AS&H Vuosikirja 2020 | Page 31

Arkkitehdin kieli on usein arkkitehtuurin kieli . Jäätyneeksi runoudeksi myös kutsuttu . Harmittavan usein tämä keskustelu arkkitehtuurin kielellä jää vain arkkitehtien väliseksi vuoropuheluksi , jota kukaan muu ei ymmärrä . Jotta voimme ottaa aktiivisesti osaa keskusteluun , tarvitaan eri osapuolille yhteinen kieli . Yleensä se on puhuttu tai kirjoitettu kieli , tässä artikkelissa suomen kieli .
Ajattelumme rakentuu kielemme varaan , kieli kumpuaa kulttuurista ja kulttuuri ankkuroituu historiaamme ja ympäristöömme . Suomalainen ainutlaatuinen arkkitehtuurikin perustuu pohjimmiltaan suomalaiseen kulttuuriin ja kieleen . Kielen rikkaus on myös arkkitehdille ajattelun rikkautta . Puhutun ja kirjoitetun kielen kautta ajettelu paranee ja asioiden merkitys täsmentyy . Ja mikä tärkeintä , yhteisen kommunikaation avulla voidaan tuoda asioita valoon ja käsiteltäväksi myös muillekin kuin arkkitehdeille . ” Käytännössä on vain kaksi tapaa ajatella - puhua tai kirjoittaa ”, sanoo Jordan P . Peterson . Arkkitehtuurin kompleksisten asioiden käsittely vaatii yhteisiä käsitteitä ja niiden sisällön ymmärtämistä . Pelkkä arkkitehtuurin kieli ei riitä , tarvitaan eri alojen ammattikielien yhteistä käsitepintaa . Se onnistuu vain puhumalla ja kirjoittamalla . Muuten on vaarana monien tärkeiden arvojen varjoon jääminen .
Me Arkkitehdit Soini & Hortolla uskomme kommunikaation voimaan sekä yhteisöämme että arkkitehtuuriamme lujittavana nimittäjänä . Avoimesti ja rohkeasti . Luottamuksella ja vastuullisesti , arvojemme mukaisesti .
Paremmin ajateltu arkkitehtuuri on systeemien kokonaisvaltaista ymmärtämistä ja arvopohjaista valintaa . Ajattelemalla ja kommunikoimalla paremmin tuotamme parempia ratkaisuja ja parempaa elämää meille kaikille .
Helsingissä 26.2.2021
Sami Horto
Vuosikertomus 2020

31