ANUARI ACA CLUB 2024 La publicació del Club que recopila i presenta els esdeveniments, èxits, dades i projectes més importants del darrer any | Page 72

ANUARI 2024 on la planificació permet accedir a la majoria de les necessitats diàries en distàncies curtes , reduint la dependència dels llarg trajectes . La idea de Moreno defensa la necessitat de minimitzar la mobilitat forçada , apostant per la descentralització dels serveis i la configuració de ciutats més accessibles , fomentant la proximitat i elevant la qualitat de vida .
El transport públic i els ODS
Els Objectius de Desenvolupament Sostenible ( ODS ) estableixen diverses fites que es poden assolir amb un bon sistema de transport públic . Per exemple :
• Montpellier i la gratuïtat del transport públic : A la ciutat francesa de Montpellier , el transport públic és gratuït per als residents a banda de tenir una xarxa de transport públic ben desenvolupada i una gestió eficient en termes d ' horaris i cobertura .
Dades i evolució del transport públic
L ' ús del transport públic ha anat en augment a nivell global , especialment en ciutats que han invertit en infraestructura i polítiques de foment d ' aquest mitjà . Segons dades de la
• ODS 11 : Ciutats i comunitats sostenibles – Millorar el transport públic permet reduir la congestió , la contaminació i garantir una mobilitat més accessible per a tothom .
• ODS 13 : Acció pel clima – La reducció d ' emissions de CO₂ mitjançant sistemes de transport col · lectiu eficients i nets és clau per lluitar contra el canvi climàtic .
• ODS 9 : Indústria , innovació i infraestructures – El desenvolupament d ' infraestructures modernes de transport públic impulsa l ' eficiència i l ' accessibilitat .
Exemples d ' èxit a Espanya i França
A Espanya i França , diverses ciutats han implementat polítiques exemplars en matèria de transport públic .
• Vitòria-Gasteiz i el Metrobus : Aquesta ciutat del País Basc ha apostat per un model de transport eficient i sostenible . Amb la creació de carrils bus segregats i una millora en la freqüència dels serveis , el Metrobus ha reduït la dependència del vehicle privat , fent que més ciutadans optin pel transport col · lectiu .
Referents internacionals
Diverses ciutats del món han desenvolupat sistemes innovadors que serveixen de model :
• Tallinn , Estònia : Va ser la primera capital europea a oferir transport públic gratuït per als seus residents , una iniciativa que ha reduït la congestió i promogut una mobilitat més equitativa .
• Bogotà , Colòmbia : Gràcies al seu sistema de transport BRT ( Bus Rapid Transit ) i a mesures per limitar l ’ ús del vehicle privat , TransMilenio ha permès reduir la congestió i optimitzar els temps de desplaçament a la ciutat .
• Curitiba , Brasil : Una de les primeres ciutats del món a implementar un sistema de BRT eficient , esdevenint una referència en urbanisme sostenible .
• Singapur : Amb una combinació de transport públic de gran capacitat , ús de tecnologia intel · ligent i polítiques de restricció del vehicle privat , Singapur ha creat un model de mobilitat exemplar .
UITP ( Unió Internacional del Transport Públic ), el transport col · lectiu ha permès reduir en més d ' un 20 % les emissions en zones urbanes on s ' ha implementat un model eficient . A més , les inversions en transport sostenible estan en creixement , amb països destinant un percentatge creixent del seu PIB a la millora de les xarxes urbanes .
Reflexió final
El transport públic és , sens dubte , una de les claus per garantir una mobilitat eficient i sostenible a les ciutats del futur . Els exemples d ' Espanya , França i altres països mostren que amb una aposta decidida per la millora d ' infraestructures , la innovació i polítiques inclusives , es poden assolir beneficis tant ambientals com socials . Si volem ciutats més habitables i un planeta més sostenible , el transport públic ha de ser una prioritat absoluta en les polítiques urbanes i mediambientals del segle XXI .
Fonts : Ciudadesquecaminan . org / revistas . urp . edu . pe / moreno-web . net / elprat . cat / ensko-ikaskunta . eus
Imatges : Servei de Comunicació | Ajuntament de Vitoria-Gasteiz ; iStock .
37