ACT!NOW nr. 2 januari 2018 | Page 5

Vooruitblik 2018

05

In de planning staat:

et in 2017 ontwikkelde

trainingsaanbod van de ACT!-Academie

wordt in 2018 uitgevoerd. De eerste cyclus vindt plaats voor de zomer. De tweede cyclus is voor na de zomer gepland. Zie het overzicht op pagina 31

We zullen door het hele land een aantal ACT!-bijeenkomsten organiseren, met thema's die aansluiten bij de gevoelde hulpvragen. Steeds weer willen we hierbij zorgen dat ouders en professionals elkaar hierin kunnen ontmoeten!

Er komt een nieuwe CoolXperience in Frankrijk

voor ouders van thuiszitters, de jongeren zelf en professionals die willen leren met de ouders.

We organiseren weer nieuwe Webinars, waarbij we sleutelpersonen uit de diverse professionale groepen vragen antwoord te geven op prangende vragen uit de diverse casussen die we intensief volgen.

We zullen 2 tot 3 nummers uitgeven van dit

ACT!NOW-magazine.

Binnenkort komt er een 'white paper' uit, geschreven door Maarten Rector en Hans Pollen, met de alles zeggende titel: 'Als stelsels niet doen waarvoor ze zijn bedoeld, krijg je.... Thuiszitters. Het 'white paper' zal onder andere worden gebruikt voor de Masterclass Thuiszitters, zoals die gepland staat in het trainingsaanbod.

Doelen 2018:

• Stabiele financiering voor ons werk: ACT! wordt ingeroepen bij geëscaleerde casuïstiek, bij een acuut probleem, waarbij de hulpvraag grotendeels van de ouders komt. Alleen ouders lossen het probleem niet op. Instanties kunnen meer hun verantwoordelijkheid en financiering op zich nemen. Het probleem blijft tussen ouders en instanties liggen. Wie lost het dan op en draagt de financiële lasten ervan?

• Zoeken naar mogelijkheden voor het starten van een fonds: Door de decentralisatie van de jeugdzorg kunnen wij als landelijke organisatie moeilijk ingekocht worden. Aanbestedingen en jaarovereenkomsten passen niet bij casuïstiek. Met een buffer fonds zijn opstartende interventie trajecten te financieren voordat overeenkomsten met lokale partijen worden gesloten waardoor ouders en/of organisaties direct geholpen kunnen worden. Het trainingsaanbod moet blijken een financieringsbron te zijn.

• Versterking van het kernteam: Het thuiszittersveld is zo turbulent, waardoor ACT! uitbreiding van het kernteam wil bewerkstelligen.

• Naamsbekendheid: ACT! wil bekend worden in Nederland en brengt met visie en passende interventies onderscheidende oplossingen en methodieken in bij individuele, lokale en regionale casuïstiek en beleidsontwikkeling. Wij staan altijd met de partijen, én staan boven de partijen: een unieke intermediaire positie.

• Zoveel mogelijk casussen helpen naar een oplossing: Het kernteam bemoeit en is spiegel, en steeds meer wordt het ondersteund door actieve professionals en ouders.

• Verder versterken van de ouders en professionals in de dialoog ter oplossing van thuiszitcasussen: zie trainingsaanbod.

Kernteam ACT!

Hans Pollen en Indi Hondema

H