ACT!NOW nummer 1; juni 2017 | Page 32

Methodische bijeenkomst

In Landelijke Actieweek Thuiszitters

Het doel van de bijeenkomst was: de mogelijkheden en kracht van een Community of Practice -bijeenkomst ervaren in een simulatie rondom thuiszittersproblematiek. De bijeenkomst was op 12 mei in Amsterdam Oost in het buurthuis Meevaart in de Balistraat.

lle deelnemers van de bijeenkomst

hadden in hun werk te maken met

thuiszittende leerplichtige kinderen en beschikten over de nodige ervaring, waaronder ervaring met hoogbegaafdheid. Geprobeerd werd ‘the whole system in the classroom’ verkrijgen. De motivatie hierachter is, dat alle betrokken partijen pas een succesvol gesprek kunnen ervaren, wanneer er aan diverse voorwaarden is voldaan. Voorwaarden zijn: gelijkwaardigheid, duidelijkheid over verantwoordelijkheid en doel van het gesprek. Bij verantwoordelijk-heid horen vragen, zoals: Wie is de casushouder? en Wie beslist daarover? Het doel van deze middag om ‘the whole system in the classroom’ te verkrijgen is met de aanmelding/opkomst niet geheel gelukt. Met de simulatie is dat gecompenseerd door de diverse rollenbezetting.

e inleiding van Hans Pollen ging over de

uitdagingen die er liggen voor

betrokken partijen in Nederland om aan het thuiszittersprobleem te werken. Landelijke afspraken zijn hierover gemaakt door bewindslieden op nationaal niveau in het 1e Thuiszitterspact. Het 2e Thuiszitterspact is op lokaal niveau tussen de 4 grote steden afgesloten. Daarin hebben betrokken organisaties ketenafspraken gemaakt, waardoor de vraag: 'Hoe organiseer je dat dan op casusniveau?' steeds meer in het zicht komt.

Community of Practise, afgekort CoP, is een vorm waarin je dat kan doen. Hans Pollen gaf hierover uitleg in een korte inleiding

zodat de deelnemers het kader begrepen van de daaropvolgende simulatie, waaraan ze deelnamen.

e simulatie ging als volgt. Een ouder

had met zijn/haar kind een eigen OPP

opgesteld. Het OPP dat door de school was opgesteld, was door de ouder van tafel geveegd. In een interdisciplinaire situatie werd nu de casus ingebracht. De professionals aan tafel hadden ieder hun eigen opdracht, die in het verlengde lag van de eigen organisatie. De algehele opdracht was echter: bereik

A

D

32

D