeltijd
Toen ik in 2012 en 2013 betrokken was bij de discussie over de toekomst van de deeltijdopleidingen ben ik overtuigd geraakt van de noodzaak om het deeltijdonderwijs apart te positioneren in de grote Avans organisatie, die toch vooral gericht is op het verzorgen van voltijdonderwijs. Door de aparte positie is het veel beter mogeljjk om in het onderwijs en in de processen daaromheen in te spelen op de kenmerken en behoeften van de deeltijdstudent. Ik ben erg blij dat ik nu opnieuw de kans krijg om bij de dragen aan de verdere ontwikkeling van de deeltijdacademie.
Vanuit mijn verschillende rollen die ik in afgelopen jaren binnen de hogeschool heb vervuld ben ik de ontwikkelingen bij AVD blijven volgen. Daardoor had ik wel een beeld van de situatie bij de academie. Door de gesprekken die ik inmiddels met een aantal van jullie heb gevoerd heb ik dat beeld verder kunnen aanscherpen. Door nog meer gesprekken te voeren zal dat beeld nog beter worden.
Financiële situatie
In het afgelopen jaar heeft de academie een moeilijke periode gekend. Die hebben vooral te maken met de ontstane financiële situatie en de noodzaak om de financiën weer op orde te brengen. André Gehring heeft daar een goede rol in gespeeld en het verheugt mij te kunnen mededelen dat we voor 2019 weer een sluitende begroting hebben kunnen opstellen. Er is dus geen financiële noodzaak om verder in te grijpen. En dat is positief nieuws!
Onderwijs
Dankzij de door OCW in 2016 toegewezen subsidie voor flexibilisering van de opleidingen zijn ook op dat terrein al grote stappen gezet. Door alle opleidingen is hard gewerkt aan het formuleren van leeruitkomsten en zijn stappen gezet om het curriculum aan te passen. De ene opleiding is daar wel verder in dan de andere. In veel gesprekken hoor ik echter de wens om duidelijke kaders voor de onderwijsvernieuwing vast te stellen, zodat er een meer eenduidige richting is voor de verdere ontwikkeling van de academie en de opleidingen.
Op dit moment werken we vanuit de directie aan een plan van aanpak hoe we het proces van vernieuwing in de komende jaren verder willen vormgeven. Dat doen we met betrokkenheid van zo veel mogelijk medewerkers en met respect voor de formele rol die de academieraad en opleidingscommissie hierin hebben. Vanwege de roep om duidelijkheid wil ik dit proces echter niet te lang laten duren. Het streven is om voor de kerst een plan van aanpak te hebben en de kaders vast te stellen voor de verdere ontwikkeling.