ARAŞTIRMA
Otomotiv yan sanayiinin gelir ve büyüklük elastikiyeti yüksek olup, gayri safi milli hasıla ve nüfustaki % 1’ lik artış, bu sektörün üretim ve katma değerinde % 1’ den daha büyük artışa neden olmaktadır. Bu özelliğinden dolayı, otomotiv yan sanayii, nüfus ve gelir düzeyi büyüyen Türkiye için son derece önemlidir. Çünkü, Türkiye’ nin en önemli sorunlarından biri, hızla artış gösteren nüfusuna istihdam
Otomotiv yan sanayii’ nin geri bırakılması, diğer birçok sektörün ve dolayısı ile ekonominin geri kalmasına neden olacaktır.
İç Pazar Satışları
Otomotiv Yan Sanayii firmalarının iç pazar satışlarını, direk olarak Ana Sanayii’ ye yapılan satışlar ile yenileme pazarına ve diğer sektörlere yapılan satışlar
İthalat
Araç üretimi için 1995 yılında 1.5 milyar dolar olarak gerçekleşen Otomotiv Yan Sanayii mamul ithalatı, 1996 yılından itibaren Gümrük Birliği’ ne girilmesi ile hızla artmış ve 2000 yılında 3,1 milyar dolara kadar çıkmıştır. İthalat 2001 yılında 2,4 2002 yılında da 2,2 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. sağlamaktır. Bu nedenle Türkiye yatırım yapmak ve üretmek zorundadır.
Sağlıklı bir ekonominin temel unsuru rekabet gücüdür. Ekonominin rekabet gücü ise verimliliğin ve yenilik yaratma gücünün artmasına bağlıdır. Verimlilik ve yenilik yaratma ise tamamenteknolojik gelişmenin bir sonucudur. Otomotiv yan sanayii, sürekli yatırım yapma, teknik istihdam yaratma, teknik kültürü topluma ve diğer sektörlere yayabilme özellikleri ile ülke ekonomisinin rekabet gücünü arttırıcı özelliğe sahiptir. oluşturmaktadır. Yıllar ve firmalar itibariyle değişmekle birlikte, ortalama olarak Ana Sanayii’ ye yapılan satışlar, toplam iç pazar satışlarının % 75’ ini oluşturmaktadır.
Ekonomik kriz nedeniyle yerli pazara yönelik araç üretiminin düşmesi ve ihracata dönük yeni model araçlarda yerli parça kullanma oranının çok düşük olması nedeniyle son iki yılda iç pazar satışları önemli ölçüde gerilemiştir. 2002 yılı iç pazar satışları, 2001 yılına göre % 4, 2000 yılına göre ise % 35 gerilemiştir.
Otomotiv Yan Sanayii mamul ithalatının artmasına etki eden en önemli faktör, ülkemizde dünya aracı olarak üretimi başlayan yeni model araçlarda yerli parça kullanımının çok düşük olmasıdır. nitekim, ana otomotiv firmalarının araç üretimi için satın aldıkları toplam parça tutarının içinde yerli yan sanayiden alınan parça tutarı( Toplam parça maliyeti içinde yerli parça oranı) 1997 yılında % 49 iken 2002 yılında % 22’ lere kadar gerilemiştir.
Geleneksel Tedarikçiler Kaybedecek, Yeni Ürünleri
Tavizsiz Destekleyenler Kazanacaktır.
Tedarikçi kuruluşların piyasada oluşan talepleri doğru bir şekilde öngörebildiğini gösteren çeşitli örnekler mevcuttur. Bu kuruluşlar yeni teknolojileri uygulayarak, aslında çok da kârlı olmayan bir sektörde önemli ölçüde rekabet avantajı elde etmişler ve büyüme sağlamışlardır.
42 ANADOLU Yedek Parça Dergisi