Ανεξάρτητα πόσο πλατύς και γρήγορος μπορεί να ' ναι ένας αυτοκινητόδρομος , η ταχύτητα με την οποία εισέρχονται τα αυτοκίνητα στην πόλη δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη απ ' το μέσο όρο της ταχύτητας στους δρόμους της πόλης . Όσο ο μέσος όρος της ταχύτητας στο Παρίσι είναι 10 με 20 χλμ . την ώρα , ανάλογα με την ώρα της ημέρας , κανείς δε θα είναι ικανός να βρεθεί στις λωρίδες και στα περάσματα μέσα και γύρω απ ' την πρωτεύουσα με ταχύτητα μεγαλύτερη από 10 με 20 χλμ . την ώρα .
Το ίδιο ισχύει για όλες τις πόλεις . Είναι αδύνατον να οδηγήσεις με ταχύτητα πάνω από 20 χλμ . την ώρα σε μπλοκαρισμένα δίκτυα δρόμων και λεωφόρων τα οποία χαρακτηρίζουν τις παραδοσιακές πόλεις . Η εισαγωγή γρηγορότερων οχημάτων αναπόφευκτα διακόπτει την οδική κυκλοφορία , προκαλώντας μποτιλιαρίσματα και τελικά ολική παράλυση .
Αν το αυτοκίνητο πρόκειται να επικρατήσει , τότε υπάρχει ακόμα μια λύση : να ξεφορτωθούμε τις πόλεις . Με άλλα λόγια να τις αραιώσουμε για εκατοντάδες μίλια κατά μήκος τεράστιων δρόμων , μετατρέποντάς τις σε προάστια αυτοκινητόδρομων . Αυτό είναι ότι έχει συμβεί στις Η . Π . Α .. Ο Ιβάν Ίλιτς 2 συνοψίζει το αποτέλεσμα με αυτά τα τρομακτικά στοιχεία : Ένας τυπικός αμερικάνος αφιερώνει περισσότερο από 1500 ώρες το χρόνο ( δηλ . 30 ώρες την εβδομάδα , ή 4 ώρες τη μέρα μαζί με τις Κυριακές ) στο αυτοκίνητο του / της . Αυτό περιλαμβάνει το χρόνο που ξοδεύει πάνω στο τιμόνι είτε σταματημένο , είτε κινούμενο το αυτοκίνητο , τις ώρες της δουλειάς για να πληρώσει γι ' αυτό και για τα καύσιμα , τα λάστιχα , τα διόδια , ασφάλειες και φόρους . Έτσι , παίρνει στον μέσο αμερικανό 1500 ώρες για να κάνει 6000 μίλια ( στη διάρκεια ενός χρόνου ). 31 / 2 μίλια τα κάνει σε μία ώρα . Σε χώρες που δεν έχουν βιομηχανία μεταφορών , οι άνθρωποι κάνουν τις διαδρομές τους με την ίδια ακριβώς ταχύτητα με τα πόδια , με πρόσθετο πλεονέκτημα ότι μπορούν να πάνε όπου θέλουν και δεν είναι εγκλωβισμένοι σε δρόμους .
Είναι αλήθεια , σημειώνει ο Ίλιτς 2 , ότι σε μη βιομηχανικές χώρες οι μετακινήσεις καταλαμβάνουν μόνο [ 11 ]