Aidiyet 2. Sayı | Page 20

5 . a ) Üniversiteli olarak senin gibi meşaleleri karşında görmek nasıl bir histi ?
Antalya ’ ya her gidişimde lisemi ziyaret ediyorum ve her seferinde bir sınıfla buluşturuluyorum . Bu yüzden kendimi anlatmak zor gelmedi . Yaşadıklarımı anlatmak yeni hobim oldu .
6 ) Üniversite , uzaktan bir ütopyadır adeta , senin gittiğin üniversite ve bölüm hayallerindeki gibi miydi ? Beklediğinden farklı gelişen şeyler oldu mu ?
Yaklaşık 3 yıl Boğaziçi hayaliyle yaşamıştım . Plan değiştirmek benim için epey zordu çünkü neredeyse her şey hazırdı : “ Şunu şöyle yaparım , Anadolu Efes ’ in bütün maçlarına giderim .” gibi . Ama sonra bu planların hiçbirini gerçekleştiremeyeceğimi fark ettim . Hayata farklı şekilde uyum sağlamam gerekti ve başardım . Bölüm ya da üniversite konusunda bir sorun yaşamadım . Fakat sosyal hayat konusunda boşlukta hissettiğim oldu . Özellikle hazırlık dönemimde zamanımı etkili kullanmayı başaramadım , bu yüzden bir dönem daha okumayı tercih ederdim . Çünkü ancak ilk senenin sonuna doğru alışmıştım . Bu yüzden birinci dönem biter bitmez bölüme geçince sudan çıkmış balığa döndüm . Tabii sonrasında düzeldi .
6 . a ) “ Keşke Boğaziçi ’ ne gitseydim .” dediğin oldu mu ?
Hayır , olmadı . Ara sıra “ Başka bölüm mü okusaydım ?” dedim , tıp veya başka bir mühendislik . ODTÜ ’ de okumayı bile düşündüm ama hiçbir zaman İstanbul pişmanlığı duymadım , gitmek gelmedi içimden . Sanırım ben rahatlığa düşkünüm . Fiziksel yorgunluk sorun olmasa da zihinsel yorgunluk çok zor geliyor .
7 ) Üniversite hayalleri kuranlara “ bilseler çok iyi olur ( başkası söylemez bunları )” diyebileceğin bir şeyler var mı ?
Net olmalılar . Bir planları varsa mutlaka uygulamalılar . Yarı yoldan dönmek , hiç başlamamaktan daha kötü . Ben İstanbul planımdan başlangıçta döndüm ama gitmiş olsaydım yarı yolda bırakmam gerekirdi . Bu nedenle okulu da bölümü de iyi araştırmak gerek .
Çünkü çok farklı yerlere yönelebilirler . Farklı imkanlar mutlaka çıkar karşılarına . Ayrıca üniversitede de şehri öğrenmeleri önemli . Ben bunun için bilmediğim dolmuşlara binerdim . Bir yerlere varıp inerdim , sonra Google ’ dan dönmeyi öğrenirdim . Bunun ne yapmam gerektiğini , nerede ne olduğunu veya ne yapılacağını öğrenmeme faydası oldu . Zaman geçirmek için ya ne yapmak gerektiğini çok iyi bilen birileriyle arkadaş olmak ya da kendi başına öğrenmek gerek . Ben kendim öğrenmeyi seçtim . Bunun yanında her türlü yoğunluğa , zorluğa rağmen sosyalleşmek , etkin olmak şart . Rahatlamak lazım . Aksi takdirde insan kendi içinde çok sorun yaşıyor . Dışarıya yansımasa bile insanı kendi içinde bunalıma sürükleyebiliyor sosyalleşmemek . Eğer işim daha sonra yapılabilecekse , bir şekilde yetişebilecekse çağrıldığım yerlere gitmeyi , aktif olmayı tercih ediyorum . O fırsatı kaçırmamayı seçiyorum .
8 ) En başından üniversiteli olsaydın şimdi , neleri farklı yapardın ?
Hazırlığı 1 yıl okurdum . Ben şimdi hazırlığı hiç okumamayı da 1 tam yıl okumayı da tercih ederdim . Üstelik ilk yıl okuldan çok az insanla tanıştım , daha fazlası ile tanışırdım . Antalya ’ dan arkadaşlarımla kurduğumuz yedi sekiz kişilik ekiple zaman geçirdim . Kulüp etkinlikleri ve akademik başarı için yeterli seviyedeyim bence . Daha başarılı olup daha mutsuz olmayı ya da daha çok gezip bundan daha az başarılı olmayı da istemezdim .
9 ) Utku ' nun hayatı bundan sonra nasıl olacak ; hedefleri , beklentileri neler ?
Bundan sonrası benim için belirsiz . Ortaokul ve lisede ne olacağım belliydi ama şimdi muğlak . Yaklaşık dört ay sonra mezun olacağım ama hâlâ yüksek lisans mı yaparım yoksa işe mi başlarım bilmiyorum . Bu noktada an itibariyle önüme gelen fırsatlar arasından en uygununu , beni en başarılı ve mutlu edecek olanı tercih edeceğim . Türkiye ' de kalmayı planladığım için de herhangi bir yurt dışı başvurusu yapmadım yani ufukta yurt içinde ilerleme hedefleri çok daha yakın bir seçenek olarak görünüyor .
18 Aidiyet