ATO BULTEN HAZIRAN 2016 | Page 8

mevzuatın hazır olduğunu ancak hem kamu hem özel sektörün ciddi desteklerine ihtiyaç duyulduğunu bildirdi . Tek , Sanayi İşbirliği Programı ’ nın amacını , yenilik , yerlileşme ve teknoloji transferinin sağlanması , ürün ve hizmet kalitesinin geliştirilmesi , yerli sanayinin ihracat potansiyelinin artırılması , yeni istihdam alanlarının yaratılması ve cari açığın azaltılması olarak özetledi . İstanbul Büyükşehir Belediyesi Raylı Sistemler Daire Başkanı Dursun Balcıoğlu da yaptığı sunumda Sanayi İşbirliği Programı yöntemi ile İstanbul ’ da metro teminini nasıl gerçekleştirdiklerini anlattı . Sanayi İşbirliği Programı yöntemi ile yerlilik oranlarını çok daha yukarı taşımayı hedeflediklerini söyleyen Balcıoğlu , “ Sanayi İşbirliği Programı ’ nı kullanma amacımız Türkiye ’ de yatırım yaptırmak , sanayici ekosistemini geliştirmektir . Projeyle ciddi istihdam artışı öngörüyoruz ” dedi .
Üç sektördeki SİP uygulamaları konuşuldu
Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ ’ ın modere ettiği ikinci oturumda ulaştırma sektörü ele alındı . Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı UDH Araştırmaları Merkezi Başkanı Mehmet Ali Değer , 2003-2015 yılları arasında ulaştırma yatırımlarının arttığını söyledi . Kurum olarak elektronik haberleşme , havacılık ve uzay teknolojileri ile ilgili projelere destek verdiklerini anlatan Değer , 2015 yılında hayata geçen Türksat 6A uydusu projesinin desteklendiğini söyledi . TCDD
Genel Müdür Yardımcısı Murat Kavak , yapılan alımlarda en az yüzde 30 yerlilik şartı koyduklarını belirtti . TÜBİTAK ile yerli sinyal çalışmasının tamamlandığını söyleyen Kavak , yolcu vagonları ve motorun verimliliği ile ilgili projeler üzerindeki çalışmaların da devam ettiğini ve önümüzdeki dönemde en az yüzde 53 yerlilik şartı öngördüklerini söyledi . Sanayi İşbirliği Programı konusunda 3 yıldır yoğun çalışmalar yaptıklarını anlatan OSTİM Başkanı Orhan Aydın da Sanayi İşbirliği Programı mevzuatının yetkin bir ekip tarafından yürütülmesi gerektiğini vurguladı . Aydın , “ Belediyeler alımlarda kafalarına göre hareket ediyor . Ağaç alımını bile yurtdışından yapıyorlar . Başbakanlık yönetmelik yayınlıyor konuyla ilgili ama uyan yok . Ama inanıyorum ki bir yıl sonra bu konferansları yaptığımızda çok güzel başarı hikayeleri çıkacak ” dedi .
Enerji sektörünün ele alındığı bölümde ise Enerji Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Sebahattin Öz , kurulacak olan santrallere yerli malı kullanmak kaydıyla üretim lisansı verildiğini söyledi . OSTİM Yenilenebilir Enerji ve Çevre Teknolojileri Kümelenmesi ’ nden Pınar Yalman da Sanayi İşbirliği Programı konusunda izin süreçlerinin sanayiciyi yıprattığını vurguladı .
Sağlık sektörünün ele alındığı bölümde Sağlık Bakanlığı Yatırım Modelleri Daire Başkanı Züfer Aslan ve OSTİM Medikal Sanayi Kümelenme Koordinatörü Bora Yaşa konuşmacı oldu . Mevzuatın alt yapısının hazır olduğunu ancak
eksiklikler bulunduğunu kaydeden Züfer Aslan , bu eksikliklerin mevzuat 2016 yılı sonunda uygulamaya geçtikten sonra görülüp revize edilebileceğini söyledi . Aslan , ana tedarik konusu üründe yüzde 50 yerlilik şartı koyduklarını anlattı . OSTİM Medikal Sanayi Kümelenme Koordinatörü Bora Yaşa , üreticilerin hemen hepsinin KOBİ düzeyinde olduğunu hatırlatarak mevzuatta buna göre düzenlemeler yapılması gerektiğini dile getirdi . Ürünlerde aranan yerlilik şartının ürün çeşidine göre farklılık göstermemesi gerektiğini söyleyen Yaşa , “ Bir uydunun uzaya gönderilmesi ile bir insana kalp pili takılması aynı hassasiyeti hak ediyor ” diye konuştu .
Oturumun son bölümünde söz alan Devlet Malzeme Ofisi ( DMO ) Genel Müdür Yardımcısı Ekrem Candan , satış portallarında yerli ürünler için ayrı bir işaret koyduklarını belirtti . İş ve İş Makineleri Kümelenmesi Koordinatörü Fevzi Gökalp ise Türkiye ’ de 2023 yılına kadar tamamlanacak üçüncü köprü ve üçüncü havaalanı gibi büyük projeler olduğunu hatırlatarak , “ Bu projelerin hepsi iş makineleri ile yapılıyor . Ancak iş makinelerinde yerlilik şartı aranmıyor . Bu altyapıların da hazırlanması gerekiyor ” dedi .
Başbakan Başdanışmanı Turan Erol ’ un modere ettiği son oturuma ise ODTÜ Teknokent Genel Müdürü Mustafa Kızıltaş ve TTGV Faaliyet Koordinatörü İhsan Karataylı katıldı . Bu bölümde de Sanayi İşbirliği Programı ’ nın etkinleştirilmesine dair çözüm önerileri ele alındı .
6 | atobülten | haziran 2016 |