Sessies op aanvraag :
Titel
Appwheel , jouw digitale gereedschapskist
Korte omschrijving
Als leraar , directeur of ICT-coördinator word je overstelpt met toepassingen die leuk zijn om in de klas in te zetten . Maar hoe selecteer je de juiste toepassingen als leraar , ICT-coördinator of directeur ? In deze keynote stellen we het Appwheel voor . Dit didactisch instrument uit het concept ‘ ABC Learning Design ’ kan je zowel beleidsmatig als praktisch inzetten . Het geeft jou een kompas om keuzes te maken in de brede waaier van ICT-tools op basis van zes leeractiviteiten ( Laurillard , 2012 ).
We benaderen het instrument vanuit verschillende rollen : een beleidsmaker , ICT-coördinator , de vakgroep en de leraar in de klas . Tot slot delen we enkele implementatiescenario ’ s .
Effectief gebruik van OneNote in het dagelijks werk en in de klas
Ontwerpen , animeren en presenteren met Canva
Leesvaardigheid in digitale omgevingen . Net dat beetje anders .
Omgaan met AI-tools in je lespraktijk
MS Teams als digitaal klaslokaal
Presentaties met impact bouwen
Take Control : Afstandsleren in secundair onderwijs
XR : Wat is het en hoe didactisch inzetten ?
Podcasting , toch wel meer dan blablabla
Digitaal Klasmanagement
OneNote is een digitale notitie-applicatie , ontwikkeld door Microsoft . Het is deel van het Office 365-pakket . In deze introductieopleiding verken je de functionaliteiten van de tool OneNote ( deel van Office 365 ) en leer je ze te gebruiken . We passen dit enerzijds toe op jouw dagelijks werk met de computer , anderzijds op jouw lesactiviteiten als leraar in de klas . Tot de functionaliteiten horen notities en notitieblokken maken en ordenen , samenwerken , multimedia-integratie , takenlijst en takenbeheer , handschrift en tekenen , efficiënt zoeken , integratie met Outlook .
Canva is een online grafisch programma waarmee je waanzinnig leuke afbeeldingen , animaties , presentaties en video ' s kan maken . In deze sessie nemen we je mee op pad in Canva en ontdek je de mogelijkheden van de ( gratis ) ' educational license '.
Aan de hand van Coiro ( 2021 ) geven we een aantal tips voor het gebruiken van digitale teksten in lessen voor lager en secundair onderwijs . Het gaat zowel om het lezen als het zelf produceren van teksten .
We leren je omgaan met Artificiële Intelligentie in onderwijs . De paradigmaverschuiving is volop aan de gang . Wij reiken handvaten aan om hiermee aan de slag te gaan . Te beginnen met de opportuniteiten die AI biedt voor de verrijking van je lespraktijk .
Microsoft Teams hebben we allemaal leren gebruiken als een communicatiemiddel . Maar dit platform heeft alles in huis om een online klas te zijn . Hoe richt je een Teams-omgeving in als een digitaal klaslokaal ? Functionaliteiten die aan bod komen zijn : kanaalstructuur , communicatie en samenwerking , opdrachten en beoordelingen , agenda en planning , videoconferenties en virtuele lessen , documentstromen , externe gasten . De functionaliteiten van MS Teams als digitaal klaslokaal breiden gaandeweg uit .
Aan de hand van de principes van Mayer ( 2022 ) geven we een aantal waardevolle tips om presentaties die je gebruikt in je lessen impact te laten ressorteren op het leerrendement van de leerlingen . Gecombineerd met Dual Coding van Paiovi ( 1991 ) reiken we een cognitivistisch venster aan op de wereld van grafisch ontwerp en gebruik van beelden in je lespraktijk .
Performant afstandsleren organiseren in secundair onderwijs . Nu het decretaal mogelijk is om afstandsleren te organiseren in secundair onderwijs bieden wij een checklist aan voor leerkrachten en beleidsmedewerkers in secundair onderwijs gebaseerd op Boelens et al ., ( 2017 ).
Leer meer over wat extended reality ( XR ) precies is en hoe virtual reality , augmented reality en mixed reality kunnen worden gebruikt in het onderwijs . Op basis van wetenschappelijke inzichten en didactische leermodellen krijg je een praktisch en concreet inzetbaar stappenplan om deze technologieën te gebruiken en hun voordelen optimaal te benutten .
Wie kent er niet de audiobandjes en gesproken verhalen waarin we in de jaren 80 en 90 onze tijd moesten doden onderweg naar één of ander zomerse uitstap . Die vibe willen we ook gebruiken als leermateriaal ! De bandjes van toen zijn vervangen door andere digitale media met audiomateriaal voor ieders ' goesting '. Podcasting wordt ook binnen educatie gezien als een waardevol element . In deze bijscholing bespreken we de meerwaarde van een podcast en welke soorten er zijn . We gaan aan de slag met een idee en maken dit concreet binnen een lessenreeks met het begeleidend document van Centrum Digitaal Leren .
Voel je je wel eens onzeker met zoveel digitale apparaten in de klas ? Heb je het gevoel dat je af en toe hierover de controle verliest ? Op basis van de ‘ Great Teaching Toolkit ’ ( Coe , R ., Rauch , C . J ., Kime , S ., & Singleton , D . , 2020 ) delen we praktische tips over hoe je jouw digitale klas kunt managen via concrete voorbeelden .
Aanbod voor leerkrachten en leerlingen | 15