ACT!NOW 4 | Page 39

9. Inclusiviteit van de finale oplossing (uitkomst). Is de oplossing gebaseerd op inclusiviteit, dan wordt een kind nooit toegestaan om uit te vallen. Concessies doen op het niveau van inclusiviteit, leidt tot exclusie!

10.Expliciete normering van ‘passend aanbod’ op basis van volledigheid, en relevantie van gegevens, op grond waarvan men interventies doet om een kind ontwikkelingsmogelijkheden te bieden. Vaak zien we bij casuïstiek dat eerst de school, daarna de leerplicht, daarna of gestapeld een zorginstelling, en weldra daarna nog weer andere instanties zich (moeten) bemoeien met een casus. Wie heeft overzicht? Op basis van welk deel van alle beschikbare gegevens worden beslissingen genomen? Zijn alle gegevens relevant?. Is het van belang dat er in dossiers data staan vermeld over gebeurtenissen van vijf jaar geleden?

Op basis van de 8 normatieve competenties is men in staat om ondanks genoemde complexiteit:

• het hoogst haalbare scenario te ontwikkelen voor elk kind dat men weigert te laten vallen / uitvallen;

• preventief langdurig verzuim te voorkomen en bij thuiszitten alle kinderen terug te geleiden naar een passende ontwikkelsetting (school of in 3% anderszins); 

• optimaal samen te werken met een minimum aantal betrokkenen;

• juridische ethische beslissingen te nemen op basis van ‘De omgekeerde Toets’ (Stimulansz; 2018).

Noodzaak tot Professionaliseren Passend Onderwijs

ACT! pleit ervoor om het veld de gelegenheid te bieden om zich nader te professionaliseren. Die professionalisering kan deels geschieden binnen bestaande structuren en instanties, als het gaat om het huidige denken te verrijken of te substitueren door op passend onderwijs en passende zorg gebaseerde kennis. Daarmee is mogelijk signalering en preventief handelen - het voorkomen van uitval en verzuim - te stimuleren. Daarnaast is - conform de acht competenties van normatieve professionaliteit - sector en beroepsgroep te professionaliseren. Daartoe is nog nieuwe kennisgroei binnen de professionaliseringsinstellingen noodzakelijk, om vervolgens dit aanbod richting regionale partners (scholen, gemeentes, zorginstellingen, kinderbescherming, leerplicht, enz.) aan te bieden. Illustratief heeft ACT! al een voorschot ontwikkeld; zie http://adviescentrumthuiszitters.nl/overzicht-trainingen-2018/.

Kernteam ACT!

Hans Pollen & Indi Hondema

Geraadpleegde bronnen:

• ACT!-Academie. (2018). Cursusaanbod. Bron: http://adviescentrumthuiszitters.nl/overzicht-trainingen-2018/.

• Lubberman , J., Bertling , L., & Duysak , S. (2019 september). Impuls thuiszittersaanpak. Onderzoek naar het verhaal achter de cijfers en de ambities van het Thuiszitterspact. Regioplan beleidsonderzoek. Bron: https://www.regioplan.nl/wp-content/uploads/2019/10/19013-Eindrapport-Impuls-thuiszittersaanpak-Regioplan.pdf.

• PO-raad, VO-raad et al. (2015). Thuiszitterspact.

Bron: https://vng.nl/files/vng/201606_thuiszitterspact.pdf.

 

• Rector, M. & Pollen, H. (2019). ‘Hoe thuiszitters aan de systeemwereld van het Passend Onderwijs ontglippen’. Filosofisch Tijdschrift. Jaargang 29 nr. 5. Gompel&Svacina.

Bron: https://www.academia.edu/40549463/Hoe_thuiszitters_aan_de_systeemwereld_van_het_Passend_Onderwijs_ontglippen_Filosofie_Tijdschrift_2019?auto_accept_coauthor=true.

• Stimulansz. (2018). Casusboekje. Doe de omgekeerde toets en help jongeren echt! Integrale aanpak voor jongeren met meervoudige problemen. ISBN / EAN 978-90-77195-54-3. Bron: http://files.m16.mailplus.nl/user31300025/14983/casusboekje-de-omgekeerde-toets-jongeren.pdf.

• Van Gorp, C. (zd.). Omgaan met verschillen in het onderwijs: Oog voor verschillen. Bron: http://www.leraar2020.nl/pdf/Trends-4-Omgaan%20met%20verschillen-Oog%20voor%20verschillen-%20Caecile%20r&b.pdf.

Complexe casuïstiek

39