Aidiyet 2. Sayı | Page 45

PANDEMİ GÜNLERİNDE SANAT

Hakkında hiçbir şey bilmediğimiz bir hastalık aniden ortaya çıkıyor , herhangi bir tedavisi yok . Ölebilir veya hastalandığınızı hiç hissetmeyebilirsiniz . Varlığı birden unutulan ölümler daha görünür olur , sosyal statü fark etmeksizin herkes için geliyor gelmekte olan ve insanlar ise sadece kendi sıralarını savma peşinde . Bu , 2020 yılının başında insanların koronavirüs ile tanıştığı zamanı anlatmak için yeterli sayılmaz ama aynı kelimeler dünya tarihinin birçok anı için kullanılabilir . M . Ö . 1350 yılında Megiddo Valisi Biridiya , Mısır Firavunu 3 . Amonhotep ’ e şehrinin “ ölüm , veba ve toz ” tarafından ele geçirildiğini yazıyor . Sonrasında veba ve benzeri birçok salgın tarihte yüzünü gösteriyor . Öte yandan da bu kasvetli günler birçok şahesere ilham kaynağı oluyor .
İnsanların sanatı kendilerini ifade etmek için güçlü bir araç olarak kullandığını göz önünde bulundurduğumuzda , insanların korku ve umutlarının el ele büyüdüğü bu anlarda anlamlı sanat eserlerinin çıktığına şahit olmak aslında hiç de şaşırtıcı değil . Şaşırtıcı olan , salgınlardan birinin bazı tarihçilerce ilham kaynağından fazlası olarak , sanat tarihindeki bir olayın nedenlerinden biri olarak değerlendirilmesi .
Kara Veba olarak da bilinen Kara Ölüm , insanlık tarihinde yaşanmış en ölümcül salgın . 1347-1351 yılları arasında Avrupa ' da zirveye ulaşan salgın sonucunda , o zamanın yaşam koşullarının da etkisiyle nüfusun neredeyse yarısı kaybediliyor . Azalan nüfus ; işgücünde düşüş , hem kentsel hem kırsal alan işçi ücretlerinde artışa sebep oluyor . Bu durum dolaylı yoldan insanların finansal özgürlüklerini sağlamalarına ve sert sosyal sınıfların yumuşamasına yol açtı . Bunların getirisi ise sanatçılara destek veren burjuvazi sınıfının oluşup , yükselmesi oldu .
Aidiyet 43