Ancient Theatre History | Página 2

ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
Tο δράμα προήλθε από τις θρησκευτικές τελετές , τὰ δρώμενα (= ιερές συμβολικές πράξεις ) και συνδέθηκε από την αρχή με τις τελετουργικές γιορτές για τη γονιμότητα και τη βλάστηση που γίνονταν στην αρχαιότητα προς τιμήν του θεού Διονύσου . O Διόνυσος κατείχε κεντρική θέση στο αθηναϊκό εορτολόγιο . H λατρεία του ήταν εξαιρετικά δημοφιλής , ιδιαίτερα στις λαϊκές τάξεις και τους αγρότες , και υποστηρίχθηκε πολύ από τους τοπικούς άρχοντες που αναζητούσαν λαϊκά ερείσματα .
Xαρακτηριστικά της λατρείας του Διονύσου ήταν :
• η ιερή μανία , που προκαλεί την ἔκστασιν ( ἐξίσταμαι = βγαίνω από τον εαυτό μου και επικοινωνώ με το θείο )·
• η θεοληψία ( θεὸς + λαμβάνω ), η κατάσταση δηλαδή κατά την οποία ο πιστός ένιωθε ότι κατέχεται από το πνεύμα του λατρευόμενου θεού / θεία έμπνευση ·
• ο έξαλλος ενθουσιασμός των
οπαδών
( ἔνθεος ,
-ους < ἐνθεός
· ἐνθουσιάζω = εμπνέομαι )·
• το μιμητικό στοιχείο στις κινήσεις και στη φωνή των πιστών , για να εκφράσουν συναισθηματικές καταστάσεις ·
• η μεταμφίεση των πιστών σε Σατύρους 1 , ζωόμορφους ακόλουθους του θεού . Oι Σάτυροι είχαν κυρίαρχο ρόλο στις διονυσιακές γιορτές .
Στις μεταμφιέσεις αυτές των πιστών , καθώς και στο τραγούδι ( διθύραμβος 2 ) που έψαλλαν χορεύοντας προς τιμήν του θεού , βρίσκονται οι απαρχές του δράματος .
Διθύραμβος
O διθύραμβος ήταν θρησκευτικό και λατρευτικό άσμα που τραγουδούσε ο ιερός θίασος των πιστών του Διονύσου , με συνοδεία αυλού , χορεύοντας γύρω από το βωμό του θεού . O ύμνος αυτός είναι πολύ πιθανό ότι περιείχε επιπρόσθετα μια αφήγηση σχετική με τη ζωή και τα παθήματα του θεού . Tην απόδοση της αφήγησης αναλάμβανε ο πρώτος των χορευτών , ο ἐξάρχων , που έκανε την αρχή στο τραγούδι , ενώ Xορός 50 χορευτών , μεταμφιεσμένων ίσως σε τράγους , εκτελούσε κυκλικά ( κύκλιοι χοροί ) το διθύραμβο .
Επιμέλεια : Ε . Πατέρα Σελίδα 2