Puur natuur is een mythe
De enige 100% natuurlijke kosmetiek die we kennen groeit bij ons in de tuin en valt onder de noemer ‘groente en fruit, vers op tafel’. Maar is je huid ooit jonger geworden doordat je er komkommers op hebt gelegd? Of is de acne verdwenen omdat je er bosbessenmoes op hebt gesmeerd? Zeg eens eerlijk, niets van dit alles is toch ooit gebeurd? Geen onmiddellijke verbetering, maar ook geen verbeteringen op de lange termijn. Dergelijke producten moeten gebruikt worden waar ze thuishoren: in de keuken. Gebruikers van cosmetische producten hopen dat er een zichtbare verbetering van hun huid optreedt. Werkzame kosmetiek bestaat voor een groot deel uit plantaardige werk- en grondstoffen, in combinatie met innovatieve werkzame substanties uit de chemie, bijvoorbeeld de biotechnologie. Daarbij komen nog de basisprincipes van de voor de huid goed te verdragen biomimetische basisemulsies. Hierover meer in het volgende hoofdstuk.
Het gaat om de lange termijn
Chris Farrell Kosmetiek gaat uit van duurzaamheid: het effect op de lange termijn. Dit staat vaak haaks op de gangbare cosmetica, die huidverzorging als een (letterlijk en figuurlijk) oppervlakkig probleem behandelen. Nu kun je met een gewone ‘alles uit één pot’-aanpak de huid soms best een poosje soepel houden. Dit is te vergelijken met bloemen in een vaas met water. De bloemen blijven nog een tijdje vers, maar het verwelkingproces stopt niet. Met alleen water – en zonder wortels – is het einde snel in zicht. Alleen de jonge, gezonde huid kan in een kort tijdbestek met een ‘alles-in-één-preparaat’ worden gepaaid, zonder meteen zichtbare en voelbare huidproblemen achter te laten. Maar op den duur laat oppervlakkige huidverzorging ook hier haar sporen achter. Zoals de al genoemde overmatig vettige huid, een droge huid, verontreiniging van de huid, overgevoeligheid en voortijdige huidveroudering – om maar een paar veelvoorkomende huidproblemen te noemen. De ‘alles uit één pot’-aanpak zorgt voor directe problemen als het huidbeeld niet normaal is. Dan kunnen kleine probleempjes de veroorzaker zijn van groot leed, dat zelfs zijn weerslag kan hebben op het lichamelijke en geestelijke welzijn.
Geen kunstje, maar een kunst
De ontwikkeling van een huidverzorgingsproduct is bij Chris Farrell geen kunstje, maar een kunst. Die kunst is niet om alles wat in de media als wonderwerkstof wordt aangeprezen te verwerken. Noch om de fantasieën te volgen van een of andere marketing manager. Nee, die kunst is gebaseerd op diepgaande kennis over de oorzaken, gevolgen en samenhang van alle processen die zich in de huid afspelen. En op de decennialange ervaring met de ontwikkeling en productie van middelen waarmee je huidproblemen succesvol kunt aanpakken.