Når fodbold kan bruges til at gøre en forskel
Jeanette Breus Møller er en af initiativtagerne bag projektet , Love ’ n ’ Hope , der i øjeblikket arbejder stenhårdt for at etablere et aktivitetscenter og herunder en fodboldskole i storbyen Accra i Ghana . En fodboldskole , der skal samle de unge ghanesere om fodboldsporten og give dem bedre vilkår i fremtiden .
Af Casper Holm
- Det handler om at gøre noget godt .
Sådan starter Jeanette Breus Møller sin spændende fortælling om det projekt , hun i øjeblikket forsøger at etablere i Ghana . Vi har fået sat et telefoninterview op i hendes pressede kalender og via en skrattende Facebook-forbindelse fra storbyen Accra fortæller hun , hvorfor en fodboldskole i Ghana er startskuddet til at gøre en forskel for de unge ghanesere .
- Vi har valgt at starte en fodboldskole i Ghana - nærmere bestemt i James Town i storbyen Accra - hvor vi forsøger at skabe en bedre tilværelse for nogle af de mest udsatte børn i byen . Det har vi gjort , fordi utroligt mange unge lever under fattigdomsgrænsen i Ghana . Vores håb er , at vi på den måde kan hjælpe børnene bedre på vej i livet ved at skabe nogle gode rammer for dem , fortæller Jeanette Breus Møller .
Hele projektet administreres af Love ’ n ’ Hope Foundation , der blev skabt af Jeanette Breus Møller og hendes mand Lars Pedersen i 2016 . Fodboldskolen er dog kun en lille del af projektet . Det er nemlig de to stifteres håb , at man også kan etablere et aktivitetscenter i James Town , hvor både drenge og piger kan komme og få hjælp med alt fra lektielæsning til børnepasning .
8
- I øjeblikket ligger vi i forhandlinger om at leje et kæmpestort lokale i den centrale del af James Town . Det er meningen , at disse lokaler skal fungere som et aktivitetscenter – både for fodbolddrengene , men også for mange af de udsatte piger her i Ghana , lyder det fra Jeanette Breus Møller , som uddyber :
- Rigtig mange unge piger hernede får børn alt for tidligt . Ofte er pigerne af den tro , at de ved at få et barn med en ældre mand med flere penge , kan komme ud af tilværelsen i slumkvarteret i James Town , men sådan fungerer det bare ikke . Derfor vil vi gerne hjælpe dem på vej med skole , undervisning og børnepasning , så vi forhåbentlig kan skabe et bedre grundlag for deres videre færd i livet , fortæller hun .
En tæt tilknytning til Aabyhøj
For at få sådan et stort projekt op at køre har Jeanette Breus Møller trukket på hendes store netværk . Hjemme i Danmark arbejder hun til dagligt med udsatte børn , og det var netop her , hun fik idéen til at starte det ambitiøse projekt .
At valget til at starte med faldt på en fodboldskole , hænger i den forbindelse sammen med flere forskellige ting . Først og fremmest har hun altid haft en tæt tilknytning til Aabyhøj IF , hvor hendes drenge spiller fodbold . Derudover fortæller hun , hvordan fodbold i hendes øjne i høj grad er en sportsgren , der kan samle folk , og som desuden kan bruges til at opbygge håbet om en bedre fremtid for de unge ghanesere .
De unge ghanesere hernede er super gode til at spille fodbold . De drømmer selvfølgelig om at kunne komme til Europa og spille professionel , og det vil vi gerne se , om vi kan hjælpe med . Men for os handler det i ligeså høj grad om at tilbyde drengene noget , de kan samles om . Derved kan vi forhåbentlig give dem en chance for at skabe en rigere tilværelse ” fortæller Jeanette Breus Møller .
For at dette skal lykkes , træner drengene 3-5 gange om ugen , ligesom de også bliver tilbudt mad og andre praktiske ting i form af blandt andet lektiehjælp . På den tur , Jeanette Breus Møller og hendes mand er på i øjeblikket , har de desuden taget fodboldudstyr med ned til drengene , og det var noget , der vakte stor begejstring :
- Intersport i City Vest har stået for at koordinere en indsamling , ligesom Carsten Andersen fra AAIF også har ydet en kæmpe indsats . Her er der blevet indsamlet en masse fodboldtøj og støvler , som drengene fik , da vi kom herned . Jeg kan godt sige dig , at de hoppede og dansede , da de fik tingene . Det gjorde dem så glade , og det er jo hele grunden til , at vi er hernede , siger Jeanette .
Fremtidsplanerne er mange
Fodboldskolen er så småt oppe at køre , og lokalerne til aktivitetscenteret er også snart på plads , men hvordan ønsker Jeanette Breus Møller og Lars Pedersen , at fremtiden skal se ud for Love ’ n ’ Hope i James Town ? Ja , det er faktisk ikke så svært et spørgsmål at svare på .
Vi er hernede for at gøre en forskel for en masse unge drenge og piger . Når vi får aktivitetscenteret op at køre , kan vi hjælpe dem med deres skolegang og en masse andre ting , som de i øjeblikket ikke har mulighed eller ressourcer til at stræbe efter . Derfor er vores førsteprioritet lige nu at få centeret op at køre så hurtigt så muligt ”
Grundlaget for at kunne gøre det er først og fremmest et godt netværk , men økonomien bag spiller selvfølgelig også en vigtig rolle . Indtil videre er projektet i Ghana – ud over indsamlingen af fodboldudstyr - finansieret af egen lomme .
Det er tilfældet , da Jeanette Breus Møller ikke har villet tage imod donationer , idet hun ikke ville tage munden for fuld og love noget , hun ikke kunne holde . Når først aktivitetscenteret er oppe at køre , er det dog meningen , at