Ammatillisen koulutuksen eKampus 2025/2035-visio Joulukuu 2021 | Seite 9

VISIO 2025: HAKEUTUMINEN & HALLINTO

9

Opiskelijan on mahdollista suorittaa opintoja ympärivuotisesti lähi-, monimuoto- ja verkko-opintoina. Oppilaitoskampuksella järjestetään myös hybridiopetusta ja synkronista monipisteopetusta.

Työelämän kannalta aiemmin hankitun osaamisen ja tarvittavan osaamisen hankkiminen on läpinäkyvämpää, sillä tutkintojärjestelmän sijaan painotetaan osaamisjärjestelmää. Opiskelijan omaa osaamista ja vahvuuksia arvioidaan, minkä perusteella hänet ohjataan tekoälyn avulla osaamista vastaaviin työtehtäviin. Näin työelämä toimii aktiivisessa roolissa, kun työelämän edustajat etsivät työntekijöitä täsmäosaamista vaativiin työtehtäviin (headhunting). Opiskelijoita myös houkutellaan työelämään opintojen aikana yritysyhteistyöllä. Tässä työelämän osaamistarpeiden tunnistamisessa on apuna tekoäly ja datatalous, jotka ovat yhteydessä strategiseen henkilöstöhallintoon (HR).

Yhteistyö työelämän edustajien ja koulutuksen järjestäjän kesken on tärkeää. Työelämä on mukana koulutuksen suunnittelussa, jotta voidaan varmentaa joustava koulutustarjonnan laajentaminen ja nopea reagointi muuttuviin työelämän tarpeisiin. Työelämässä olevat työntekijät tarvitsevat enemmän täsmällisiä räätälöityjä koulutuksia. Oppilaitos toimii työelämän ja opiskelijan yhdistäjänä, jolloin koulutuksen merkitys muuttuu hieman ja tällä on vaikutusta koulutukseen hakeutumiseen ja oppilaitoksen hallintoon. Opiskelijalla on mahdollisuus hakeutua ensin työpaikkaan, jonka jälkeen hän hankkii koulutuksen avulla vain tietyn osaamisen työelämän tarpeisiin.

Toimenpiteet 2025: Hakeutuminen & hallinto

→ Tutkintojärjestelmän sijaan on kehitteillä osaamisjärjestelmä.

→ Kehitetään Opintopolku.fi-palvelua jatkuvaa oppimista tukevaksi, jossa ovat myös avoimet

ja maksulliset koulutustarjonnat tai vaihtoehtoinen toteutus valtakunnallisena

verkkokauppana, mikä mahdollistaa nykyistä paremmin työelämän toimijoiden

kouluttautumisen.

→ Kehitetään työpaikalla tapahtuvan oppimisen -palvelu, josta on helppoa löytää työ- ja

harjoittelupaikkoja opintojen aikana keskitetysti.

→ eKampus -toimintamallin rahoitus on huomioitu valtionosuusrahoituksissa.

→ Tekoälyn ja chattibottien avulla ohjataan automatisoidusti hakeutujaa oikean tiedon

lähteelle.

→ Koulutuksen järjestäjän henkilöstön osaamistarpeiden tunnistamisessa on apuna tekoäly

ja datatalous, jotka ovat yhteydessä strategiseen henkilöstöhallintoon (HR).