forbi utallige kontorlandskaber med Apple computere og hvide skjorter og videre op igennem etagerne . Fra vinduerne ses massive strømkabler over den sorte parkeringsplads , der er fyldt op af biler på hver en plads .
” Ja , vi er efterhånden en god håndfuld ansatte herude ,” forklarer Kenneth R . Sørensen ud for skabet med sikkerhedssko og selvlysende sikkerhedsveste .
Videre går turen ud på lageret . Det første område er præget af åbne kasser , små poser med møtrikker og vareprøver :
” Herinde laver vi test af de forskellige varer og tjekker efter , om alt er , som det skal være , når vi får leveret varer ,” siger Kenneth R . Sørensen og påpeger , at striberne på gulvet markerer gangstier , og at man skal holde sig indenfor disse , så gaffeltrucks og andre maskiner ikke rammer mennesker :
” Man kan sige , at trafikreglerne herinde er som på rigtige veje med højre vigepligter og T-kryds .”
Efter at elevatoren , der er fem-seks gange så stor som dem i lejlighedsopgange , har kørt et niveau ned åbner sig en verden af samlebånd , lifte og tårne af varer fra ende til anden .
” Det er her , vi i første led modtager vores varer fra lastbilerne , der kan bakke op til en af vores mange pladser , så vi kan tømme bilerne direkte over på vores samlebånd ,” siger Kenneth R . Sørensen inde fra bunden af en lastbilscontainer med hænderne fyldt af kasser til samlebåndet .
Det nye nonfoodlager Båndet sender kasserne hen til et nyt system , hvor de stables og efterfølgende sendes mod den store lagbygning , som ses på flere kilometers afstand . Selve lageret eksisterer af tre lagbygninger med
” Mange tror , at her drøner gaffeltrucks rundt i døgndrift og en masse mennesker på gulvet . Det hele er dog computerstyret .”
- Kenneth R . Sørensen , afdelingschef
den største firkant som sidste led . Det indeholder de såkaldte nonfoodvarer , som overordnet er de varer , der ikke er fødevarer , men i stedet især elektronik og tekstilvarer . Hele lageret har været placeret ved Årslev siden 2010 . Før havde Dansk Supermarked flere mindre lagre , blandt andet et ved Viby . Varerne i de tre lagre er primært til føtex og Bilka-butikker . På den anden side af lagerets ankomstplads for lastbiler ligger et andet lager for Netto , da deres butikker er anderledes bygget op end resten af lagerets .
” Netto har for eksempel mange varer , der ryger i forskellige kurve som løbende skifter tilbud . De kan være ret svære at pakke til butikkerne i vores system ,” forklarer Kenneth R . Sørensen på vej op ad en trappe til et plateau , hvor flere
ansatte står og pakker kasser ud og flytter indholdet over i andre bokse , der sendes ud i butikkerne .
Manuelt og maskinarbejde For enden af trappen står blandt andre Elisabeth Kjemtrob og pakker løs . Med musik i ørerne pakker hun dagligt massevis af kasser og er glad for sit job :
” Det bliver aldrig for ensformigt heroppe ,” fortæller Elisabeth Kjemtrob , imens hun kigger udover de mange samlebånd , der kører i fuldt fart under hende , og to gaffeltrucks står parkeret . Deres to førere snakker om løst og fast over rattet med motoren slukket .
De værste kasser er , ifølge Elisabeth Kjemtrob , de tunge kasser med porcelæn , der tager længere tid at pakke ud .
” På denne station i systemet er der naturligvis ikke de tungeste kasser . De er inde i næste lagerbygning , hvor de har maskiner til at pakke de paller , der sendes direkte ud i de forskellige butikker ,” forklarer Kenneth R . Sørensen på sin vej over et samlebånd og under forskellige rør , der hænger ned fra loftet . Han er på vej mod selve hovedlageret .
Fra en lille afsats ses mange , lange rækker af hyldesystemer fra gulv til loft . Lageret er 42 meter højt og 140 meter langt og kan have op mod 100.000 europaller . Maskinkraner kører imellem de mange rækker og henter de forskellige paller med varer ned fra alle højder , som sendes tilbage til lageret , hvor varerne pakkes og sendes ud til butikkerne .
” Mange tror , at her drøner gaffeltrucks rundt i døgndrift og en masse mennesker på gulvet . Det hele er dog computerstyret , og mennesker må kun komme ind blandt rækkerne , hvis maskinerne skal efterses ,” siger Kenneth R . Sørensen og peger i samme bevægelse ned mod en af de daglige teknikere , der efterser maskinerne .
48