Ornamentica ouălor decorative este extrem de variată, ea cuprinde simboluri geometrice, vegetale, animale, antropomorfe şi religioase. Câteva simboluri şi semnificaţii utilizate sunt:- linia dreaptă verticală = viaţa;- linia dreaptă orizontală = moartea;- linia dublă dreaptă = eternitatea;- linia cu dreptunghiuri = gândirea şi cunoaşterea;- linia uşor ondulată = apa, purificarea;- spirala = timpul, eternitatea;- dubla spirala = legătura dintre viaţă şi moarte. În ziua de azi se întâlnesc și alte tehnici: încondeierea cu ceară colorată, cu ceară arsă, cu tușuri, etc. La urmă, ouălor li se dă luciu cu lac.
În cultura populară actuală, ouăle încondeiate au devenit obiecte de artă. Este o adevărată industrie a încondeierii ouălor, care constituie mândria Paștelui bucovinean. Ele sunt vândute și peste hotare( mai ales cele din Bucovina), fiind deosebit de apreciate și de către străini.
Elev, Druţu Cristian-Mihai, clasa a VI-a C
Şcoala este şi rămâne mediul universal de întâlnire cu lectura. De aceea, strânsa legătură dintre bibliotecă şi şcoală este absolut necesară. Funcţia spaţiilor documentare, în cazul nostru biblioteca şcolii, este tocmai aceea de a sprijini procesul educativ desfăşurat în şcoală şi familie. Capacitatea de a citi şi a scrie este şi va rămâne o competenţă fundamentală, fără de care procesul educativ nu se poate desfăşura.
Se spune că biblioteca este vitrina unei şcoli, iar noi, cadrele didactice, avem datoria să ne dedicăm nevoilor specifice formării şi dezvoltării intelectuale a copilului, oferindu-i un spaţiu funcţional atractiv, o bibliotecă primitoare, vie. Numai construind un „ cabinet magic”, cum spunea J. L. Borges, putem fi siguri „ că spiritele vrăjite” vor veni şi setea de a cunoaşte le va da copiilor libertatea de a gândi.
Învăţarea cititului ca principal instrument al muncii de învăţare şi de formare a elevilor constituie un obiectiv de prim ordin al şcolii. Lectura este succesul activităţii întregii munci şcolare.
Lectura ar trebui să fie o preocupare permanentă, nu numai la orele de limbă şi literatură română. Întâlnirea copilului cu textul ar trebui să se întâmple înainte de a merge la grădiniţă, iar deprinderea lecturii trebuie continuată pe toată durata şcolii la toate disciplinele: la matematică citim formule de calcul, teoreme, la fizică învăţăm diferite procese, la chimie la fel, dar fără lectură nu se poate.
Ȋn manualul de limbă şi literatură română sunt autori recomandaţi, dar lectura informaţională în raport cu complexitatea lumii moderne nu este foarte bine cunoscută, cu toate că ar trebui să fie pus accentul şi pe alte tipuri de lectură, nu numai cea pe care o oferă manualele, care, din păcate, nu menţionează şi nu trimit spre alte tipuri de lectură. În lumea modernă, avem mai multe tipuri de lectură:- lectura informaţională: este lectura pe care o parcurgem pentru a lua diferite concursuri, examene, pentru a parcurge un curs profesional;
8