AS&H Vuosikirja 2020 | Page 47

Kaikilla ei ole mahdollista työskennellä etänä . Teollisuus , rakentaminen , terveydenhuolto , kauppa , majoitus , ravintola ja matkailu ovat esimerkkejä toimialoista , jotka vaativat pääsääntöisesti fyysistä läsnäoloa . Näillä aloilla päivittäiset työmatkat rajaavat kodin ja työpaikan välistä etäisyyttä .
Etätyön yleistymisellä on osaltaan vaikutusta muuttoliikenteeseen , asuntomarkkinoihin ja palvelujen kysyntään . Kaupunkirakenne muuttuu jatkuvasti eri vaikutusten alaisena , jolloin syy- ja seuraussuhteet jäävät arvailujen varaan . Muutos on sen kannalta pelkästään rikkaus . Kaupunkien laajentuessa esimerkiksi satamien ja teollisuuslaitosten siirtyessä keskusta-alueilta muualle , paikalleen jäävien teollisuuskiinteistöjen käyttötarkoituksen muutokset luovat omaleimaista ja monikerroksellista kaupunkirakennetta . Lisäarvon huomaa kävelemällä vaikkapa Tampereen keskustassa , jossa on säilytetty vanhoja teollisuuskiinteistöjä .
Onko tämä muutos loppupeleissä lähellä nollasummapeliä ? Kaupunkirakenteelliset muutokset eivät tule olemaan niin suuria kuin koronan synkimpinä hetkinä ajateltiin . Suurin muutos taitaa olla ihmisten ajatusmaailman laajeneminen ; on löydetty uusia , luovia paikkoja ja tapoja tehdä työtä . Matkustusrajoitusten myötä on kotimaa ja sen mahdollisuudet löydetty . Läheltäkin löytyy upeita paikkoja niin matkailla , asua kuin työskennelläkin . Tässä muutoksessa ratkaisevassa roolissa ovat hyvät digitaaliset valmiutemme .
Henrik Simelius
Arkkitehti SAFA , osakas 13.4.2021
Vuosikertomus 2020

47