E ditorial
E ditorial
EN HOMENATGE A EN JAUME DALLÀ
El passat mes d ’ abril ens deixava en Jaume Dallà , president de la Fundació El Cim , de la qual n ’ era membre des de la seva creació l ’ any 1997 i en la que va participar molt activament , a més va ser titular de l ’ Escola El Cim durant el curs 2021-2022 . Col · laborà en les pàgines d ’ aquesta revista des de la qual volem homenatjar-lo , dedicant-li aquest número i recollint diversos testimonis que donen fe de la seva generositat , discreció i dedicació .
A la portada de la revista es recull el treball que han realitzat els alumnes de les classes de les Mulasses i els Dracs sobre l ’ artista i escriptora Yayoi Kusama , a qui li agrada molt dibuixar quadres plens de punts , inspirant-se en diverses escultures de flors que va realitzar . El titular actual de l ’ escola , en Carles Albà , ens parla de l ’ escola com un aprenentatge continu en el que estem implicats com una responsabilitat de la comunitat de l ’ escola , entesa com a treballadores , famílies i alumnes . A la secció històrica , de la mà del Departament de Socials de l ’ ESO coneixerem el context en què es crearen les escoles , caracteritzat per un gran augment demogràfic causat pel comerç amb Amèrica i la industrialització . Llavors existia una gran preocupació per l ’ educació a causa del gran percentatge d ’ analfabetisme , la segregació per sexes i els mestres que no estaven ben formats ni ben pagats . Comprenent d ’ on venim podem entendre la rellevància que va tenir la creació d ’ escoles a Vilanova i la Geltrú en aquells moments .
L ’ ús de les noves tecnologies té una rellevància destacada en aquest número . D ’ una banda , trobem l ’ article de l ’ Eva Barjola , psicòloga d ’ El Cim , on es parla del bon ús dels grups de WhatsApp en la seva vessant positiva com a eina de suport , intercanvi d ’ experiències i cohesió , però també de la seva vessant fosca amb l ’ angoixa i l ’ estrès que genera . D ’ altra banda , hi ha l ’ article d ’ en Vicenç Aguado on es fa ressò de la sobreexposició dels menors als mòbils i a internet , amb tots els riscos que això genera , fet que porta a la necessitat de regulació a l ’ escola , tal i com han reivindicat les famílies i com han acabat assumint les administracions . Les noves tecnologies porten vers un preocupant fenomen com és la caiguda de la comprensió lectora . Per això cal fomentar el plaer per la lectura . En aquest sentit , en Vicenç Aguado amb la col · laboració de la Marta Carbonell ens donen notícia del projecte del Premi Menjallibres en el que participen voluntàriament alumnes de l ’ ESO i on tenen la possibilitat d ’ interactuar amb els autors dels llibres que concursen . La Marta Carbonell ens dona a conèixer els Migdies a El Cim on hi ha una àmplia oferta per a aprendre jugant de forma compartida . Així trobem S ’ aixeca el teló ! ( teatre ), Reptes lingüístics , Reptes matemàtics , Agenda 21 ( Objectius de Desenvolupament Sostenible ), Voluntariat o L ’ esport de la ment : els escacs .
Pel que fa a la secció sobre inclusió , la Míriam de Lamo ens explica que El Cim és l ’ única escola concertada de la comarca en implantar el SIEI +, que és un ampliació que ha permès , des del curs 2023-2024 , augmentar les hores de suport per acompanyar als i a les alumnes que ho necessiten . A la secció per a conèixer millor els docents d ’ El Cim , la Míriam de Lamo entrevista la Roser Cruells de l ’ equip de la SIEI i ens explica com , des que es va incorporar el 2020 , la inclusió ha millorat però que encara queda un llarg camí per a recórrer . L ’ altre docent és la Susan Klipstein per a qui la música és una eina meravellosa per ensenyar idiomes . Per finalitzar , en Francesc Alsina escriu sobre la possibilitat de realitzar celebracions comunitàries al pati de l ’ escola . Esperem que aquests articles siguin del vostre interès i recordeu que la revista és un espai obert a les col · laboracions i a la participació dels membres de la comunitat escolar .
5