ASSAIGS AMB L'OBC ASSAIGS AMB L'OBC | Page 13

LES PROFESSIONS I ELS PROFESSIONALS DE L ’ AUDITORI
Si t ’ agrada la música , encara que no sàpigues tocar cap instrument pots trobar moltes professions relacionades amb aquest fascinant món sense les quals és impossible organitzar l ’ activitat d ’ una orquestra com l ’ OBC ni d ’ una institució com L ’ Auditori . Volem explicar-te ’ n algunes per si un dia et planteges formar part d ’ un equip tècnic .
Fora de l ’ escenari hi ha un nombrós grup de professionals que treballa perquè l ’ OBC pugui brillar en la interpretació de les obres . Alguns d ’ ells , els mossos d ’ orquestra , a vegades surten a escena per ordenar la disposició de l ’ orquestra o moure alguns instruments amb cura i seguretat , i estan coordinats pel regidor o cap de sala . El regidor és qui ordena la sortida dels músics segons el protocol ( els últims a sortir són el concertino , el director i el solista convidat , si n ’ hi ha ), l ’ apagada de llums i l ’ anunci que se silenciïn telèfons mòbils i aparells electrònics .
A la mateixa sala , però en un espai disposat en la zona de públic , hi ha el control de llums i de so . A vegades el concert es retransmet en directe per la ràdio o la televisió , o es grava per retransmetre en diferit i això demana la feina de determinats especialistes en so , anomenats tècnics de so i tècnics audiovisuals , que dediquen molt de temps a estudiar la manera més adequada de disposar els micròfons , els llums i les càmeres per captar de la millor manera possible tot el que passa a l ’ escenari .
Els acomodadors i els encarregats de taquilla són les primeres persones que reben el públic de L ’ Auditori . Donen les entrades , ajuden a trobar amb facilitat el seient adjudicat , donen indicacions sobre com accedir a altres llocs ( lavabos , bar , vestuari ) i ajuden a resoldre els imprevistos que puguin ocórrer dins de la sala .
A l ’ àrea d ’ oficines de L ’ Auditori , s ’ hi desenvolupa tota la feina relacionada amb la direcció i la gestió . L ’ OBC és gestionada pel Consorci de L ’ Auditori i l ’ Orquestra a través d ’ un consell rector i d ’ una comissió executiva . Com a entitat autònoma , l ’ Orquestra és administrada per un consell d ’ administració i una comissió artística . A L ’ Auditori hi ha el departament de l ’ OBC , integrat per sis persones , que s ’ ocupen exclusivament de temes de l ’ Orquestra . Els altres departaments : direcció , administració , logística , artístic , màrqueting , premsa i serveis generals comparteixen tasques de l ’ OBC i dels altres serveis de la casa agrupats en quatre àmbits :
1 ) Les qüestions laborals dels membres de l ’ OBC , la BMB ( Banda Municipal de Barcelona ) i la resta d ’ artistes que col · laboren o treballen en algun dels sis-cents concerts anuals que es programen . Un treball que fan especialistes en recursos humans i comptabilitat .
2 ) Les qüestions relacionades amb el màrqueting i la comunicació , fonamentals per donar a conèixer l ’ activitat de cada temporada , fidelitzar i captar públic , són a mans de persones especialitzades en aquest sector . Duen a terme campanyes de premsa , xarxes socials , dissenyen la imatge corporativa o distribueixen el contingut de la web .
3 ) Les qüestions artístiques , en què treballa un equip de persones liderat pel director artístic que , juntament amb el director titular de l ’ orquestra i el director titular de la banda , dissenyen els programes de cadascun dels concerts de la temporada .
4 ) El departament educatiu , que s ’ ocupa de dissenyar accions perquè la música pugui arribar a tots els públics : organitzar concerts educatius , participatius i familiars , conferències i tallers . Està format per persones que tenen estudis en música , comunicació i pedagogia .
Font : Angelina Litvin per Unsplash
Entre totes aquestes persones hi ha un especialista molt interessant que realitza una labor imprescindible per poder escoltar la música que interpreta setmanalment l ’ OBC . Es tracta de l ’ arxiver o documentalista . És qui s ’ ocupa de tenir les partitures preparades setmanalment per a tots i cadascun dels membres de l ’ orquestra . Ha de lliurar-les amb antelació al concertino i als caps de la secció de corda , perquè les puguin preparar , i és qui sap si aquestes obres es troben a l ’ arxiu de L ’ Auditori o si cal llogar-les o comprar-les . Si voleu conèixer més coses del material amb què treballa l ’ arxiver us convidem a donar un cop d ' ull a l ' activitat 6 d ' aquesta guia didàctica .
10