3PM May 2014 | Page 19

sanatate

TOP 10 ALIMENTE BOGATE IN VITAMINA C

1. Acerola (1677.6mg vitC/100g) – este, de departe, cel mai bogat aliment in vitamina C. Adesea ignorata, Acerola este cunoscuta si sub numele de visina de Barbados, visina tropicala sau cireasa portoricana. In comparatie, 100 g de portocale contin 50 mg vitamina C, aceeasi cantitate de acerola contine insa de la 1500 la 5000 mg.

2. Macesul (Rose Hip)[ 426mg vit C/100g] - Fructul, numit maceasa, are o forma elipsoida si este rosu sau portocaliu inchis. Macesul (Rosa canina) este foarte apreciat in medicina naturista, in special datorita complexului de vitamine pe care il contine: vitamina A, B1, B2, C, K, P, E.

3. Ardeiul (galben, rosu, verde) [185mg Vit C/100g] - Dulci sau picanti, colorati si crocanti - ardeii grasi sunt alaturi de rosii si castraveti unele din cele mai bune si sanatoase legume. Desi pot fi consumati pe tot parcursul anului ardeii din lunile de vara sunt cei mai gustosi.

4. Patrunjelul (parsley) [ 220mg vitC/100g] - Efectele terapeutice ale patrunjelului sunt legate si de continutul in proteine, enzime, ulei eteric, histidina – un aminoacid care franeaza dezvoltarea tumorilor.

5. Kiwi [92.7mg vit C/100g] este bogat in fibre si in potasiu, motiv pentru care este de mare ajutor pentru a pastra sanatatea inimii si a aparatului respirator.

6. Broccoli [89.2mg vit C/100g] este o leguma cunoscuta inca din timpul Imperiului Roman. Inrudita cu varza si conopida, broccoli are un continut crescut de calciu, aproape un echivalent al laptelui in alimentatie.

7. Capsunile [58.8mg vit C/100g] contin fier, calciu si magneziu, dar si fibre, care usureaza procesul de digestie. Gratie acestei compozitii, ajuta la mentinerea integritatii tesuturilor, a unghiilor si parului, dar si a sanatatii pielii. Capsunile sunt benefice in anemii, astenii si insomnia.

8. Portocala [53.2mg vit C/100g] este disponibila pe tot parcursul anului si utilizabila intr-o mare varietate de retete.

Sfat: Cand tai o portocala, asigura-te ca o faci intr-un mod in care coaja de interior nu se desprinde, deoarece este foarte hranitoare si are cantitati mai mari de hesperidina decat carnea in sine.

9. Rosia [22.8mg vit C/100g] – Desi rosia este, din punct de vedere botanic, un fruct, este considerat o leguma in scopuri culinare. Pe langa vitamin C, rosia este principala sursa de licopen, uluitorul colorant rosu fiind singurul antioxidant a carui cantitate sporeste de circa 4 – 6 ori prin fierbere.

10. Fasolea verde [60mg mg de vit C/100g] - Cunoscuta si sub denumirea de „consumator de zahar”, fasolea verde impiedica absorbtia zaharului si este o sursa de proteine fara grasimi.

Din lista de mai sus ar putea face lejer parte si exoticele: Guava, Papaya sau Chilli proaspat, dar le voi recomanda deocamdata doar pentru vacantele insorite ale corporatistilor.

Deficitul de vitamina C conduce la aparitia scorbutului care este o boala caracterizata prin anemie, caderea dintilor si sangerari sub piele. In carenta de vitamina C tenul devine uscat si palid, pierzandu-si stralucirea si prospetimea.

Vitamina C este hidrosolubila, deci se dizolva in apa si excesul poate fi eliminat usor din organism.

by Maria Andrei

Vitamina C (acidul ascorbic, vitamina antiscorbutica) este un nutrient esential vietii, solubil in apa.

Vitamina C este unul dintre cei mai puternici antioxidanti naturali si ne poate proteja de imbatranirea prematura a pielii, reduce riscul aparitiei unor tipuri de cancer si al bolilor cardiovasculare.

Drept pentru care, Vitamina C este mai utilizata ca niciodata, fiind adaugata, (din pacate, adesea sub forma de aditiv sintetic) in alimente si chiar in cosmetice.

In prezent, doza zilnica de Vitamina C, recomandata pentru un adult, este de 60mg.

Vitamina