Årsrapport 2023 - Svorka AS 2023 | Page 8

8
SVORKA Energismarte løsninger
KRAFTMARKEDET
Kraftsituasjonen både i Norge og resten av Europa var mindre anstrengt i 2023 enn den var i 2022 . Europa har på kort tid lykkes med å gjøre seg så godt som uavhengig av russisk gass . I Norge bidro store nedbørsmengder gjennom sommeren og høsten til stor produksjon og god magasinfylling inn mot vinteren . I tillegg var vindkraftproduksjonen høy . Prisene var fortsatt på et historisk høyt nivå , men prisnivået var langt lavere enn i 2022 i det meste av Europa . Midt-Norge har for det meste vært skjermet fra prissmitte fra energikrisen i Europa . Gjennomsnittsprisen i Midt-Norge gjennom året endte like over prisen i de to foregående årene . Året har bydd på store prissvingninger . I september , da det flommet over av vann , var prisene svært lave og lenge ned mot 0 øre / kWh . I første del av desember var vi i den andre enden av skalaen med priser for det meste over 1 kr / kWh . Tørt vær over lengre tid kombinert med kulde løftet prisene og vi fikk prissmitte fra høyprisområdene sør for oss .
Negative priser var nesten utenkelig bare for få år siden . De siste årene har det imidlertid blitt bygd ut stor vind- og solkraftkapasitet i Europa . Mange av disse anleggene har fastpris og produserer derfor så mye de kan uavhengig av spotprisen . Dette har ført til at det i perioder der både vind- og solkraftproduksjon sammenfaller med moderat til lavt forbruk , blir produsert langt mer strøm enn det er bruk for . Dette er det svært krevende for kraftsystemet å håndtere , og prisene i spesielt Nederland og Tyskland har gått svært langt på minussiden . I Norge er vi bedre stilt som kan lagre energi i vannmagasinene , men importen blir i perioder så stor at vi ikke greier å unngå at det blir negative priser også her . Tidligere har det til sammen vært 17 timer med negativ pris i Midt-Norge . I 2023 fikk vi negativ pris i 401 timer , flest av alle prisområdene i Norge . Gjennomsnittlig områdepris Midt-Norge i 2023 ble 43,9 øre / kWh . Det er den nest høyeste årsprisen noensinne , kun slått av « kraftkriseåret » 2010 ( 46,5øre / kWh ). I 21 % av timene var prisen over 70 øre / kWh . Sør-Vestlandet ( NO2 ) hadde den høyeste årsprisen i Norge med 90,4 øre / kWh .
lagring , fleksibilitet og nettkapasitet . I de nordlige prisområdene i Norden er det i et normalår fortsatt et stort kraftoverskudd . Det gjør at vi kan få svært lave priser dersom vi får et våtår . Overskuddet vil trolig minske betraktelig de nærmeste årene og vi kan risikere å få en anstrengt kraftsituasjon i Midt-Norge mot slutten av tiåret . Utover 2030-tallet forventer vi at havvind vil bidra til å senke prisene igjen .
I inneværende år ser det ut til at vi får langt mindre prisforskjeller innad i Norge enn det vi har sett de siste årene . Prisene i Sør-Norge blir ikke så ekstreme . I tillegg har det i Sør-Norge gjennom vinteren bygget seg opp et overskudd av vann lagret i magasin , snø og mark- og grunnvann sammenlignet med normalen for årstiden . I Midt- og Nord-Norge har utviklingen vært motsatt , og det har blitt et betydelig underskudd . Dette taler også for mindre områdeprisforskjeller mellom nord og sør .
Utvikling i eget selskap
Salg til sluttbrukere er økt med 30 GWh fra 2022 til 2023 , og totalt volum for 2023 ble 185 GWh . Antall kunder er økt med netto ca . 1000 kunder og Svorka hadde pr . 1 . januar 2024 ca . 6670 privatkunder , med et forventet volum på ca . 105 GWh . Samme tall for bedriftsmarkedet var ca . 1440 kunder med et forventet volum på ca . 71 GWh . Lokale kunder utgjør en markedsandel i Svorkas nettområde på ca . 76 %. De fleste privatkunder velger spotprisprodukter , mens en betydelig andel av næringskundene velger fastpris-produkter . Svorka sikrer fastpris-produkter , og avviket mellom systempris ( sikringspris ) og områdepris har gitt økonomisk gevinst i 2023 .
Utsiktene framover
Den europeiske energikrisen ser nå ut til å være over , men vi står overfor store utfordringer med elektrifiseringen av samfunnet . Det er store mengder rimelig gass tilgjengelig i verden . Så lenge forsyningslinjene ikke blir forstyrret , forventer vi derfor ikke at gassprisene skal løpe løpsk igjen . Strømprisen vil allikevel ikke falle ned på samme nivå som den var på før energikrisen . Det skyldes at CO2-prisen er høyere og forventes å forbli det .
Vi forventer stor forbruksvekst i årene fremover , men enn så lenge har denne utviklingen latt vente på seg . De høye strømprisene Europa har hatt de siste årene , er en viktig årsak til det . Flere av de store varslede industrietableringene er utsatt og usikre . Samtidig går utbyggingen av ny kraftproduksjon og nett sakte . Det knyttes derfor stor usikkerhet til hvor store endringer det blir og hvor raskt de kommer både når det gjelder produksjon , forbruk ,
SVORKA - ÅRSRAPPORT 2023