ASSAIGS AMB L'OBC ASSAIGS AMB L'OBC | Page 8

L ’ OÏDA MUSICAL I ELS NIVELLS D ’ AUDICIÓ
L ’ oïda musical és una part específica del sentit de l ’ oïda que , com tots els nostres sentits , memoritza experiències que ens ajuden a detectar perills , però també a gaudir dels plaers de la vida . És molt important treballar-la i ampliar-la al llarg de la nostra vida amb experiències musicals diverses i variades perquè la música no sigui només una font d ’ entreteniment sinó també d ’ enriquiment personal . Encara que hàgim dit o sentit moltes vegades “ no tinc oïda ” o “ no tinc ni idea de música ”, aquestes afirmacions no són veritat . Si ets capaç de diferenciar una peça que t ’ agrada d ’ una altra que no t ’ agrada ; d ’ adonar-te que algú està desafinant ; de reproduir una mica amb la teva veu una melodia que se t ’ ha enganxat ... tens oïda musical .
La seva formació és molt més simple del que sembla i és a l ’ abast de tothom . Els músics professionals han de desenvolupar uns nivells de precisió , tolerància i resistència auditiva molt elevats per poder escoltar el resultat de la seva interpretació d ’ una partitura , tocar en conjunt , compondre o improvisar , però es pot arribar a tenir una bona oïda musical sense necessitat d ’ estudiar música . Com ? Ampliant l ’ expectativa i la memòria de la nostra oïda musical , que és la capacitat d ’ escoltar amb interès qualsevol mena de música i tractar de relacionar-la amb músiques que ja coneixem per descobrir les seves similituds i diferències . D ’ aquesta manera , desenvolupem una oïda musical que no només es guia per l ’ admiració que ens genera una música que ens agrada , sinó també per l ’ interès de conèixer més propostes . Per a què serveix ?, per tenir més tolerància i resistència cap a músiques que no coneixem , per connectar amb les emocions que ens desperta i per retenir aquesta vivència a la nostra memòria musical .
La memòria musical és tan potent que tots els estudis sostenen que persones amb malalties que afecten la memòria , com l ’ Alzheimer , quan escolten una música que va ser significativa a la seva vida són capaces d ’ evocar i descriure els records i les sensacions que van experimentar en aquell moment . A més , el paisatge sonor en el qual ens desenvolupem condiciona la nostra consciència auditiva , el nostre nivell d ’ atenció i la nostra percepció del so . Per conèixer una mica millor el significat d ’ aquests termes i el seu impacte en nosaltres us animem a fer l ' activitat didàctica número 2 basada en un estudi que va fer l ' investigador R . Murray Schafer .
Aprofundir en el nivell d ’ atenció de la nostra percepció auditiva és fonamental per aconseguir que la música impacti en la nostra memòria , i per aconseguir-ho podem plantejar-nos algunes preguntes molt senzilles durant o després d ’ escoltar música : quins instruments sonen ?, en què s ’ assemblen o diferencien d ’ altres de similars ?, les repeticions que hi ha són exactament iguals o canvia algun element ?, el ritme és ternari ( 3 / 4 ) com un vals o binari ( 2 / 4 ) com un pasdoble ?
Si teniu ganes de saber més coses sobre l ’ oïda musical i fins i tot de fer un test per saber quin és el vostre nivell d ’ audició , us recomanem llegir dos articles que tracten d ’ una manera molt didàctica i divulgativa aquest interessant tema , publicats a la Revista Musical Catalana . Fundada el 1904 , la RMC és una publicació que analitza l ’ activitat musical catalana , tant des del vessant clàssic com del popular o tradicional a través de notícies , crítiques , cròniques , entrevistes i reportatges .
https :// www . palaumusica . cat / rmc-368 _ abril _ maig _ 2019-20-22 _ 1332466 . pdf https :// www . palaumusica . cat / rmc-369 _ juny _ juliol _ agost _ 2019-44-46 _ 1332563 . pdf
Font : Damon Hall per Unsplash 5