” De er her for jer ,” forklarer far Mikkel . ” Masser af mennesker har fulgt jeres rejse , og nu er de kommet for at sige velkommen hjem .”
Øjnene er efterhånden godt fugtige , men først da en båd sejler helt tæt på og rækker besætningen et fiskenet fyldt med wienerbrød , får tårerne frit løb . Gensynsglæden med fædreland og morgenbrød smelter sammen med den storslåede oplevelse af godhed og respekt fra de hundredvis af mennesker , der har valgt at sejle Havana i møde .
” Det eneste rigtige ord er ’ overvældende ’ – ikke mindst for drengene ,” fortæller Mikkel Beha Erichsen om den dag , Havana vendte hjem . Han var selv med på båden , men kun hans to sønner Emil og Theis havde kurs mod fjerne kyster i alle jordomsejlingens tre år .
” Vi andre havde jo været hjemme og oplevet , hvor stor opmærksomhed programmerne fik . Vi fortalte det til drengene , men indtil den dag havde de kun forstået det med hjernen . Da vi så sejler ind til Toldboden i København , står der 20.000 mennesker med flag og jubler . Så kigger drengene på mig og siger : ’ Far , vi var jo bare lige ude og sejle en lille tur ’. Det var en kæmpe kærlighed . Tænk at få det . Hvor mange mennesker i verden er det forundt ?”
Familien snakker stadig om heltemodtagelsen . Det var tydeligt på dem , at folk følte sig inspirerede , berigede og taknemmelige over at have været med på rejse . Men for familien var det bare en meget lang hjemmevideo .
Mikkel Beha Erichsen er dog glad for , at eventyret nu er slut . Det har nemlig været en lang rejse på alle mulige måder for hele familien .
” Jeg har det dejligt med at få sat det sidste punktum ,” konstaterer han . ” Ikke fordi vi er trætte af det , men nu er historien fortalt . Og så kan vi begynde at tage fat på nye ekspeditioner og drømme .”
En stor og forunderlig verden
Som fortælleren i ” Kurs mod fjerne kyster ” har Mikkel Beha Erichsen opnået en formidabel platform , hvorfra han kan udbrede sine håb for verden . Han har altid haft en ambition om at snige en smule fornuft ind i det , han beskæftiger sig med . Og med fire populære sæsoner
” Hvis der er noget , jeg vil lære nogen , er det , at det er en stor og forunderlig verden fyldt med søde mennesker . Og frygten er vores værste fjende . Det er tit uvidenheden , der fører til frygt . Den vil jeg bekæmpe ved at vise et billede af en rar og samhørig verden .”
– Mikkel Beha Erichsen om samhørighed i verden
af rejseprogrammer føler han sig for alvor forpligtet til at udnytte talerøret .
” Når man har tilkæmpet sig en plads på skamlen , har man fandeme også at gøre sig umage og bruge taletiden fornuftigt ,” mener han . ” Man skulle da være et skarn , hvis man ikke gjorde folk mere bevidste om et eller andet , der gav mening som vores forbrug af plastic eller palmeolie . Men jeg er jo ikke en apostel , der er steget ned fra himlen med den evige sandhed om noget som helst . Jeg kan bare sige , hvad jeg synes og oplever . Og være ærlig omkring det .”
Mere end noget andet ønsker Mikkel Beha Erichsen at vise danskerne verden . At bygge bro mellem kulturer og hylde både fællesskab og forskellighed . Håbet er , at den åbenhed og kærlighed , han selv går forrest med , når han er ude på togt , vil smitte af på seerne .
” Hvis der er noget , jeg vil lære nogen , er det , at det er en stor og forunderlig verden fyldt med søde mennesker ,” forklarer han . ” Og frygten er vores værste fjende . Det er tit uvidenheden , der fører til frygt . Den vil jeg bekæmpe ved at vise et billede af en rar og samhørig verden . Al den venlighed , man møder verden med , kommer tifoldigt igen . Når folk får at vide , de er gode nok , som de er , tør de vise mere af sig selv , og så kan de udfolde deres forskellighed . Så bliver de den bedste udgave af sig selv .”
32