Fællesgartneriet Brabrand har 100 medlemmer , der hver har et stykke jord i det nedlagte gartneri .
” Med et fællesskab som dette , kommer man tæt ind på hinanden . Man lærer noget og bytter frø og råvarer på kryds og tværs . Men mest af alt er det det hyggelige samvær , som trækker folk til .”
- Bente Christiansen , bruger af Fællesgartneriet .
over . Udover de to drivhuse brugt af foreningen , står resten stille hen i scener , der med lidt fantasi henleder tankerne på Tjernobyl , med store græsbevoksninger , rustne stilladser og knuste ruder . Med sine 2100 kvm indendørsarealer og 6000 kvm udendørs , er Fællesgartneriet Aarhus ’ største fælleshave - og idéen til foreningen opstod netop , fordi mange af de gamle bygninger stod tomme , fortæller initiativtager Marie Kirstine Pilegaard , der tog første spadestik tilbage i 2013 .
” Hele idéen opstod , da jeg vandrede forbi de tomme drivhuse . Her tænkte jeg , det kunne være interessant at samle nogle mennesker og dyrke jorden i området ,” fortæller hun og fortsætter :
” Et stykke tid senere tilmeldte jeg mig en konkurrence ved Danmarks Radio , hvor vi fik masser af omtale . Ud af 800 andre ansøgere , så var jeg i finalen – og med ét blev det hele en realitet .”
Omtalen bar frugt - første år fik Fællesgartneriet 25 medlemmer . Og allerede året efter fordobledes antallet . I dag er mere end 100 aarhusianere en del af foreningen i Brabrand . Forklaringen på , hvorfor folk er begejstrede for fælleshaven , er Marie Kirstine Pilegaard ikke i tvivl om .
” Det er billigt og lettilgængeligt . Der er masser af plads i forhold til haverne inde i byen , hvor man måske har en lille kasse . Her er plads til at slappe af og få noget frisk luft ,” fortæller hun .
Hun mener ligeledes , at fællesgartneriet yderligere får interesse fra dem , som ikke har mulighed for at købe en kolonihave nær byen .
” Man kan selvfølgelig få en kolonihave , men det koster måske en halv million kroner . Det her har folk råd til – både studerende og pensionister ,” konstaterer hun .
Urban gardening på fremgang
At Fællesgartneriet er så populært , som det er , overrasker dog ikke Marie Kirstine Pilegaard . Urban gardening er oppe i tiden – og i fritiden søger flere og flere storbyboere ud af byen for at finde frirum i form af en kolonihave eller et lille stykke jord i en fælleshave .
I Aarhus er antallet af almennyttige haver steget stødt de seneste år . Med mere end 40 fælleshaver , har byen en af landets største koncentrationer af byhaverne . Alt i alt er der mere end 100 såkaldte urban gardens i Danmark .
Men selvom udvalget er stort , forsikrer Marie Kirstine Pilegaard om , at man skal være tidligt ude eller i hvert fald tålmodig . For der er knap nok plads til de mange interesserede .
” Efterspørgslen har været så stor , at vi næsten ikke har kunnet følge med . Jeg vil rent faktisk sige , at vi lige nu er alt for mange mennesker på alt for lidt plads ,” siger hun . Hun håber , at foreningen i fremtiden vil få et større areal at boltre sig på , efterhånden som flere støtter op om projektet . Indtil videre har Fællesgartneriet fået mere end en kvart million kroner i økonomisk støtte fra fonde , virksomheder og kommunen .
Offer for byudviklingen
Til trods for populariteten er Fællesgartneriet blevet uventet offer for byudviklingen . Grunden , som de mange nyttehaver ligger på , skal i fremtiden omdannes til nye boligbyggerier ned til Årslev Engsø , hvis det står til ejeren af grunden . Det ærgrer initiativtageren en smule .
” Alt i alt er det bare sjovt at være her . Man forlænger feriesæsonen , og man kan komme forbi , selvom det er dårligt vejr .”
- Bente Christiansen , bruger af Fællesgartneriet .
44