Αναγέννηση Χατζηιωάννου Λαμπρινός
1. Η κοσμοθεωρία της Αναγέννησης
Είναι κοινώς αποδεκτό ότι η κοσμοθεωρία της Αναγέννησης ήταν ανθρωποκεντρική, πράγμα το οποίο αποδεικνύεται και από τα δύο κυριότερα φιλοσοφικά ρεύματα της εποχής, τον Ουμανισμό και τον Νεοπλατωνισμό. Κατά την Αναγέννηση πολλοί διανοούμενοι διέδιδαν τον αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό, επηρεασμένοι από τους Έλληνες λογίους που επισκέφτηκαν τη Φλωρεντία το 1438 κατά τη σύνοδο Φερράρας- Φλωρεντίας. Ο ίδιος ο Κόζιμο των Μεδίκων, γενάρχης του οίκου, βαθύτατα επηρεασμένος από αυτό τον τρόπο σκέψης, χρηματοδότησε την Πλατωνική σχολή της Φλωρεντίας η οποία και συνέβαλλε στη διαμόρφωση του σύγχρονου ευρωπαϊκού τρόπου σκέψης.
1.1 Ουμανισμός
Το κίνημα του Ανθρωπισμού( Human-ism) αποτελεί τον άξονα του αναγεννησιακού πολιτισμού και ουσιαστικά αποτελεί τις προσπάθειες των ανθρώπων για βαθύτερη διερεύνηση του ιδίου είδους τους. Στα πλαίσια του κινήματος του Ουμανισμού, εξαιτίας των studia humanitatis, της ευρύτατης δηλαδή μελέτης των αρχαίων Ελλήνων και Λατίνων συγγραφέων αναπτύχθηκε μία νέα μορφή φιλοσοφίας, που ξεχωρίζει από τις άλλες για την περίοπτη θέση που σε εκείνη κατέχει ο άνθρωπος κατά τη δημιουργία.
1.2 Νεοπλατωνισμός
Το κίνημα του Ανθρωπισμού( Human-ism) αποτελεί τον άξονα του Αναγεννησιακού πολιτισμού και ουσιαστικά αποτελεί τις προσπάθειες των ανθρώπων για βαθύτερη διερεύνηση του ιδίου είδους τους. Στα πλαίσια του κινήματος του Ουμανισμού, εξαιτίας των Studia Humanitatis, της ευρύτατης δηλαδή μελέτης των αρχαίων Ελλήνων και Λατίνων συγγραφέων αναπτύχθηκε μία νέα μορφή φιλοσοφίας, που ξεχωρίζει από τις άλλες για την περίοπτη θέση που σε εκείνη κατέχει ο άνθρωπος κατά τη δημιουργία. Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στη μετάφραση και ερμηνεία των γραπτών του Πλάτωνα, όπως φαίνεται και με τη δουλειά του Μαρσίλιο Φιτσίνο, και υπήρξε προφανώς ο λόγος για τον οποίο το κίνημα έλαβε αυτή την ονομασία.
2. Η δυναστεία των Μεδίκων
Οι Μέδικοι ήταν μία πλούσια οικογένεια τραπεζιτών της Φλωρεντίας, που με τη χρήση των πόρων της κυριάρχησε στην πολιτική, οικονομική αλλά και καλλιτεχνική σκηνή της Φλωρεντίας από τον 15ο ως και τον 18ο αιώνα. Τα μέλη της υπήρξαν προστάτες( Μαικήνες) των τεχνών και χρηματοδότησαν πολλά έργα τέχνης διακεκριμένων
9