αποτελζςουν μια χριςιμθ εμπειρία για να ςυςτακοφν και ςτθ χϊρα μασ, ιδιαίτερα για αυτοπαραγωγι ςτα νθςιά και να υποκαταςτιςουν τθν πανάκριβθ θλεκτροπαραγωγι από πετρζλαιο.
12. Διεκδικοφμε προοδευτικι και με ςχζδιο απεξάρτθςθ από τα ορυκτά καφςιμα – άρα όχι ςε νζα εργοςτάςια λιγνίτθ τθσ ΔΕΘ. Χυμφωνοφμε με τισ επιταγζσ τθσ διακυβερνθτικισ επιτροπισ του ΣΘΕ για τθν παραγωγι ενζργειασ χωρίσ άνκρακα το 2050. Αυτό ςθμαίνει ότι κατά τθ διάρκεια τθσ μετάβαςθσ από τα ορυκτά καφςιμα ςτισ ΑΥΕ, κα πρζπει α) να ζχει εξοικονομθκεί ενζργεια και να ζχουν εξαςφαλιςτεί εναλλακτικοί ενεργειακοί πόροι από ΑΥΕ β) να υπάρξει ςχεδιαςμόσ αντιμετϊπιςθσ τθσ ανεργίασ και άλλων κοινωνικϊν προβλθμάτων, που ενδεχομζνωσ προκφψουν, ςτισ περιοχζσ Ξοηάνθ, Υτολεμαΐδα, Φλϊρινα, Πεγαλόπολθ, με τον περιοριςμό τθσ παραγωγισ θλεκτρικισ ενζργειασ από λιγνίτθ
13. Ωιοκετοφμε γενικά τθν πρόταςθ των NFI για το « Χταμάτθμα όλων των επενδφςεων και χρθματοδοτιςεων ςτθν παραγωγι ορυκτϊν καυςίμων, όπωσ και ςτθν ανζγερςθ εργοςταςίων παραγωγισ ενζργειασ από κάρβουνο, λιγνίτθ ι λικάνκρακα και ενίςχυςθ τθσ παραγωγισ ενζργειασ φιλικισ προσ το κλίμα.»( NFI, Χάρτα για το κλίμα, 2008). Χθμειϊνουμε ότι θ Ευρωπαϊκι Ψράπεηα Επενδφςεων ανακοίνωςε 6( Λοφλιοσ 2013) ότι δεν κα υποςτθρίξει νζεσ επενδφςεισ ςε ενζργεια που βαςίηονται ςτα ορυκτά καφςιμα.
14. Σι προτάςεισ για εγκατάςταςθ μονάδων ΑΥΕ κα πρζπει να λαμβάνουν υπϋ όψιν τουσ α) τθ βιοποικιλότθτα και τα απειλοφμενα είδθ β) προςτατευόμενεσ περιοχζσ γ) το τοπίο δ) το ςυμφζρον τθσ τοπικισ κοινωνίασ. Θ ανάπτυξθ των ΑΥΕ κα πρζπει να ςυνδζεται και με τθν ενίςχυςθ τθσ εγχϊριασ ζρευνασ και καταςκευισ ΑΥΕ, που κα εξαςφαλίηει εργαςία και τεχνογνωςία ςτουσ Ζλλθνεσ πολίτεσ που πλιττονται από τθν ανεργία.
15. Είμαςτε αντίκετοι με τθν τοποκζτθςθ μεγάλθσ κλίμακασ φωτοβολταϊκϊν ςυςτθμάτων που υποβακμίηουν τθν αγροτικι γθ και μειϊνουν τθν εκνικι παραγωγι. Χυμφωνοφμε ςτθν αυτοπαραγωγι για τθν κάλυψθ ιδίων ενεργειακϊν( ι ςυνεταιριςτικϊν) αγροτικϊν αναγκϊν ςε μθ δαςικζσ ι καλλιεργιςιμεσ εκτάςεισ, κακϊσ και ςε προςόψεισ και ςτζγεσ κτθρίων που δεν ζχουν κρικεί διατθρθτζα λόγω αρχιτεκτονικοφ ι ιςτορικοφ ενδιαφζροντοσ.
16. Κεωροφμε ότι με ψυχραιμία κα πρζπει να αντιμετωπίςουμε τθ « φρενίτιδα » για τθν φπαρξθ υδρογονανκράκων ςτισ Ελλθνικζσ κάλαςςεσ. Ακόμα και ςτθν περίπτωςθ εκείνθ που υπάρχουν υδρογονάνκρακεσ ςτισ Ελλθνικζσ κάλαςςεσ δεν κα πρζπει α) να υποτιμάμε τισ καταςτροφικζσ ςυνζπειεσ ενόσ ατυχιματοσ ςτον τουριςμό και ςτο καλάςςιο περιβάλλον β) τθν μακροχρόνια ςτρατθγικι για απεξάρτθςθ τθσ χϊρασ, αλλά και όλων των κρατϊν, από τα ορυκτά καφςιμα και ωσ εκ τοφτου και από το πετρζλαιο. Ωπογραμμίηουμε ότι θ οποιαδιποτε μελλοντικι εκμετάλλευςθ των κοιταςμάτων πετρελαίου ςτο Αιγαίο πρζπει να γίνεται από το δθμόςιο, προσ όφελοσ του Ελλθνικοφ λαοφ και όχι των πολυεκνικϊν ι άλλων ξζνων παραγόντων.
17. Είμαςτε υπζρ τθσ ενίςχυςθσ των Πζςων Παηικισ Πεταφοράσ και τθσ αποκάρρυνςθσ τθσ μετακίνθςθσ με Λ. Χ., ιδιαίτερα ςτο κζντρο των μεγάλων πόλεων. Είμαςτε επίςθσ υπζρ τθσ μεγαλφτερθσ χριςθσ του θλεκτροκίνθτου ςιδθροδρομικοφ δικτφου για κάλυψθ μεγάλων αποςτάςεων. Θ μειωμζνθ χριςθ ΛΧ οδθγεί ςτθ μείωςθ τθσ κατανάλωςθσ των πετρελαιοειδϊν και ςτθν μείωςθ των παραγομζνων ρφπων του κερμοκθπίου( κυρίωσ διοξειδίου του άνκρακα).
18. Αν και είμαςτε γενικά υπζρ των βιοκαυςίμων για τθν υποκατάςταςθ του ρυπογόνου πετρελαίου ςτισ μεταφορζσ, είμαςτε κατθγορθματικά αντίκετοι ςτισ ενεργειακζσ καλλιζργειεσ που αφαιροφν ι που υποβακμίηουν τθν αγροτικι γθ και ανταγωνίηονται με τισ καλλιζργειεσ για τροφζσ, ςυμβάλλοντασ ζτςι ςτθν αφξθςθ των τιμϊν των βαςικϊν τροφϊν και ςτθν δθμιουργία παγκόςμιων επιςιτιςτικϊν κρίςεων( όπωσ το 2008).
19. Πε ιδιαίτερο ενδιαφζρον παρακολουκοφμε τθν ζρευνα για τθν παραγωγι υδρογονοενζργειασ που ςφμφωνα με οριςμζνουσ ερευνθτζσ είναι « φκθνι … και αχρθςτεφει το ςυγκεντρωτικό ενεργειακό ςφςτθμα 7 ».
38