Editorial
En aquest número de la revista Som ens volem fer ressò d ’ un esdeveniment molt especial . Enguany es commemora el 25è aniversari de l ’ escola i de l ’ associació de famílies . La unió de dues escoles emblemàtiques , la Immaculada Concepció i la Miraculosa , va donar lloc a un projecte engrescador que ha complert un quart de segle . Durant aquest període de temps hi ha hagut diverses lleis educatives i l ’ escola s ’ ha anat adaptant a les noves necessitats de la societat , haventse consolidat plenament . Hem passat moments de grans satisfaccions , però també temps de dificultat i incerteses . Potser el moment més complicat de tots ha estat el de la pandèmia de la COVID-19 on els mestres , els alumnes i les famílies van haver-se d ’ adaptar inesperadament a una docència virtual , per passar després a una docència presencial amb un bon grapat de mesures de seguretat ( controls de temperatura , diverses entrades i horaris , distància social , higiene de mans , mascaretes ) i amb l ’ espasa de Damocles del confinament de grups . Això ha comportat que no haguem pogut celebrar aquest aniversari com ens hauria agradat , però no per això ho deixem de fer-ho . Ho fem amb l ’ orgull i la satisfacció que aquests vint-i-cinc anys han valgut la pena , tal i com posen de relleu els testimonis dels exalumnes que han passat per les nostres aules . En l ’ actualitat El Cim és una escola popular , que es defineix com a inclusiva , que fa de la diversitat un dels seus valors essencials . També és una escola arrelada en el seu entorn , que vol educar sensibilitzant en la defensa i cura del nostre medi ambient . I és una escola que vol transmetre els valors cristians justícia , solidaritat , de llibertat , amor i pau , entre d ’ altres .
Per tot això , dediquem la primera part d ’ aquest número a commemorar aquesta efemèride . Ho fem amb una part institucional encapçalada per la Regidoria d ’ Educació de l ’ Ajuntament de Vilanova i la Geltrú , la Presidència de la Fundació El Cim i la
Coordinació General de les Missioneres de la Immaculada Concepció . En aquesta part fem una cronologia elaborada pel professorat que ha format part de l ’ equip directiu en diversos moments d ’ aquests vint-i-cinc anys . Des de la perspectiva de l ’ Escola Inclusiva volem destacar l ’ evolució des de les escoles per a nens especials fins a l ’ actual SIEI , una evolució que es plasma gràficament en un calidoscopi de la inclusió . Pel que fa a l ’ associacionisme de les famílies es volen donar a conèixer els testimonis de diverses juntes que han fet el trànsit de l ’ antiga APA a l ’ actual AMPA . Per a cloure aquesta part , ho fem amb les aportacions de l ’ antic alumnat de l ’ Escola que des de visions diferents ens donen a conèixer les seves experiències , els seus records i el que els ha aportat l ’ aprenentatge viscut a l ’ escola .
A la segona part d ’ aquest número hi trobem diverses seccions monogràfiques en les quals es tracta el tema dels drets dels infants , del foment de la lectura i dels hàbits saludables . Pel que fa als drets , es fa una primera aproximació en la qual trobem en què consisteixen , on es troben i com ha incidit la pandèmia de la COVID-19 . Pel que fa a la lectura , ens aproximem a la perspectiva dels còmics , un gènere que ens costa acceptar socialment com a llibre de lectura , però que si es fa amb la qualitat necessària pot esdevenir un eina molt interessant d ’ aprenentatge . I , finalment , en relació als hàbits saludables ens referim al dormir bé , que esdevé un aspecte clau en el bon desenvolupament de l ’ alumnat i en el que es fan unes recomanacions per tal d ’ assolir una bona higiene del son .
Consell de Redacció de la Revista
-5-