Aarhus Panorama // september // 2017 | Page 16

Danske Hospitalsklovne
Der er 45 professionelt uddannede hospitalsklovne tilknyttet den landsdækkende forening , og yderligere otte hospitalsklovnelærlinge er ved at tage uddannelsen , som varer halvandet år .
En hospitalsklovn bliver ofte behandlet som et barn af børnene – og det gør , at hospitalsklovnen kan skabe den gode leg på barnets niveau .
Foreningen blev stiftet i 2003 , men inden da havde Aarhus Universitetshospital i Skejby som det første sted i landet haft en hospitalsklovn tilknyttet i form af henholdsvis et pilot- og udviklingsprojekt .
” Selvfølgelig kan det påvirke mig , for eksempel når jeg ved , at et barn skal dø , men det øjeblik jeg har med ham eller hende , hvor vi griner og er venner – det er den stemning , jeg går derfra med .”
- Karina Krægpøth Sørensen , hospitalsklovnen Veranda
ved det job , hun ikke tøver med at kalde verdens bedste .
” Alle de børn , som bliver mine venner – måske bare for en halv time , en dag eller nogle uger – det er fantastisk . Jeg glæder mig altid til at komme på arbejde , og jeg går altid hjem med et smil på læben ,” siger hun .
En klovn for alle Det er dog ikke kun børnene , der kan have brug for et møde med den rødnæsede figur . Også lille Benjamins forældre vil gerne tale med Veranda og Prinsesse Plaster om Benjamins angst for blodprøver , og hvad de håber , at hospitalsklovnene kan hjælpe med næste gang , det er tid til et stik .
Og selvom både Veranda og Prinsesse Plaster stadig er iført de barnlige klæder , er tonen i lokalet nu pludselig anderledes . Mere voksen . Mere seriøs .
” Hospitalsklovne er til for både børn , forældre og personale ,” fastslår Karina Krægpøth Sørensen .
” Mange forældre vil gerne tale med os , og her skal vi ikke lave noget gakket , men bare være der . Vi skal ikke kun være nogen , der kan tale med de tre-årige .”
På samme måde skal hospitalsklovnene også kunne agere som en hjælpende hånd for personalet .
” Når Benjamin for eksempel er bange for at få taget en blodprøve , kan vi forsøge at lette processen . Det gør måske , at personalet ikke skal fastholde ham , når prøven skal tages . Dermed ikke sagt , at vi er magi , og at det ikke gør ondt på ham , men det kan være , der er noget andet , han husker fra processen ,” forklarer Karina Krægpøth Sørensen .
Hvad gemmer sig bag døren At en hospitalsklovn som Veranda er mere end et magisk fænomen , er måske ikke åbenlyst for andre – men det er det for Karina Krægpøth Sørensen selv , der dagligt kan stå i situationer , hvor hun ikke ved , hvordan hun lige umiddelbart skal reagere .
” Og det er fordi , jeg ikke ved , hvad jeg møder . Nogle gange er der nogen , der siger , de ikke kan lide klovne , og så skal jeg lige trække vejret og overveje , om jeg skal forsøge at vise dem , at jeg
I Aarhus besøger hospitalsklovnene i dag både Aarhus Universitetshospital i Skejby og på Nørrebrogade .
Danske Hospitalsklovnes arbejde finansieres af private bidrag , sponsorer og fonde . De fleste hospitalsklovne arbejder som klovn på deltid .
måske er noget andet , end de tror , eller om jeg bare skal acceptere , at her er det ikke mig , der er brug for ,” forklarer hun . Ifølge Karina Krægpøth Sørensen handler det dog ofte også om at gennemskue , hvem det egentlig er , der ikke kan lide klovnen – og hvorfor . Er det forældrene , der beslutter det på barnets vegne , eller er det personalet , der ikke kender til klovnens arbejdsmetoder ? Her er det vigtigt for Karina Krægpøth Sørensen at vise de pågældende en lille flig af , hvad hun kan , så de måske selv inviterer klovnen med en anden gang .
” Og det er det , der er en stor udfordring ved mit job : Hele tiden at skulle indstille sig på noget forskelligt . Jeg ved aldrig , hvad der er bag den næste dør , jeg åbner ,” siger Karina Krægpøth Sørensen .
16